Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Op de provinciale Erfgoedsite Ename kan je van 19 maart tot 26 september de tentoonstelling: De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Ename, Oudenaarde en Vlaanderen” bezoeken. Je vindt er ooit eerder getoonde topstukken, baanbrekende virtuele reconstructies en interactieve opstellingen waarbij je zelf beiaard kan spelen.

Centraal in de tentoonstelling staat de verdwenen beiaard van de abdij Ename, die in de 17de eeuw besteld werd door de vooruitstrevende abt De Loose. Vandaag blijven hiervan enkel nog de funderingen van de toren over. Dankzij het samenbrengen van archief- en archeologisch onderzoek en innovatieve technieken is de beiaard weer virtueel tot leven gewekt. De bezoekers kunnen deze beiaard beluisteren en zelf bespelen, volledig contactloos en dus coronaproof. 

De beiaard van Ename was van dezelfde maker als die van het belfort in Gent, met zijn beroemde Klokke Roeland: Pieter Hemony, de Stradivarius van de beiaarden van die tijd. Leer hem beter kennen in de expo en bewonder enkele nooit eerder getoonde Hemony-klokken uit privécollecties.

Daarnaast belicht de expo dat de eerste beiaard ooit in Oudenaarde stond, en dat de beiaard ook de oversteek naar de Verenigde Staten maakte. Hoe dat kwam, ontdek je in de expo op de provinciale Erfgoedsite Ename.

Surf voor info en tickets naar de website van provincie Oost-Vlaanderen. 

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen