Home Nieuws 'Levende held' Roger Hessel

'Levende held' Roger Hessel

De erfgoedcellen van Brugge, Kortrijk, TERF en CO7 gingen in het kader van Erfgoeddag samen met de provincie West-Vlaanderen op zoek naar lokale helden die in alle stilte veel betekend hebben voor het erfgoed en de samenleving. In vijf afleveringen laat de reeks Levende Helden deze mensen aan het woord. 

Een van hen is de 73-jarige Roger Hessel, hevig verzamelaar en gepassioneerd liefhebber van volkse liedjes. Bruggeling (maar geboren Torhoutenaar) Roger Hessel een gedreven veldwerker noemen, zou een understatement zijn. Al in de vroege jaren 70 trok hij met een bandopnemer de West-Vlaamse straten op om de volkse liedjes van de vorige generaties te vereeuwigen. Hij ontpopte zich vooral als een expert in het domein van de marktzangers, van wie hij eveneens een hevig bewonderaar is. 

De duizenden liedjes die hij de voorbije vier decennia verzamelde, bundelde hij inmiddels in een aantal publicaties, van Het volkslied in West-Vlaanderen (1980) tot het vorig jaar uitgegeven Marktliederen over de Grooten Oorlog. Maak kennis met Rogers werk, beweegredenen en enthousiasme via de website van Focus|WTV. Levende Helden is een samenwerking tussen de West-Vlaamse erfgoedcellen, de Provincie West-Vlaanderen en het productiehuis Picstory.

Ook interessant

Koorboek mvo
01 mrt. 2010

Topstuk voorgesteld: Koorboek van Margareta van Oostenrijk

Het stadsarchief van Mechelen bewaart een van de handschriften die vervaardigd werden in het atelier van Petrus Alamire.
Lees meer
Hadewijch hs C
28 feb. 2010

Topstuk voorgesteld: Hadewijchhandschrift C

De Gentse universiteitsbibliotheek kan zich de trotse bezitter noemen van het oudste in Vlaanderen bewaarde Hadewijch-handschrift.
Lees meer
Evangelieboek Tongeren Voorplaat
15 feb. 2010

Topstuk voorgesteld: Evangelieboek met gregoriaans/polyfonie

Het evangelieboek van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk kreeg in 2007 het statuut van Vlaams topstuk.
Lees meer
Symphonia Hildegard Von Bingen
01 feb. 2010

Topstuk voorgesteld: Symphonia [...] van Hildegard von Bingen

Het Dendermondse Ms. Cod. 9 met muziek van Hildegard von Bingen kreeg in 2007 het statuut van Vlaams topstuk.
Lees meer