Home Nieuws 'Levende held' Roger Hessel

'Levende held' Roger Hessel

De erfgoedcellen van Brugge, Kortrijk, TERF en CO7 gingen in het kader van Erfgoeddag samen met de provincie West-Vlaanderen op zoek naar lokale helden die in alle stilte veel betekend hebben voor het erfgoed en de samenleving. In vijf afleveringen laat de reeks Levende Helden deze mensen aan het woord. 

Een van hen is de 73-jarige Roger Hessel, hevig verzamelaar en gepassioneerd liefhebber van volkse liedjes. Bruggeling (maar geboren Torhoutenaar) Roger Hessel een gedreven veldwerker noemen, zou een understatement zijn. Al in de vroege jaren 70 trok hij met een bandopnemer de West-Vlaamse straten op om de volkse liedjes van de vorige generaties te vereeuwigen. Hij ontpopte zich vooral als een expert in het domein van de marktzangers, van wie hij eveneens een hevig bewonderaar is. 

De duizenden liedjes die hij de voorbije vier decennia verzamelde, bundelde hij inmiddels in een aantal publicaties, van Het volkslied in West-Vlaanderen (1980) tot het vorig jaar uitgegeven Marktliederen over de Grooten Oorlog. Maak kennis met Rogers werk, beweegredenen en enthousiasme via de website van Focus|WTV. Levende Helden is een samenwerking tussen de West-Vlaamse erfgoedcellen, de Provincie West-Vlaanderen en het productiehuis Picstory.

Ook interessant

23 apr. 2024

“Gentse volksliedjes hebben een grote verbindingskracht”

Folkmuzikant Wim Claeys zingt samen met de Stemband liedjes in het Gents dialect. Het kinderkoor kreeg een plaats op het Register van Inspirerende Vo…
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
21 mrt. 2024

Topstuk in de kijker: Judith ende Holifernes

In 1577 schreef de Roeselaarse rederijker Robert Lawet een toneelspel over Judith en Holifernes, een geliefd thema in de dramatiek. In 2014 werd het …
Lees meer
26 feb. 2024

Jef Van Boven maakt reconstructie van veelhoekig virginaal van Karest uit 1548

We nemen je mee in het verhaal van Jef Van Boven en het bouwproces van zijn laatste virginaal.
Lees meer