Home Nieuws Bezoektip: Magical Theatres

Bezoektip: Magical Theatres

Papiertheater, miniatuurtheater, tafeltheater, … ooit was het een bron van vermaak voor jong en oud. De tentoonstelling Magical Theatres’ laat de magische wereld van deze kleine theaters met hun kleurrijke decors en papieren acteurs herleven. De Hallepoort opent de deuren naar een wereld vol verhalen: van de drama’s van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Deze bijna 200 jaar oude kunstwerkjes weerspiegelen de grandeur van de Europese theaterscènes en geven inzicht in de intieme leefwereld van 19de-eeuwse gezinnen. De tentoonstelling presenteert niet alleen afgewerkte theatertjes, maar ook prachtige, nog niet gesneden, originele papieren prenten om theatertjes te bouwen, en ten slotte ontwerpen van hedendaagse designers. Enkele virtuele animaties zullen de bezoekers betoveren. Jonge bezoekers ontdekken de tentoonstelling samen met de gelaarsde kat, een papieren theaterfiguurtje.

Kom meer te weten over deze tentoonstelling op de website van de Hallepoort.

Magical Theatres


Beleef papiertheater met de voorstelling Un Robinson. D’après Daniel Defoe’

Op zondag 8 mei kan je jouw bezoek combineren met de voorstelling Un Robinson. D’après Daniel Defoe’. Poppenspeler Alain Lecucq & Compagnie Papierthéâtre komen hiervoor speciaal uit Frankrijk. Deze voorstelling maakt deel uit van de 6de editie van het JEM Festival de Marionnettes (www​.theatreperuchet​.be).

Un Robinson’ vertelt het bewogen leven van een jonge Engelsman die gepassioneerd is door de zee. Hij kiest het ruime sop, tegen de wil van zijn ouders, en het wordt de start van een reeks spannende avonturen. Hij wordt gevangen genomen door piraten, komt terecht op een suikerplantage, en lijdt schipbreuk waarna hij alleen achterblijft op onbewoond eiland. Of misschien is hij er toch niet moederziel alleen? De komst van Vrijdag, die zijn metgezel wordt, verandert zijn leven. Vervolgens verschijnen er ook nog muiters op het toneel, die de vrouw en zoon van de held gegijzeld houden!

In de voorstelling komen thema’s aan bod zoals slavernij, vriendschap en culturele verschillen, maar evengoed is het een ode aan het (papier)theater op zich met zijn scènes, decors en personages uit de 19e eeuw. Of tegelijkertijd een voorstelling én een kennismaking met deze bijzondere vorm van spelen, die een kruising is tussen verhalen vertellen, groot theater en poppenspel.

Mise en scène en spel
: Alain Lecucq & Compagnie Papierthéâtre (deze voorstelling is enkel in het Frans). 

Meer info en tickets bestellen kan op de website van de Hallepoort.

Ook interessant

22 mei 2024

Topstuk voorgesteld: De Blijde Inkomste van Margareta van York

Rederijker Anthonis de Roovere schreef een uitvoerig verslag van de gebeurtenissen rond het huwelijk van Margareta van York en Karel de Stoute. In 20…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer