Home Nieuws Workshop - Dans en het museum

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum. Deze vindt plaats op 24 februari 2024 in het Huis van Alijn van 10u tot 12u.

Birdsong, Siobhan Davies Dance © Stephen White

Dans als immaterieel erfgoed

Wist je dat dansen een vorm van immaterieel erfgoed is? Onder immaterieel erfgoed verstaan we de levende praktijken, gebruiken en technieken van vandaag met wortels in het verleden en die we willen doorgeven aan de toekomst, zoals dans.

Musea zijn de bewaarders van materieel erfgoed bij uitstek, al groeit de aandacht voor immaterieel erfgoed de laatste jaren in hun collectievorming en publiekswerking. De vraag rijst hoe zij niet enkel belangrijke objecten uit het verleden kunnen bewaren, maar ook de danspraktijken zelf een levendige toekomst kunnen bieden. Hoe zou de aanwezigheid van dansen in een museum er kunnen uitzien?

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt, de amateurkunstenkoepel voor dansers, nodigen dansers en museummedewerkers van over Vlaanderen uit om het gesprek aan te gaan over mogelijke samenwerkingen. Hoe zou de aanwezigheid van dans in een museum er kunnen uitzien?

We organiseren deze workshop in het kader van het Creative Europeproject Dance as ICH. Onder leiding van het Noors centrum voor volksmuziek en ‑dans, en samen met partners uit Slovenië, Roemenië, Hongarije en Griekenland gaan we op zoek naar manieren om dans op een participatieve manier in musea binnen te brengen. Dit op een manier die dansers helpt bij het doorgeven van hun praktijk en die bezoekers van een museum toelaat hier deel van uit te maken.

Ook interessant

07 jun. 2024

Onderzoeksrapport folk-, volks- en werelddans

Een enquête, individuele interviews en een rondetafelgesprek gaven ons inzicht in folk-, volks- en werelddans in Vlaanderen en belichten wat volgens …
Lees meer
30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer