Home Nieuws Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Tentoonstelling 'De klokken van abt De Loose'

Op de provinciale Erfgoedsite Ename kan je van 19 maart tot 26 september de tentoonstelling: De klokken van abt De Loose. Beiaardcultuur in Ename, Oudenaarde en Vlaanderen” bezoeken. Je vindt er ooit eerder getoonde topstukken, baanbrekende virtuele reconstructies en interactieve opstellingen waarbij je zelf beiaard kan spelen.

Centraal in de tentoonstelling staat de verdwenen beiaard van de abdij Ename, die in de 17de eeuw besteld werd door de vooruitstrevende abt De Loose. Vandaag blijven hiervan enkel nog de funderingen van de toren over. Dankzij het samenbrengen van archief- en archeologisch onderzoek en innovatieve technieken is de beiaard weer virtueel tot leven gewekt. De bezoekers kunnen deze beiaard beluisteren en zelf bespelen, volledig contactloos en dus coronaproof. 

De beiaard van Ename was van dezelfde maker als die van het belfort in Gent, met zijn beroemde Klokke Roeland: Pieter Hemony, de Stradivarius van de beiaarden van die tijd. Leer hem beter kennen in de expo en bewonder enkele nooit eerder getoonde Hemony-klokken uit privécollecties.

Daarnaast belicht de expo dat de eerste beiaard ooit in Oudenaarde stond, en dat de beiaard ook de oversteek naar de Verenigde Staten maakte. Hoe dat kwam, ontdek je in de expo op de provinciale Erfgoedsite Ename.

Surf voor info en tickets naar de website van provincie Oost-Vlaanderen. 

Ook interessant

11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer