Home Nieuws Workshop - Dans en het museum

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum. Deze vindt plaats op 24 februari 2024 in het Huis van Alijn van 10u tot 12u.

Birdsong, Siobhan Davies Dance © Stephen White

Dans als immaterieel erfgoed

Wist je dat dansen een vorm van immaterieel erfgoed is? Onder immaterieel erfgoed verstaan we de levende praktijken, gebruiken en technieken van vandaag met wortels in het verleden en die we willen doorgeven aan de toekomst, zoals dans.

Musea zijn de bewaarders van materieel erfgoed bij uitstek, al groeit de aandacht voor immaterieel erfgoed de laatste jaren in hun collectievorming en publiekswerking. De vraag rijst hoe zij niet enkel belangrijke objecten uit het verleden kunnen bewaren, maar ook de danspraktijken zelf een levendige toekomst kunnen bieden. Hoe zou de aanwezigheid van dansen in een museum er kunnen uitzien?

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt, de amateurkunstenkoepel voor dansers, nodigen dansers en museummedewerkers van over Vlaanderen uit om het gesprek aan te gaan over mogelijke samenwerkingen. Hoe zou de aanwezigheid van dans in een museum er kunnen uitzien?

We organiseren deze workshop in het kader van het Creative Europeproject Dance as ICH. Onder leiding van het Noors centrum voor volksmuziek en ‑dans, en samen met partners uit Slovenië, Roemenië, Hongarije en Griekenland gaan we op zoek naar manieren om dans op een participatieve manier in musea binnen te brengen. Dit op een manier die dansers helpt bij het doorgeven van hun praktijk en die bezoekers van een museum toelaat hier deel van uit te maken.

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
19 dec. 2023

Dance as ICH in Griekenland – From dance ethnography to dance class in the 21st century

De vierde en tevens laatste workshopreeks van het Creative Europeproject Dance – ICH vond plaats in Athene.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer