Home Nieuws Breng muziek en podiumkunsten aan op FAAM

Breng muziek en podiumkunsten aan op FAAM

Een app met erfgoedverhalen

Het virtueel museum’ FAAM ging eerder dit jaar online met een app en een website. FAAM wil erfgoed en erfgoedverhalen uit en over Vlaanderen brengen. 

De erfgoedverhalen worden geordend in diverse verhaallijnen en ondergebracht in enkele grote thema’s. Hiervoor kijk je best even naar de app of de website. Doel is om de virtuele bezoeker steeds nieuwe erfgoed(verhalen) en erfgoedsites te laten ontdekken. 

De keuze van de verhaallijnen en van het erfgoed dat daarin aan bod komt, gebeurt door de redacties van FAAM. Maar iedereen kan voorstellen doen, want er worden voortdurend nieuwe verhalen met nieuwe thema’s ontwikkeld. 

Erfgoed van muziek en podiumkunsten spreken het publiek aan

Om het potentieel van het muziek- en podiumerfgoed in Vlaanderen aan te tonen, heeft CEMPER al een aantal voorstellen gedaan. Het muziek- en podiumerfgoed van Vlaanderen is immers zeer rijk en divers: roerend, onroerend of immaterieel, beeld, foto of audio, kunstzinnig of volks … 

Bovendien kan muziek- en podiumerfgoed een ruim publiek aanspreken. Muziek, theater en dans zijn bij uitstek cultuuruitingen die zich tot een publiek richten en de sporen van die beleving vind je vaak terug in het erfgoed. 

Maar er is nog ruimte voor meer muziek- en podiumerfgoed. Daarom roepen we iedereen op die muziek- of podiumerfgoed bezit, beheert of een warm hart toedraagt om dit erfgoed te melden bij de redactie van FAAM

Het erfgoed kan publiek toegankelijk zijn – permanent of sporadisch, maar kan ook in privébezit zijn. In dat geval is een verwijzing naar plekken (of websites) waar het publiek meer van dit soort erfgoed kan vinden, belangrijk. 

Een beeld, een beschrijving en een link

Op deze site vind je hoe je erfgoed kan melden bij de redactie van FAAM. En op deze pagina vind je nog bijkomende informatie over bijvoorbeeld de selectiecriteria. 

FAAM is een visueel medium, dus een goed beeld van het erfgoed (zonder auteursrechten) is belangrijk. Beschrijf het erfgoed en waarom het opmerkelijk is (het hoeft zeker geen kant en klare tekst te zijn; daarvoor zorgt een redactieteam). Het kan zeker geen kwaad om in het kort aan te geven bij welke thema’s het erfgoed zou kunnen passen: culturele ontwikkelingen, maatschappelijke evoluties of historische gebeurtenissen. 

Zorg ook voor een link naar een museum, een (erfgoed)website, een (gespecialiseerd) YouTubekanaal of een erfgoeddatabank waar je meer van dit soort erfgoed kan vinden.

Bekijk het maar!

Hier kan je zien hoe muziekerfgoed al verwerkt is in een aantal boeiende erfgoedverhalen:

Meer van dit erfgoed (en zeker theater‑, dans- of ander podiumerfgoed) is welkom.

Ook interessant

28 mei 2025

“Hip hip hoera. Een plaat waar ik het bestaan nog niet van af weet” - In gesprek met platenverzamelaars Rinus Blijleven en Willy Machiels

De Nederlandse platenverzamelaar Rinus Blijleven vertelde ons over zijn collectie en publicatie van de oudste opnamen van de Lage Landen. Hij bracht …
Lees meer
19 mei 2025

Vacature: twee jobstudenten - bladmuziek in RISM

Ben jij een student met kennis van bladmuziek? CEMPER en Stadsarchief Tongeren zoeken twee jobstudenten om deze zomer aan de slag te gaan met drie be…
Lees meer
29 apr. 2025

25 keer danserfgoed en vrouwen op Wikipedia

Afgelopen maanden was CEMPER betrokken bij twee Wikipedia-schrijfdagen, waarbij we schreven over 25 personen, organisaties en plaatsen.
Lees meer
25 apr. 2025

‘Hoort mi aen’: een voorstelling geïnspireerd op het Gruuthusehandschrift

Het Gruuthusehandschrift vormde de inspiratie voor de voorstelling 'Hoort mi aen', waarin muziek en poëzie met elkaar verweven worden.
Lees meer