Home Archieven

Archieven

Zoek je origineel bronnenmateriaal en weet je niet waar te beginnen? Vele archiefinstellingen (van stadsarchieven tot culturele archieven) hebben muziek- en podiumerfgoed in hun collectie. Bekijk hieronder ons overzicht van archieven die muziek- en podiumerfgoed bevatten.

Decorschetsen Opera Ballet Vlaanderen | © CEMPER

Snel naar ...

Nationaal

De culturele archieven van Vlaanderen en Brussel
In Vlaanderen zijn er diverse erkende cultureel-archiefinstellingen actief. Zij verzamelen archieven van instellingen en personen uit het maatschappelijk, politieke en culturele leven. Elk van die archiefinstellingen heeft een aparte focus: die kan politiek-levensbeschouwelijk zijn of zich richten op een bepaald thema.
Archiefbank
Archiefbank is een online databank van Archiefpunt met gegevens over privé-archieven en privé-erfgoedcollecties in Vlaanderen. Die archieven kunnen behoren aan een persoon (bvb. iemand uit de cultuurwereld), een familie, instelling of organisatie (bvb. een toneel‑, dans- of muziekvereniging). 
Je kan in Archiefbank makkelijk opzoeken. Dan vind je een korte omschrijving van het archief en de instelling of plaats waar het archief zich bevindt. Die plaats kan een archiefinstelling zijn, een museum, of een particuliere instelling. Wil je de stukken of het erfgoed raadplegen, dan moet je naar die instellingen gaan. Neem zeker een kijkje op Archiefbank als je naar bronnen zoekt. De databank groeit nog steeds aan met nieuwe beschrijvingen.
VRT Beeldarchief
Het VRT-archief biedt een brede en een unieke blik op het leven in Vlaanderen gedurende de voorbije 80 jaar. De VRT beschikt over een zeer rijk archief. En al het recent audiovisueel materiaal wordt meteen beschreven en digitaal opgeslagen. Het VRT-archief is er in de eerste plaats voor de VRT-medewerkers; de mogelijkheden voor particulieren staan beschreven op hun website.
Het Archief
In Het Archief kan je beschrijvingen, trefwoorden en technische gegevens over video- en audiofragmenten uit de Vlaamse cultuur‑, media- en overheidssector doorzoeken. Je kan gericht materiaal zoeken en te weten komen door welke organisatie dit bewaard wordt. Het Archief is een realisatie van meemoo, die zich inzet voor de digitale archiefwerking van organisaties uit de cultuur, media en overheid.