Concerten, festivals en wedstrijden
Tal van concerthuizen en culturele centra nemen jazz op in hun programmatie. Daarnaast zijn er verspreid over Vlaanderen vele jazzclubs en horecazaken die op regelmatige basis jazzconcerten organiseren. Er zijn ook enkele, al dan niet uitsluitend, aan jazz gewijde festivals. Tot slot kan je als luisteraar terecht op enkele wedstrijden voor uitvoerende muzikanten en bands. Een overzicht van locaties en een overzicht van festivals vind je op JazzInBelgium.
Voor een up-to-date concertkalender kan je terecht op de website van JazzInBelgium, UiTinVlaanderen en de individuele websites van de organisatoren.
Jazzgeschiedenis
Als liefhebber die meer wil leren over (aspecten van de) jazzgeschiedenis kan je terecht bij onder meer Jazzlab, Jazzcentrum Vlaanderen en Jazz Station. Ook in het sociaal-culturele circuit kan je sporadisch activiteiten vinden met betrekking tot het (Belgische) jazzverleden. Bepaalde clubs, waaronder de Antwerpse Jazzclub organiseren op regelmatige basis luister- en vertelavonden.
Creërend en uitvoerend muzikant
Diverse instellingen bieden opleidingen aan om jazz te leren componeren/arrangeren en spelen. Op een niet-professioneel niveau zijn er een aantal muziekscholen die jazz aanbieden, binnen de leerlijn creërend en/of uitvoerend muzikant. Een overzicht van deze scholen vind je in de databank van onderwijs.vlaanderen.be.
De Jazz-Popstudio in Antwerpen biedt dagopleidingen, een vrijetijdsprogramma en zomercursussen aan voor jazz en lichte muziek. Ook de Halewijnstichting biedt elke zomer een jazzcursus aan voor beginners en gevorderden.
De kunsthumaniora’s van Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Turnhout bereiden jongeren voor op een professionele carrière als creërend op uitvoerend jazzmuzikant. Aan de conservatoria kan je je vervolmaken (Antwerpen, Brussel, Gent, Lemmensinstituut Leuven).