Home Nieuws De TRANSIT-collectie - een kleine geschiedenis in…

De TRANSIT-collectie - een kleine geschiedenis in documenten

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant organiseerde in oktober 2014 de vijftiende editie van TRANSIT, Festival voor Nieuwe Muziek. Om dit jubileum te vieren, ontwikkelde MATRIX, Centrum voor Nieuwe Muziek, een website met het erfgoed van dit festival.

Het TRANSIT festival

Tijdens het laatste weekend van oktober vindt sinds 2000 jaarlijks het TRANSIT Festival voor Nieuwe Muziek plaats in Leuven: drie dagen gevuld met concerten met de allernieuwste muziek van componisten uit binnen- en buitenland. Tal van partituren, opnames, programmaboeken, etc. documenteren dit festival dat Leuven op de internationale kaart van de hedendaagse kunstmuziek zette. MATRIX wil die unieke verzameling documenten gemakkelijker toegankelijk maken voor een divers publiek. 

Moeilijkheden bij ontsluiting

Als documentatiecentrum voor nieuwe muziek wordt MATRIX dagelijks geconfronteerd met de uitdagende tot moeilijke ontsluiting van hedendaagse muziek. Een groot deel van de partituren is niet uitgegeven en heel wat opnames zijn uniek; niet zelden betreft het wereldcreaties van muziek van Vlaamse componisten door uitvoerders van internationaal formaat. Bovendien gaat het vaak om ongewone’ partituren, die alleen met behulp van een opname, uitvoeringsaanwijzingen en een woordje uitleg van de componist opnieuw uitgevoerd kunnen worden. Sommige partituren bestaan niet eens uit noten, maar uit prenten, teksten of kleurrijke schema’s op doorzichtig plastic, of ze werden geconcipieerd in de vorm van een bordspel. MATRIX onderzoekt hoe dergelijke partituren in en met hun breder (ontstaans-)kader bewaard, gecatalogeerd, gedocumenteerd, ontsloten en gevaloriseerd kunnen worden.

Om het artistiek archief van TRANSIT beter toegankelijk te maken, ontwierp MATRIX een flexibele website waarop partituren, audiovisuele fragmenten, uitvoeringsinstructies, technische fiches, programmaboekteksten enz. direct of indirect te vinden zijn. De website wordt in twee fasen uitgebouwd: in een eerste fase richtte MATRIX haar blik op de documenten die voortvloeien uit de educatieve projecten binnen TRANSIT; in een later stadium wordt het overige artistiek archief aan de website toegevoegd.

Voor het online plaatsen van de muziekfragmenten en partituren moesten eerst alle rechten worden geklaard. Op TRACKS lees je meer over hoe MATRIX dit aanpakte.

De website TRANSIT collectie werd uitgewerkt in samenwerking met het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant en met de steun van de Stad Leuven.

Ook interessant

01 okt. 2024

Hoe een podiumtijdschrift zijn archief activeert – Simon Baetens over 40 jaar Etcetera

Het archief van 40 jaar Etcetera vormde de basis voor vier podcasts, die nog tot 31 oktober 2024 te beluisteren zijn in het Letterenhuis. Simon Baete…
Lees meer
16 sep. 2024

Noord-Indische klassieke muziek: een traditie van meester op leerling doorgegeven

Haroun Iqbal, jazzgitarist en componist, verdiepte zich samen met Asad Qizilbash in de wereld van Noord-Indische klassieke muziek dankzij een meester…
Lees meer
30 aug. 2024

Muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024

Ontdek onze selectie van activiteiten gelinkt aan muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024.
Lees meer
14 aug. 2024

De nachtelijke gezangen van Beatrijs: 13de-eeuws antifonarium ontsloten

Organist Iris Eysermans vertelt in een interview over de ontsluiting van een 13de-eeuws antifonarium uit de voormalige cisterciënzerinnenabdij van Na…
Lees meer