Home Componistenkringen

Componistenkringen

Componistenkringen beheren en/of verzamelen vaak een deel van het muzikaal archief of erfgoed van een componist. Je vindt er documentatie over de componist en soms baat de kring een (privé)museum uit.

Stichting Mortelmans
De vereniging heeft als doel de muziek van Lodewijk Mortelmans en de schilderkunst van Frans Mortelmans bekend te maken, zowel in binnen- als buitenland. Daarbij wordt het uitvoeren en tentoonstellen van de werken van beide kunstenaars gepromoot en wil de vzw bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek.
Vzw Servais
De vereniging rond Adrien François Servais werd in Halle opgericht in 2013. De vzw Servais heeft tot doel bij te dragen tot de studie en de bekendmaking van het leven en het werk van deze Halse cellist en componist en van zijn nakomelingen. De vereniging wil ook initiatieven nemen die de uitstraling van het werk en leven van de familie Servais en het muziekleven in Halle bevorderen.
De Rore Werkgroep
In Ronse is al enkel jaren een werkgroep rond de renaissancecomponist Cipriano de Rore actief. De werkgroep wil activiteiten opzetten en de componist en zijn internationale uitstraling promoten, maar ook de link leggen naar de afkomst van de Rore die van Ronse afkomstig is. Een belangrijk middel daarin is de databank rond bronnen, publicaties en opnames van de Rore.
René De Clercqgenootschap
Het René De Clercqgenootschap is een vzw met als voornaamste taak het beheren van het René De Clercqmuseum. Het genootschap werd in 1982 in het leven geroepen naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de dood van de dichter en tekstschrijver en heeft tot doel de mens René De Clercq en zijn werk in al hun facetten grondiger te bestuderen en ruimer kenbaar te maken.
Adriaan Willaert Stichting
De vzw Adriaen Willaert Foundation — Adriaen Willaert Stichting” werd opgericht in 2004 in Roeselare. Het doel van de vzw is het verzamelen van documentatie over Adriaen Willaert in zijn tijd, het aanleggen van een discografie betreffende Willaert en zijn tijdgenoten, het verzamelen van partituren en het opzetten en uitbouwen van een infocentrum. Dit alles wordt ondersteund door activiteiten als concerten en lezingen rond Adriaan Willaert en de renaissancecomponisten uit de lage landen.
Vzw Bela Bartok / Fonds Denijs Dille
De vzw Béla Bartók is een internationaal onderzoekscentrum rond deze componist. Ze wil het Fonds Denijs Dille (met het Bartókarchief), dat in de muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek wordt bewaard, promoten. Dat doet zij door het wetenschappelijk onderzoek naar het leven en werk van de bekende Hongaarse componist te promoten en door de internationale samenwerking met andere Bartókarchieven te bevorderen.
August De Boeckjaar
De herdenking van August De Boeck, stopte gelukkig niet na zijn herdenkingsjaar. Het gemeentebestuur van Merchtem nam het initiatief tot het uitbouwen en onderhouden van een website rond de vele activiteiten in het August De Boeckjaar 2011 – 2012. De componist (18651937) wordt herdacht naar aanleiding van de 75ste verjaardag van zijn dood. Naast de kalender met allerhande concerten en de aankondiging van publicaties rond De Boeck wordt ook informatie betreffende de componist zelf en zijn oeuvre bijgehouden.
Emmanuel Durlet-Fonds
In 1976 werd het Emmanuel Durlet-Fonds opgericht. Het doel is om het werk van de pianist en componist onder de aandacht te houden. Een belangrijke taak is daarbij het promoten van de driejaarlijkse Internationale Prijs Emmanuel Durlet voor piano”, georganiseerd door het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. De vereniging geeft ook werken van de componist uit en heeft tal van opnames uitgebracht.
Cercle Prof. Ephrem Delmotte Kring
Professor Ephrem Delmotte (19051995) was actief als muziekpedagoog, componist en beiaardier. Hij suggereert in 1950 aan de stad Ronse om enkele reuzen aan te kopen en wordt in 1991 door een huldecomité zelf geëerd met een reus. In 1992 wordt een vzw opgericht met het oog op het bewaren van de herinnering aan Ephrem Delmotte. De Cercle Prof. Ephrem Delmotte Kring organiseert concerten en wil het archief van de Ronsenaar ontsluiten en aan een publiek aanbieden.
Verheyen 2009
Pierre Emmanuel Verheyen (17471819) was een Gents zanger en componist. Zijn oeuvre werd recent opnieuw bestudeerd en was onderwerp van het project Verheyen 2009.
Vzw André Devaere
In Brugge werd in 2009 de vzw André Devaere opgericht. Zoals andere componistenverenigingen stelt deze vzw zich tot doel het leven en werk van de pianist en componist André Devaere (18901914) te promoten en in stand te houden. In Kortrijk, de geboorteplaats van de pianist, werd reeds in 1907 via de comiteit André Devaere werk gemaakt van het ondersteunen van de jonge virtuoos. De website toont heel wat foto’s over vroegere activiteiten rond André Devaere.