Home Wat we doen

Wat we doen

CEMPER is het Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed. Onze experten geven kosteloos en deskundig advies aan iedereen die met muziek- of podiumerfgoed in aanraking komt: van amateur tot professional, van hobbyist tot academicus, van erfgenaam tot verzamelaar.

CEMPER op Het TheaterFestival 2021 | © Tina Herbots

Advies en ondersteuning

CEMPER adviseert, ondersteunt en begeleidt iedereen die in contact komt met het erfgoed van muziek en podiumkunsten. 

Wij zijn jouw aanspreekpunt voor allerhande vragen of verzoeken:

    Vormingen

    Op regelmatige basis organiseert CEMPER vormingen rond erfgoedzorg voor verschillende doelgroepen.
    Lees meer

    Projecten

    CEMPER initieert en participeert in projecten rond de zorg voor en omgang met muziek- en podiumerfgoed.
    Lees meer

    Artikels en presentaties

    Om kennis en expertise door te geven, draagt CEMPER regelmatig bij aan artikels en presentaties. Lees hier een selectie van artikels en presentaties.
    Lees meer

    Nieuwsbrief

    Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuws rond muziek- en podiumerfgoed en onze werking. Ontdek voorgaande nieuwsbrieven en schrijf je in…
    Lees meer

    FAQ

    In deze lijst met ‘Veelgestelde vragen’ vind je misschien al een kort antwoord op je vraag.
    Lees meer

    Wat anderen zeggen over CEMPER

    "CEMPER is voor het Letterenhuis een belangrijke partner bij het in kaart brengen van noden rond podiumkunstenerfgoed. Door hun manier van werken staan ze dicht bij kunstenaars en kunstenorganisaties in het podiumkunstenveld en waren ze al meer dan eens de cruciale schakel in het verrijken van de Letterenhuiscollectie met mooie theater- en dansarchieven." "
    Letterenhuis
    "Erfgoedcel Brussel bracht ons in contact met CEMPER voor het 'Izran Revisited project' dat de praktijk van izran, gezongen Berberse poëzie uit de Rif herwaardeert en doet herleven. CEMPER begeleidde ons bij de aanvraag van een beurs voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject: een moeilijk en tijdrovend dossier. Met succes! Dankzij de beurs kan Fatoum haar kennis op een duurzame wijze overdragen aan een jongere generatie." "
    Greet (projectmedewerker Muziek & de Wijk, GC de Vaartkapoen) en Fatoum (zangeres)
    "De samenwerking met CEMPER rond archiefzorg geeft ons inzichten over het nu en hoeveel je daar als organisatie uit kan leren. CEMPER werkt met concrete voorbeelden uit de podiumsector en begeleidt ons op maat." "
    HETGEVOLG
    "Om onze fanfarecultuur wat meer glans en erkenning te geven, liep de fanfaregemeenschap onder begeleiding van CEMPER een mooi en intensief traject, met een dubbele bekroning als resultaat: de fanfarecultuur werd opgenomen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed én VLAMO ontving hiervoor een Ultima voor immaterieel erfgoed. Ook in Nederland was men hierdoor geïnspireerd en voegde men de fanfarecultuur toe aan de Nederlandse Inventaris." "
    VLAMO
    "Mijn vader was als organist en docent een belangrijk figuur in het muziekleven. Toen hij overleed, hebben we heel wat onuitgegeven en uitgegeven geluidsopnames gevonden. Die wilden we goed bewaren voor de toekomst. CEMPER kon ons hierbij helpen en besprak met ons diverse mogelijkheden om dit erfgoed en nieuw leven te geven. Dit heeft ons, de nakomelingen, geholpen om het erfgoed beschikbaar te maken." "
    Alexander D’Hooghe
    "CEMPER was voor Erfgoed Haspengouw dé logische partner in het cultuurproject 'REPRISE 120 jaar podiumkunsten in Haspengouw'. De expertise van de medewerkers en hun hands-on inzet in het werkveld is van onmisbare waarde geweest om de harmonieën, toneelverenigingen en koren te doen nadenken over hun cultureel erfgoed én hen op weg te zetten om hun erfgoed goed te beheren." "
    Lieve Opsteyn (Erfgoedcel Haspengouw)
    "Toen ik gecontacteerd werd om een dossier in te vullen voor een meester-leerlingbeurs, zag ik dat eerst niet zitten. Maar CEMPER heeft het dossier samen met mij vakkundig ingevuld en ... mijn aanvraag werd goedgekeurd!

    Een grote wens van mij was om mijn ambacht te documenteren voor het nageslacht en ook daarmee hielp CEMPER me voortreffelijk. We zijn nu al een half jaar het bouwproces van een draailier aan het filmen in het kader van Focus Vakmanschap." "
    Marc Reymen (draailierbouwer)
    "Kunstenerfgoed is een belangrijk aandachtspunt voor een zich steeds ontwikkelende kunstensector. CEMPER maakt de link naar het culturele erfgoedveld voor de muziek- en podiumkunstensector, en Kunstenpunt verwijst met veel vertrouwen spelers uit die sectoren naar hen door met vragen over archivering, documentatie en bewaring." "
    Kunstenpunt