Home Nieuws Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Op de provinciale Erfgoedsite Ename kan je van 19 maart tot 26 september 2021 de tentoonstelling De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Ename, Oudenaarde en Vlaanderen bezoeken. Je vindt er ooit eerder getoonde topstukken, baanbrekende virtuele reconstructies en interactieve opstellingen waarbij je zelf beiaard kan spelen.

Centraal in de tentoonstelling staat de verdwenen beiaard van de abdij Ename, die in de 17de eeuw besteld werd door de vooruitstrevende abt De Loose. Vandaag blijven hiervan enkel nog de funderingen van de toren over. Dankzij het samenbrengen van archief- en archeologisch onderzoek en innovatieve technieken is de beiaard weer virtueel tot leven gewekt. De bezoekers kunnen deze beiaard beluisteren en zelf bespelen, volledig contactloos en dus coronaproof. 

De beiaard van Ename was van dezelfde maker als die van het belfort in Gent, met zijn beroemde Klokke Roeland: Pieter Hemony, de Stradivarius van de beiaarden van die tijd. Leer hem beter kennen in de expo en bewonder enkele nooit eerder getoonde Hemony-klokken uit privécollecties.

Daarnaast belicht de expo dat de eerste beiaard ooit in Oudenaarde stond, en dat de beiaard ook de oversteek naar de Verenigde Staten maakte. Hoe dat kwam, ontdek je in de expo op de provinciale Erfgoedsite Ename.

Surf voor info en tickets naar de website van provincie Oost-Vlaanderen. 

Ook interessant

18 apr. 2025

Doe mee met #OokDitIsDans op Dag van de Dans

Op 26 april 2025, Dag van de Dans wil CEMPER met #OokDitIsDans meer zichtbaarheid en waardering geven aan alle vormen van dans.
Lees meer
19 mrt. 2025

Atemporal: een cross-over tussen hedendaagse dans en Chopi-muziek

Yentl de Werdt (choreograaf en danser) en Matchume Zango (muzikant en instrumentenbouwer) vertellen over hun muziek en dans, en het ontstaan van hun …
Lees meer
04 mrt. 2025

U, nu! Aan de slag met het vrijetijdstoneel in Mechelen

Erfgoedcel Mechelen vertelt hoe ze "U, nu!", een project rond Mechels vrijetijdstoneel hebben aangepakt en wat ze eruit hebben geleerd.
Lees meer
26 feb. 2025

Ontdek Europees muzikaal erfgoed met Polifonia

Het Polifonia Web Portal wil de vindbaarheid van Europees muzikaal erfgoed vergroten. Wat is het portaal en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Lees meer