Home Nieuws Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Op de provinciale Erfgoedsite Ename kan je van 19 maart tot 26 september de tentoonstelling: De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Ename, Oudenaarde en Vlaanderen” bezoeken. Je vindt er ooit eerder getoonde topstukken, baanbrekende virtuele reconstructies en interactieve opstellingen waarbij je zelf beiaard kan spelen.

Centraal in de tentoonstelling staat de verdwenen beiaard van de abdij Ename, die in de 17de eeuw besteld werd door de vooruitstrevende abt De Loose. Vandaag blijven hiervan enkel nog de funderingen van de toren over. Dankzij het samenbrengen van archief- en archeologisch onderzoek en innovatieve technieken is de beiaard weer virtueel tot leven gewekt. De bezoekers kunnen deze beiaard beluisteren en zelf bespelen, volledig contactloos en dus coronaproof. 

De beiaard van Ename was van dezelfde maker als die van het belfort in Gent, met zijn beroemde Klokke Roeland: Pieter Hemony, de Stradivarius van de beiaarden van die tijd. Leer hem beter kennen in de expo en bewonder enkele nooit eerder getoonde Hemony-klokken uit privécollecties.

Daarnaast belicht de expo dat de eerste beiaard ooit in Oudenaarde stond, en dat de beiaard ook de oversteek naar de Verenigde Staten maakte. Hoe dat kwam, ontdek je in de expo op de provinciale Erfgoedsite Ename.

Surf voor info en tickets naar de website van provincie Oost-Vlaanderen. 

Ook interessant

202206 You You
23 mei 2022

Documentaire 'YouYou in Brussel'

Documentairemaakster Lotte Knaepen volgde in 2021 een vrouwengroep die performances doet rond de zaghareed.
Lees meer
EGD22 banner E blog
25 mrt. 2022

Een selectie uit het programma van Erfgoeddag 2022

'Erfgoeddag maakt school' is de slogan van Erfgoeddag op 24 april 2022. Hier zijn enkele bezoektips.
Lees meer
2021 een nyeu liedeken site 2
05 nov. 2021

Een Nyeu Liedeken

Dit najaar organiseert Teletext in samenwerking met De Roma en WALPURGIS "Een Nyeu Liedeken".
Lees meer
Scho1
01 okt. 2019

150 jaar stadsschouwburg Brugge

In 2019 bestaat de Brugse Koninklijke Stadsschouwburg 150 jaar. Om deze cultuurtempel een passend eerbetoon te schenken, organiseert Cultuurcentrum B…
Lees meer