Home Nieuws Bezoektip: Zeur niet!

Bezoektip: Zeur niet!

Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink zijn de grondleggers van de Nederlandse musical. Het duo maakte tussen 1965 en 1984 zeven musicals die zich onderscheidden door politiek engagement en Broadway-achtige showelementen. Ze drukten een stempel op het genre en zetten de musical in Nederland op de kaart. Van 8 april tot en met 30 oktober 2022 richt het Allard Pierson met Zeur niet! de schijnwerpers op het fenomeen musical in Nederland en de creativiteit van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Daarbij geeft de tentoonstelling een pakkend beeld van de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw, die nog opvallend actueel blijken te zijn.

De naam Annie M.G. Schmidt staat voor velen voor vrolijke nuchterheid met een kritische en taboedoorbrekende ondertoon. Harry Bannink was haar muzikale verloofde’: hij componeerde de muziek bij alle musicalteksten van Annie. Hun musicals gaan over actuele en spraakmakende thema’s: vrouwenemancipatie, seksuele revolutie, abortus, homoseksualiteit, milieuvervuiling en nucleaire oorlogsdreiging. Dit alles gebracht in een herkenbaar Nederlands verhaal en met Broadway-elementen – volgens Annie: Een bittere bonbon in een zilveren papiertje’.

Het Allard Pierson toont in Zeur niet! onder andere kostuums, scripts, decor- en kostuumontwerpen en veel beeld en geluid van alle zeven musicals die Annie en Harry maakten: Heerlijk duurt het langst, En nu naar bed, Wat een planeet, Foxtrot, Madam, De dader heeft het gedaan en Ping ping. Er zijn ook persoonlijke voorwerpen te zien zoals de typemachine van Annie, de make-up koffer van Willen Nijholt en bijzondere archiefstukken zoals een afgescheurd papiertje waarop Annie, terwijl de repetities al in volle gang waren, nog het tweede couplet schreef voor het finalelied van Wat een planeet. Ook kostuums, gedragen door o.a. Conny Stuart, Trudy Labij en Willem Nijholt maken deel uit van de tentoonstelling.

Aan de hand van deze bijzondere objecten is te zien hoe Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink het musicalgenre hielpen ontwikkelen en hoe hun invloed tegenwoordig nog in musicals terug te vinden is. Zeur niet! geeft inzicht in hoe een musical ontstaat, van het eerste idee tot aan de uitvoering en de ontvangst, en toont hoe musicals amusement kunnen combineren met inhoudelijke relevantie.

Meer info en ticket kan je vinden op de website van het Allard Pierson.

Ook interessant

2021 Magical Theatres Hallepoort
29 apr. 2022

Bezoektip: Magical Theatres

Ontdek de wereld van papiertheater van 1 december '21 tot 4 december '22 in de Hallepoort.
Lees meer
202206 You You
23 mei 2022

Documentaire 'YouYou in Brussel'

Documentairemaakster Lotte Knaepen volgde in 2021 een vrouwengroep die performances doet rond de zaghareed.
Lees meer
2022 Expo Tournee Littorale c Beeldbank Oostende
18 mrt. 2022

Expo 'Tournée Littorale. Iconische cafés in Oostende'

Deze tentoonstelling brengt het bruisende verhaal van het uitgaansleven in de Stad aan Zee.
Lees meer
Archiefbron_Dans
13 dec. 2019

Expo ‘Een archiefbron van dans’ door studenten Kunstwetenschappen

In het kader van de lessenreeks Cultuurhistorische Aspecten van Danstheater kregen studenten Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent de opdracht …
Lees meer