Home Nieuws Maak kennis met onze stagiair Sara Breugelmans

Maak kennis met onze stagiair Sara Breugelmans

Sara Breugelmans studeert Theater- en Filmwetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Gedurende tien weken loopt ze stage bij CEMPER. Hieronder lees je haar verhaal.

Mijn CEMPER-avontuur begon bij de open vacature voor de BIS-stage Podiumkunstenarchieven in Archiefbank’. De professoren binnen de master Theater- en Filmwetenschappen houden ons regelmatig op de hoogte van vacatures binnen de podiumkunsten- en filmwereld. Ook deze vacature werd onder onze aandacht gebracht. Hoewel de stage werd geprofileerd als betalend’, en wij binnen ons curriculum op zoek moeten gaan naar een vrijwillige stage, wou ik toch graag mijn slag slaan bij CEMPER. Dit omdat archiveringsbeleid een wereld is waarin ik wel geïnteresseerd ben, maar waarover ik nog niet veel te weten kwam binnen mijn opleiding. En jawel, Staf Vos was degene die me terug gecontacteerd heeft met de mededeling dat hij wel hulp kon gebruiken bij één van zijn vele projecten.”

Binnen CEMPER mag ik de archieven van alle gestructureerd gesubsidieerde podiumkunstenactoren binnen Vlaanderen en Brussel achterhalen. Aangezien er geen centrale bewaarinstelling bestaat voor de podiumkunsten, zitten deze archieven verspreid over vaak nog onbekende plaatsen. De website Archiefbank Vlaanderen kan dienen als een tool om de bewaarplaatsen beter bekend te maken bij het brede publiek. Maar het blijkt dat slecht 25% van de bovengenoemde actoren er een fiche heeft, en dat één op vijf van die fiches up-to-date is. Tot nu toe heb ik binnen mijn stage deze cijfers kunnen achterhalen. Daarnaast ben ik bij elke instelling nagegaan tussen welke jaren ze structureel werden/​worden gesubsidieerd. De volgende stap is om een eerste aanzet te geven om de nog onbekende archieven op te sporen en om de gedateerde fiches binnen Archiefbank Vlaanderen te updaten. Websites zoals data​.kunsten​.be en wayback​.archive​.org zijn tot nu toe al zeer handige hulpmiddelen gebleken in mijn zoektocht naar het verleden.”

28-04-2022

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer
11 jan. 2024

Jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn erkend als immaterieel erfgoed!

Op 10 januari 2024 werd het jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn door de minister van cultuur Jan Jambon opgenomen op de Inventaris Vlaa…
Lees meer