Home Thema's Leestips jazz(erfgoed)

Leestips jazz(erfgoed)

Een selectie van onmisbare, boeiende, verrassende, inspirerende ... artikels en boeken over jazz(erfgoed).

Collectie Juul Anthonissen, eigendom van Peter en Marijke Anthonissen, in beheer van de gemeente Heist-op-den-Berg
Jazz Bilzen - tijd voor muziek (en veel meer…) 1965-1981
Jazz Bilzen zag op 5 september 1965 het daglicht als bescheiden openluchtfestival. Comblain-la-Tour was enkele jaren vroeger (2 augustus 1959) gestart. Monsterfestivals als Woodstock (1969) en Isle of Wight (1970) moesten nog volgen. North Sea Jazz kwam er in 1976. Om maar te stellen, dat de organisatoren van Jazz Bilzen festivalpioniers waren. Wat doet zo’n festival met een gemeente als Bilzen? Waaruit bestond het programma? Wie trad op? Wat was het budget? Hoe waren de reacties van pers, sponsors, enz.? Dat alles en nog zoveel meer verneem je in het boek Jazz Bilzen.
Rebelse ritmes. Hoe jazz en literatuur elkaar vonden
In 2012 verscheen het boek van Matthijs de Ridder Rebelse ritmes. Hoe jazz en literatuur elkaar vonden. Het boek vult onmiskenbaar een lacune omdat het de interactie tussen beide kunstvormen als onderwerp neemt. Het is allerminst een academische of encyclopedische jazzliteratuurgeschiedenis geworden, maar een zeer leesbare opeenvolging van verhalend geschreven passages uit die geschiedenis. Bovendien levert het een belangrijke bijdrage tot wat je de receptiegeschiedenis’ van de jazz in ons land zou kunnen noemen.
9000 toeren. 50 jaar muziek in Gent
9000 toeren heet het lijvig boekwerk waaraan bijna 30 mensen (redacteurs, vormgevers, researchers, …) meewerkten. Zij interviewden meer dan 200 getuigen en brachten een schat aan materiaal samen over het Gentse muziekleven van de laatste 50 jaar. Het ene interview leidde tot het andere en zo kwam men tot een boekwerk van 320 bladzijden vol verhalen en fotomateriaal.
Who is Peter De Greef?
Peter De Greef (19011985) was een van de meest productieve en veelzijdige illustratoren van bladmuziek in de 20ste eeuw. Hij ontwierp de covers van honderden jazz- en lichte muziekuitgaven, waarbij hij zijn stijl telkens aanpaste aan het thema en de periode. Verzamelaar Christian Van den Broeck biedt in het boek Who is Peter De Greef een overzicht van leven en werk van De Greef, voorzien van prachtige reproducties.

Meer jazz(erfgoed)?