Home Nieuws Wikipedia-schrijfsessie voor Internationale Vrouw…

Wikipedia-schrijfsessie voor Internationale Vrouwendag

Wist je dat nog geen kwart van de biografische artikels op de Engelstalige Wikipedia gewijd is aan een vrouw? Ook in Vlaanderen hebben we nog een inhaalbeweging te maken. Daarom kruipen we op 10 maart 2025 massaal in de pen! In de schoot van Internationale Vrouwendag worden op verschillende locaties schrijfsessies georganiseerd. Kom jij de genderkloof op Wikipedia mee dichten?

'Slapende vrouw' door Marguerite Putsage | Collectie MSK Gent, publiek domein, via Wikimedia Commons

Vorig jaar was een eerste reeks schrijfsessies met Wikimedia België, Guido Gezellearchief, FARO en meemoo goed voor:

  • 15 deelnemende Vlaamse erfgoedorganisaties,
  • 57 vrijwilligers,
  • 4 locaties,
  • 37 nieuwe Wikipedia-pagina’s.

Dit jaar hopen we nog meer vrouwen uit de schaduw van de geschiedenis te schrijven. Met CEMPER sluiten we aan bij de schrijfsessie in KADOC-KU Leuven en grijpen we het moment aan om te schrijven over vrouwen gelinkt aan muziek en podiumkunsten. 

Bij MATRIX [Centrum voor nieuwe muziek] kan je terecht voor inspiratie en tips om te schrijven over vrouwelijke componisten uit de nieuwe en hedendaagse muziek. 

Zin om deel te nemen?

Iedereen met veel goesting en een enigszins vlotte pen is welkom. Op de dag zelf krijg je voldoende begeleiding om je artikel bij elkaar te schrijven en te publiceren op Wikipedia. Heb je nog geen Wikipedia-account? Maak dan op voorhand zeker een account aan.

Wil je schrijven over vrouwen gelinkt aan muziek en podiumkunsten, maar ben je nog op zoek naar specifieke onderwerpen? Mail sarah.​masson@​cemper.​be voor inspiratie, of bekijk de inspiratielijst van MATRIX. Neem ook deze tips en tricks van Wikipedia al eens door.

Praktisch

We sluiten aan bij de schrijfsessie op 10 maart 2025 in KADOC-KU Leuven (Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven). De sessie vindt plaats van 10 tot 13 uur. Daarna volgt een broodjeslunch. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Partners

Werken mee aan deze Wikipedia-schrijfsessies voor Internationale Vrouwendag: Bibliotheca Wasiana, CEMPER, DIVA, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Erfgoedcel Brugge, Erfgoedcel Waasland, FARO, Industriemuseum, KADOC-KU Leuven, KennisWest, KOERS, Letterenhuis, meemoo, Museum aan de IJzer, Openbare Bibliotheek Brugge, Museum Plantin-Moretus, Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Stadsarchief Brugge, Stadsarchief Sint-Niklaas en Wikimedia België.

11-02-2025

Ook interessant

28 feb. 2025

Immaterieel erfgoed van theater in de kijker?

Theater in Vlaanderen is zowel voor als achter de schermen rijk aan immaterieel erfgoed. We zetten die theaterpraktijken dit jaar in de kijker.
Lees meer
27 feb. 2025

Dans in de kijker gezet als immaterieel erfgoed

Van popping tot de kadril, van Peruaanse dans tot swing. Het afgelopen jaar zetten we ons in om immaterieel danserfgoed beter zichtbaar te maken.
Lees meer
20 feb. 2025

CEMPER op het 48e wereldcongres van ICTMD

In januari 2025 nam Debora Plouy deel aan het wereldcongres van ICTMD. Ze geeft een overzicht van de belangrijkste thema’s die aan bod kwamen.
Lees meer
14 feb. 2025

Verslag rondetafelgesprek: Jongeren aan het dansen 

Hoe kunnen we kinderen en jongeren enthousiasmeren voor en behouden bij volksdans? Dat was onze centrale vraag tijdens de Rendez-Vous van Danspunt.
Lees meer