Home Audiovisueel erfgoed

Audiovisueel erfgoed

Zoek je origineel bronnenmateriaal en weet je niet waar te beginnen? Bekijk hieronder ons overzicht van instellingen en databanken die audiovisueel erfgoed bevatten.

Online audiovisueel erfgoed

Het internet biedt heel wat mogelijkheden om online audiovisueel materiaal te vinden. Voor het (her)gebruik van materiaal dat niet tot het publiek domein behoort, moet men de auteursrechten naleven.

Erfgoeddatabanken

 • Europeana
  Europeana
  is de Europese erfgoeddatabank met materiaal uit musea, archieven, culturele instellingen en wetenschappelijke instellingen uit heel Europa. Je vindt er onder meer gedigitaliseerd audiovisueel materiaal.
 • World Digital Library
  World Digital Ligrary selecteert erfgoed vanuit de hele wereld en biedt die online aan. World Digital Library is een project van de Library of Congress en wordt gesteund door de UNESCO.
 • De Vlaamse en regionale erfgoeddatabanken
  Een heel aantal erfgoeddatabanken biedt naast foto’s ook audiovisueel materiaal aan.

Online Collecties

Sommige culturele en artistieke instellingen bieden (delen van) hun audiovisuele collectie online aan.

 • C.A.R.M.E.N.
  C.A.R.M.E.N. is het digitaal archief van De Munt; je vindt er onder meer video’s van hun producties en geluidsdragers.
 • Transitcollectie
  De Transitcollectie toont het archief, met veel audiovisueel materiaal, van dit festival van nieuwe muziek.
 • British Library Sound
  British Library Sound is het geluidsarchief van de British Libarary en bevat meer dan 3,5 miljoen opnames van over de hele wereld. Enkele tienduizenden daarvan kan je online beluisteren. 
 • Numeridanse​.tv
  Numeridanse​.tv
  is een multimediaal dansplatform waar je gratis filmmateriaal van dans kan bekijken. Het bevat captaties van voorstellingen, documentaires, interviews, dansvideo’s en meer. Je vindt er beelden van elke stijl, genre en vorm. Een schat aan informatie voor de dansliefhebber. Numeridanse is een initiatief van Maison de la Danse (FR).
 • DEKKMMA — Digitaal etnomusicologisch klankarchief
  Het Digitaal Etnomusicologisch Klankarchief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika: een unieke en uitgebreide collectie muziek waarvan de oudste opnames teruggaan tot 1910.
 • Beeld en Geluid
  Beeld en Geluid is het audiovisueel archief van Nederland van de Nederlandse omroepen.

Audiovisueel erfgoed opzoeken

Audiovisueel materiaal in archieven en musea

 • Het Archief
  In Het Archief kan je beschrijvingen, trefwoorden en technische gegevens over video- en audiofragmenten uit de Vlaamse cultuur‑, media- en overheidssector doorzoeken. Je kan gericht materiaal zoeken en te weten komen door welke organisatie dit bewaard wordt. Het Archief is een realisatie van meemoo (voorheen VIAA — Vlaams Instituut voor Archivering).
 • Muziekarchief
  Muziekarchief is de catalogus van alle uitgegeven muziek (lp, cd) in Vlaanderen en Brussel. De site is louter informatief: je vindt er alle gegevens, maar kan er niet online beluisteren, noch de geluidsdrager raadplegen. 
 • Collectie Pernet
  De Collectie Pernet in het Muziekinstrumentenmuseum bevat ruim 7000 grammofoonplaten met jazz.
 • Jazzcentrum Vlaanderen
  Jazzcentrum Vlaanderen beheert onder meer een collectie jazzlp’s.

Audiovisueel materiaal in bibliotheken

 • Openbare bibliotheek Kortrijk
  De Openbare Bibliotheek van Kortrijk heeft in tegenstelling tot de andere openbare bibliotheken, nog steeds een collectie grammofoonplaten, die ze in de loop der jaren heeft aangevuld met collecties die elders werden afgevoerd. Onder bepaalde voorwaarden worden deze opnames gedigitaliseerd voor consultatie.