Home Nieuws Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Op de provinciale Erfgoedsite Ename kan je van 19 maart tot 26 september de tentoonstelling: De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Ename, Oudenaarde en Vlaanderen” bezoeken. Je vindt er ooit eerder getoonde topstukken, baanbrekende virtuele reconstructies en interactieve opstellingen waarbij je zelf beiaard kan spelen.

Centraal in de tentoonstelling staat de verdwenen beiaard van de abdij Ename, die in de 17de eeuw besteld werd door de vooruitstrevende abt De Loose. Vandaag blijven hiervan enkel nog de funderingen van de toren over. Dankzij het samenbrengen van archief- en archeologisch onderzoek en innovatieve technieken is de beiaard weer virtueel tot leven gewekt. De bezoekers kunnen deze beiaard beluisteren en zelf bespelen, volledig contactloos en dus coronaproof. 

De beiaard van Ename was van dezelfde maker als die van het belfort in Gent, met zijn beroemde Klokke Roeland: Pieter Hemony, de Stradivarius van de beiaarden van die tijd. Leer hem beter kennen in de expo en bewonder enkele nooit eerder getoonde Hemony-klokken uit privécollecties.

Daarnaast belicht de expo dat de eerste beiaard ooit in Oudenaarde stond, en dat de beiaard ook de oversteek naar de Verenigde Staten maakte. Hoe dat kwam, ontdek je in de expo op de provinciale Erfgoedsite Ename.

Surf voor info en tickets naar de website van provincie Oost-Vlaanderen. 

Ook interessant

21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer