Home Thema's Scenografie

Scenografie

Decorstukken: toeschouwers merken het vaak op, maar de maker ervan wordt zelden onthuld. Decor behoort samen met de mise en scène, de belichting en dergelijke meer tot de scenografie. De persoon die hier voor instaat, is de scenograaf/scenografe. Wat die doet valt simpel uit te leggen als het creëren van een ruimte waarin de acteurs kunnen schitteren. Hoewel het erfgoed van kostuums veel tastbaarder is, is dat van scenografie veel minder. Wat verstaan we juist onder het erfgoed van scenografie? Wie houdt er zich in onze contreien bezig met dit erfgoed? En belangrijker: waarom is dit erfgoed vandaag nog relevant?

Scenografie voor de voorstelling 'KINGDOM' | © Ruimtevaarders

Luister- en kijktips

Hoe komt een Romeins paleis in Kortrijk terecht? | Erfgoedmysteries
In de podcast Erfgoedmysteries reist Marieke De Maré doorheen het pittoreske zuiden van West-Vlaanderen, op zoek naar verborgen schatten. In de derde aflevering gaat ze op bezoek bij Dries Van Robaeys, de communicatie-en marketingverantwoordelijke van Schouwburg Kortrijk. Marieke stelt hem de vraag hoe je vanuit een Romeins paleis meteen in een Aziatisch bos of een oervlaamse, landelijke woning terecht kunt komen. Om te weten te komen hoe dat kan, dien je gewoon maar je oren te spitsen en je verbeelding te laten werken.
Opleiding Scenografie - studenten aan het woord - Academie voor Theater en Dans
In dit ludieke filmpje van een vijftal minuten beantwoorden twee studenten van de opleiding scenografie aan de Academie voor theater en dans in Amsterdam enkele vragen over de richting. Je komt onder meer te weten wat je zoal leert in de opleiding, waarom ze voor de opleiding hebben gekozen en wat ze verrassend vonden aan de opleiding.
Bruno Forment: Droomlanders | De Boekathon
Tom De Cock interviewde in het najaar van 2021 Kortrijkzaan Bruno Forment tijdens zijn Boekathon op Lees!, een boekenfestival in Antwerp Expo. Forment vertelt op een gepassioneerde manier over zijn boek Droomlanders: tovenaars van het geschilderde toneeldecor, over zijn onderzoek, hobby en de link tussen Kortrijk en decors.
Le travail du scénographe Joseph Svoboda
In 1966 vond een tentoonstelling plaats rond de gerenommeerde scenograaf Joseph Svoboda. Een journalist interviewt de curator, die meer vertelt over wat een scenograaf zoal doet en waarom Svoboda uitblinkt als scenograaf. Wel belangrijk om weten: het interview is in het Frans. Op de website vind je ook de transcriptie van het interview terug.

Nieuwsoverzicht

08 jun. 2023

Schilderen van decordoeken in de kijker

Sandra Fischer vertelt hoe decordoeken vroeger en nu geschilderd worden
Lees meer
17 mei 2022

De Goudbloem speelt Genoveva - Sofie Moors onderzoekt de opvoeringspraktijk bij de rederijkers

Sofie Moors onderzocht een erkend Vlaams topstuk uit ons theatererfgoed en vond er een unieke bron in voor de theatergeschiedenis van de Lage Landen.
Lees meer
29 apr. 2022

Bezoektip: Zeur niet!

Het Allard Pierson belicht met deze tentoonstelling Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, de grondleggers van de Nederlandse musical.
Lees meer
29 apr. 2022

Bezoektip: Magical Theatres

Ontdek de wereld van papiertheater van 1 december '21 tot 4 december '22 in de Hallepoort.
Lees meer
02 mrt. 2022

Online archief van Pina Bausch en het Tanztheater

Het Pina Bausch Archief dat meer dan 300.000 foto's en 9.000 video's omvat is nu online beschikbaar.
Lees meer
05 nov. 2021

'Droomlanders' op de Boekathon van LEES!

Bruno Forment stelt 'Droomlanders' voor op het boekenfestival 'LEES!'.
Lees meer