Home Nieuws Bezoektip: Magical Theatres

Bezoektip: Magical Theatres

Papiertheater, miniatuurtheater, tafeltheater, … ooit was het een bron van vermaak voor jong en oud. De tentoonstelling Magical Theatres’ laat de magische wereld van deze kleine theaters met hun kleurrijke decors en papieren acteurs herleven. De Hallepoort opent de deuren naar een wereld vol verhalen: van de drama’s van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Deze bijna 200 jaar oude kunstwerkjes weerspiegelen de grandeur van de Europese theaterscènes en geven inzicht in de intieme leefwereld van 19de-eeuwse gezinnen. De tentoonstelling presenteert niet alleen afgewerkte theatertjes, maar ook prachtige, nog niet gesneden, originele papieren prenten om theatertjes te bouwen, en ten slotte ontwerpen van hedendaagse designers. Enkele virtuele animaties zullen de bezoekers betoveren. Jonge bezoekers ontdekken de tentoonstelling samen met de gelaarsde kat, een papieren theaterfiguurtje.

Kom meer te weten over deze tentoonstelling op de website van de Hallepoort.

Magical Theatres


Beleef papiertheater met de voorstelling Un Robinson. D’après Daniel Defoe’

Op zondag 8 mei kan je jouw bezoek combineren met de voorstelling Un Robinson. D’après Daniel Defoe’. Poppenspeler Alain Lecucq & Compagnie Papierthéâtre komen hiervoor speciaal uit Frankrijk. Deze voorstelling maakt deel uit van de 6de editie van het JEM Festival de Marionnettes (www​.theatreperuchet​.be).

Un Robinson’ vertelt het bewogen leven van een jonge Engelsman die gepassioneerd is door de zee. Hij kiest het ruime sop, tegen de wil van zijn ouders, en het wordt de start van een reeks spannende avonturen. Hij wordt gevangen genomen door piraten, komt terecht op een suikerplantage, en lijdt schipbreuk waarna hij alleen achterblijft op onbewoond eiland. Of misschien is hij er toch niet moederziel alleen? De komst van Vrijdag, die zijn metgezel wordt, verandert zijn leven. Vervolgens verschijnen er ook nog muiters op het toneel, die de vrouw en zoon van de held gegijzeld houden!

In de voorstelling komen thema’s aan bod zoals slavernij, vriendschap en culturele verschillen, maar evengoed is het een ode aan het (papier)theater op zich met zijn scènes, decors en personages uit de 19e eeuw. Of tegelijkertijd een voorstelling én een kennismaking met deze bijzondere vorm van spelen, die een kruising is tussen verhalen vertellen, groot theater en poppenspel.

Mise en scène en spel
: Alain Lecucq & Compagnie Papierthéâtre (deze voorstelling is enkel in het Frans). 

Meer info en tickets bestellen kan op de website van de Hallepoort.

Alain Lecucq Compagnie Papierthéâtre

Ook interessant

IMG 7583 web
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer
Erfgoeddag 2024 Thuis
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer
Resprise slot 1
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer
Womex2023
21 nov. 2023

CEMPER te gast op WOMEX

Wat kunnen archieven betekenen voor traditionele muziek en wereldmuziek?
Lees meer