Home Nieuws Breng muziek en podiumkunsten aan op FAAM

Breng muziek en podiumkunsten aan op FAAM

Een app met erfgoedverhalen

Het virtueel museum’ FAAM ging eerder dit jaar online met een app en een website. FAAM wil erfgoed en erfgoedverhalen uit en over Vlaanderen brengen. 

De erfgoedverhalen worden geordend in diverse verhaallijnen en ondergebracht in enkele grote thema’s. Hiervoor kijk je best even naar de app of de website. Doel is om de virtuele bezoeker steeds nieuwe erfgoed(verhalen) en erfgoedsites te laten ontdekken. 

De keuze van de verhaallijnen en van het erfgoed dat daarin aan bod komt, gebeurt door de redacties van FAAM. Maar iedereen kan voorstellen doen, want er worden voortdurend nieuwe verhalen met nieuwe thema’s ontwikkeld. 

Erfgoed van muziek en podiumkunsten spreken een ruim publiek aan

Om het potentieel van het muziek- en podiumerfgoed in Vlaanderen aan te tonen, heeft CEMPER al een aantal voorstellen gedaan. Het muziek- en podiumerfgoed van Vlaanderen is immers zeer rijk en divers: roerend, onroerend of immaterieel, beeld, foto of audio, kunstzinnig of volks … 

Bovendien kan muziek- en podiumerfgoed een ruim publiek aanspreken. Muziek, theater en dans zijn bij uitstek cultuuruitingen die zich tot een publiek richten en de sporen van die beleving vind je vaak terug in het erfgoed. 

Maar er is nog ruimte voor meer muziek- en podiumerfgoed. Daarom roepen we iedereen op die muziek- of podiumerfgoed bezit, beheert of een warm hart toedraagt om dit erfgoed te melden bij de redactie van FAAM

Het erfgoed kan publiek toegankelijk zijn – permanent of sporadisch, maar kan ook in privébezit zijn. In dat geval is een verwijzing naar plekken (of websites) waar het publiek meer van dit soort erfgoed kan vinden, belangrijk. 

Een beeld, beschrijving en een link

Op deze site vind je hoe je erfgoed kan melden bij de redactie van FAAM. En op deze pagina vind je nog bijkomende informatie over bijvoorbeeld de selectiecriteria. 

FAAM is een visueel medium, dus een goed beeld van het erfgoed (zonder auteursrechten) is belangrijk. Beschrijf het erfgoed en waarom het opmerkelijk is (het hoeft zeker geen kant en klare tekst te zijn; daarvoor zorgt een redactieteam). Het kan zeker geen kwaad om in het kort aan te geven bij welke thema’s het erfgoed zou kunnen passen: culturele ontwikkelingen, maatschappelijke evoluties of historische gebeurtenissen. 

Zorg ook voor een link naar een museum, een (erfgoed)website, een (gespecialiseerd) YouTubekanaal of een erfgoeddatabank waar je meer van dit soort erfgoed kan vinden.

Bekijk het maar!

Hier kan je zien hoe muziekerfgoed al verwerkt is in een aantal boeiende erfgoedverhalen:

Meer van dit erfgoed (en zeker theater‑, dans- of ander podiumerfgoed) is welkom.

Ook interessant

08 okt. 2024

Enquête Antwerps poesjenellentheater

Ben of was jij op een of andere manier betrokken bij het Antwerps Poesjenellentheater? Dan is deze bevraging iets voor jou​!
Lees meer
02 sep. 2024

Dans als museale beleving – Platform K danst in STAM

Op 27 april 2024, Dag van de Dans, voerde Platform K een dansperformance uit in de inkomhal van het STAM (Stadsmuseum Gent). CEMPER ging met hen in g…
Lees meer
30 aug. 2024

Muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024

Ontdek onze selectie van activiteiten gelinkt aan muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024.
Lees meer
28 aug. 2024

VIBE-project neemt bibliotheekcollectie muziekerfgoed onder de loep

Het Orpheus Instituut onderzoekt de conditie van zijn collectie muziekerfgoed.
Lees meer