Home Nieuws Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Het Ambacht in Beeld Festival organiseert voor het eerst een editie in Brussel, in samenwerking met vele Vlaamse partners. Met meer dan 40 ambachtelijke makers en meesters, workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films biedt het festival een uitzonderlijke gelegenheid om ambachtelijke vakkennis en vaardigheden te delen en te ervaren. Het Ambacht in Beeld Festival vindt plaats op zaterdag 30 en zondag 31 maart 2024.

De missie van het festival is om ambacht op een inspirerende manier onder de aandacht te brengen, het bevorderen van het behoud en doorgeven van ambachtelijke vakkennis als immaterieel erfgoed, de waardering van het vakmanschap en de zichtbaarheid van ambachtelijke meesters te verbeteren en bij te dragen aan de instroom op ambachtelijke vakopleidingen. Het evenement bestaat al sinds 2013 in Amsterdam en is sinds de oprichting uitgegroeid tot een grootschalige ontmoetingsplek. Deze eerste editie in Brussel wordt samen met Werkplaats Immaterieel Erfgoed en vele Vlaamse partners georganiseerd.

© Bram Kloos Photography, Stichting Ambacht in Beeld

Demonstratie rieten voor musettes bouwen

CEMPER ondersteunt graag dergelijke initiatieven en ondersteunt instrumentenbouwer Bart van Troyen om een demonstratie te geven op het festival. Bart is een van de weinige bouwers die rieten voor musettes maakt. Hij heeft sinds 2019 zijn eigen atelier in Bornem, met klanten uit alle uithoeken van de wereld.

De musette was het geliefkoosde instrument van de Franse adel in de 17e en 18e eeuw. Het is een gesofisticeerd type doedelzak, gemaakt uit dure en exotische materialen zoals tropisch hardhout, zijde, zilver en vroeger ook ivoor. Na de Franse revolutie raakte de musette in de vergeethoek, maar sinds de jaren 1970 is er een sterke heropleving. Er zijn nu wereldwijd spelers, twee jonge bouwers (Vlaanderen en Frankrijk), en je hoort de musette steeds vaker op concerten. Er zijn zelfs opleidingen in ons DKO en aan het conservatorium (LUCA, School of Arts, Leuven), ook de hoofddocente traverso van het Brusselse conservatorium, Anna Besson, speelt sinds kort musette.

Maar bij deze revival rijst een probleem: omdat deze revival een recent gegeven is, is er, in tegenstelling tot meer courante houtblazers zoals hobo en fagot, nog geen traditie bij musettespelers om zelf hun rieten te onderhouden en te vervaardigen. Als een riet niet meer functioneert, moet de speler een reis naar een bouwer inplannen; waarvan er slechts enkelen zijn. Het materiaal om rieten te maken en onderhouden hebben de bouwers ook zelf gemaakt omdat er in de handel niets verkrijgbaar is. Het vervaardigen van deze rieten vereist dus heel wat ambachtelijke vakkennis en vaardigheden.

Tijdens de demonstraties op het festival laat Bart zien hoe hij die rieten maakt. Hij beantwoordt ook met plezier al jullie vragen. 

© Bart Van Troyen

Kom naar het Ambacht in Beeld Festival

30 & 31 maart 2024
Doorlopend van 10u tot 18u
Brussel – Tour & Taxis Gare Maritime

Ook interessant

23 apr. 2024

“Gentse volksliedjes hebben een grote verbindingskracht”

Folkmuzikant Wim Claeys zingt samen met de Stemband liedjes in het Gents dialect. Het kinderkoor kreeg een plaats op het Register van Inspirerende Vo…
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer