Maak je erfgoed vindbaar
Je erfgoed kan een schat aan informatie bevatten voor onderzoekers, tentoonstellingsmakers, nieuwsgierigen en liefhebbers. Een eenvoudige stap om je erfgoed bekend te maken, is door registratie of aanmelding op veelgebruikte platformen.
Archiefbank Vlaanderen
Op Archiefbank Vlaanderen, de databank van Archiefpunt, kan je informatie over je archief en (documentaire) verzameling publiceren. Archiefbank Vlaanderen is een online databank: het toont of bewaart zelf geen archieven, maar is de centrale gids voor alle interessante archieven die zich in Vlaanderen bevinden.
Tal van archieven uit de kunstwereld (professioneel en amateur), de sportwereld, de economische sector … zijn er al beschreven.
Als je een archief of een interessante collectie bewaart, kan je dat signaleren op Archiefbank Vlaanderen met een eenvoudig aanmeldingsformulier. Je kan ook meer informatie invoeren en je archief en collectie beter beschrijven. Om meerdere archiefbestanden of documentaire verzamelingen rechtstreeks in te voeren heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig.
De beschrijving van je archief hoeft niet zeer uitgebreid te zijn, maar er zijn wel een aantal verplichte velden: de identificatiegegevens zoals titel, archiefvormer, omvang en datering moeten worden ingevuld. De steekkaarten moeten niet onmiddellijk volledig zijn. Deze kan je makkelijk later uitbreiden.
Erfgoeddatabanken
Op erfgoed- of beeldbanken kan je je archief of collectie vindbaar, maar ook zichtbaar maken voor een breed publiek. Deze databanken zijn altijd gericht op een streek of regio. Er kunnen foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten en dergelijke op geplaatst worden. Niet elke erfgoedbank heeft echter de mogelijkheid om audiovisueel materiaal op te nemen.
De meeste erfgoedbanken willen graag objecten en collecties opnemen in hun databank. Op die manier kunnen veel geïnteresseerden kennis maken met jouw erfgoedobjecten. De erfgoedbanken zijn immers makkelijk doorzoekbaar. Erfgoedbanken staan open voor zowel waardevolle als alledaagse objecten.
De objecten in een erfgoedbank worden professioneel beschreven en het digitaal materiaal dat je uploadt (foto’s, video’s, audio) wordt er duurzaam bewaard. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen voor elke erfgoedbank; sommige zijn vergelijkbaar met professionele museumdatabanken.
Wie zijn materiaal op een erfgoedbank wil publiceren, kan zich vooraf informeren of vooraf afspraken maken bijvoorbeeld over:
- welke erfgoedobjecten gepubliceerd mogen worden;
- hoe ze getoond worden (bijvoorbeeld alleen in lage resolutie);
- welke gegevens er al of niet kenbaar gemaakt worden (eigenaar, plaats van bewaring …);
- of en hoe het digitaal materiaal kan gebruikt worden door derden.
Check bij de erfgoedcellen of er een beeldbank is voor jouw regio waar je terecht kan met muziek- en podiumerfgoed of vraag het aan CEMPER.
Immaterieelerfgoed.be
Je immaterieel erfgoed kan je heel eenvoudig registreren op immaterieelerfgoed.be. Iedereen die zijn immaterieel erfgoed bekend wil maken, kan aanmelden met een korte beschrijving en foto. Je verschijnt dan in een overzicht van immaterieel erfgoed in Vlaanderen.
Op deze manier wil het platform een weerspiegeling zijn van onze actuele samenleving. Op het platform kan iedereen kennis maken met de diversiteit aan immaterieel erfgoed, maar ook anderen ontdekken die met dezelfde praktijk bezig zijn.
Werkplaats Immaterieel Erfgoed is de moderator van het platform.
Creative Commonsplatformen
Ook Creative Commonsplatformen zoals Wikimedia bieden veel mogelijkheden. Zowel particulieren als erfgoed- en culturele instellingen maken er veelvuldig gebruik van. Het potentiële publieksbereik is dan ook enorm. Wist je dat Wikipedia wereldwijd een van de meest bekeken websites is?
Vooraleer je publiceert, moet je goed nagaan of je voldoende auteursrechten hebt op het materiaal dat je openbaar wil maken. Afhankelijk van de licentie die je kiest, geef je andere bezoekers de vrijheid om jouw materiaal te gebruiken, verder te verspreiden en/of te bewerken.
Wikify muziek en podiumkunsten!
Vanuit de vaststelling dat Wikipedia lacunes vertoont en onvolledige informatie bevat over de vele muzikanten en podiumkunstenaars die actief waren of zijn in Vlaanderen en Brussel, streeft CEMPER naar een betere representatie ervan op Wikipedia. Wikipedia is een evidente, maar toch vaak over het hoofd geziene plek om de zichtbaarheid van het kunstenerfgoed en de artistieke praktijk te vergroten. In het verleden werden in samenwerking met VIAA/PACKED vzw (nu meemoo) en Wikimedia België verschillende schrijfsessies georganiseerd. Onze aanpak, nuttige bronnen en schrijflijsten vind je op Wikipedia.
Heb je vragen of interesse in een schrijfsessie? Neem contact met ons op.