Home Thema's Leestips: Hoe scenografen te werk gaan

Leestips: Hoe scenografen te werk gaan

Wat doen die mensen die zichzelf scenograaf noemen? Het is moeilijk om iemands gedachten te lezen, maar deze rubriek hoopt via enkele teksten toch het tipje van de sluier te lichten.

Scenografie voor de voorstelling 'KINGDOM' | © Ruimtevaarders

Een goed startpunt komt uit een verzamelbundel essays uit 2010. Sofia Pantouvaki, zelf scenografe en professor aan de Aalto universiteit in Finland, schrijft in een bijdrage over het creatieproces van de scenografie bij een voorstelling. Daarnaast zijn er talloze interessante interviews met scenografen. National Endowment for the Arts, een organisatie in de Verenigde Staten van Amerika, interviewde Mimi Lien, een decorontwerper en scenografe (Gross, 2015). Ze praat over haar creatief proces, haar materiaalkeuzes en de voorstelling met de meest uitdagende scenografie. In een wat ouder interview in Etcetera (1989) gaat Luk van den Dries in gesprek met Niek Kortekaas, een Nederlandse scenograaf en vormgever. Kortekaas vertelt onder meer met welk type regisseurs hij het liefste samenwerkt, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en wat de verschillen zijn tussen België en Nederland. In 2014 is scenograaf Jozef Wouters in Etcetera openhartig over zijn visie op scenografie. Met een haast filosofische vertelwijze reflecteert hij over zijn eigen beroep: Scenografie is een vraag beantwoorden met ruimte”. Diezelfde Jozef Wouters vertelt in een ander interview met Karel Vanhaesebrouck dan weer over zijn onderzoeksproject Infini 1 – 15 (2018). Hij heeft het onder meer over het project zelf, het decoratelier en zijn fascinatie voor de geschiedenis van de theatertechniek.

Tenslotte wijdde STEPP, het steunpunt voor de productionele, ontwerpende en technische krachten van de brede culturele sector, in 2012 een heel magazine aan scenografie. Hoewel elk artikel in het tijdschrift de moeite waard is om door te nemen, springt er eentje uit. In een dubbelinterview beschrijven Jerome Maeckelbergh en John Bogaerts de hoogtepunten en laagtepunten van hun lange carrière als scenograaf. Zo vertellen ze over hun beste herinnering die gelinkt is aan scenografie, maar ook over de manier waarop het beroep doorheen de jaren veranderd is.

Literatuurlijst