Home Praktijkwijzer Onderzoeken

Onderzoeken

Roerend erfgoed biedt een unieke inkijk in het verleden van muziek en podiumkunsten. Onderzoek naar immaterieel erfgoed verdiept ons begrip ervan. CEMPER wil daarom dat er meer onderzoek gebeurt naar en op basis van muziek-, dans- en theatererfgoed en helpt je op weg bij jouw onderzoeksproject.

Jeanne Brabants, privé-archief Zwijndrecht

Onderzoek en erfgoed vormen een sterke tandem. Archiefstukken en historische voorwerpen bieden een unieke inkijk in het verleden van muziek en podiumkunsten en brengen zo nieuwe kennis en inzichten naar boven. Onderzoek naar immaterieel erfgoed verrijkt ons begrip ervan. Zowel voor historisch-wetenschappelijk, artistiek of gelegenheidsonderzoek (bijvoorbeeld naar aanleiding van een jubileum) is erfgoed een onmisbare schakel. 

Dat geldt ook voor theater- en podiumerfgoed. Disciplines als geschiedenis, theater- en muziekwetenschappen, etnologie, archivistiek en museologie en het onderzoek in de kunsten, vinden er een overvloed aan interessant materiaal. Zowel voor de professioneel onderzoeker als voor de liefhebber van muziek- en podiumkunsten. Wat de aanleiding ook mag zijn, wie in het erfgoed duikt, verrijkt zijn onderzoek.

CEMPER stimuleert onderzoek door: 

  • te helpen bij het vinden van interessante bronnen en literatuur;
  • interessante onderwerpen voor onderzoek voor te stellen; 
  • te weten wie er expert is voor muziek- en theatererfgoed; 
  • advies te geven bij onderzoek waar muziek- en podiumerfgoed bij betrokken is.

Met andere woorden: wij helpen je op weg bij jouw onderzoeksproject! 

Heb je een vraag? Neem contact op met onze medewerker Onderzoek.

You don't stumble upon your heritage. It's there, just waiting to be explored and shared.
- Robbie Robertson

Meer weten over "Onderzoeken?"

Op zoek naar een expert? Hulp nodig bij het vinden van bronnen of literatuur? Of een interessant onderzoek over muziek- of podiumerfgoed signaleren? Neem contact met ons op.

Staf Vos
Verzamelbeleid, waarderen en onderzoek
staf.vos@cemper.be