Home Nieuws De TRANSIT-collectie - een kleine geschiedenis in…

De TRANSIT-collectie - een kleine geschiedenis in documenten

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant organiseerde in oktober 2014 de vijftiende editie van TRANSIT, Festival voor Nieuwe Muziek. Om dit jubileum te vieren, ontwikkelde MATRIX, Centrum voor Nieuwe Muziek een website met het erfgoed van dit festival. 

Het TRANSIT festival

Tijdens het laatste weekend van oktober vindt sinds 2000 jaarlijks het TRANSIT Festival voor Nieuwe Muziek plaats in Leuven: drie dagen gevuld met concerten met de allernieuwste muziek van componisten uit binnen- en buitenland. Tal van partituren, opnames, programmaboeken,etc. documenteren dit festival dat Leuven op de internationale kaart van de hedendaagse kunstmuziek zette. MATRIX wil die unieke verzameling documenten gemakkelijker toegankelijk maken voor een divers publiek. 

Moeilijkheden bij ontsluiting

Als documentatiecentrum voor nieuwe muziek wordt MATRIX dagelijks geconfronteerd met de uitdagende tot moeilijke ontsluiting van hedendaagse muziek. Een groot deel van de partituren is niet uitgegeven en heel wat opnames zijn uniek; niet zelden betreft het wereldcreaties van muziek van Vlaamse componisten door uitvoerders van internationaal formaat. Bovendien gaat het vaak om ongewone’ partituren, die alleen met behulp van een opname, uitvoeringsaanwijzingen en een woordje uitleg van de componist opnieuw uitgevoerd kunnen worden. Sommige partituren bestaan niet eens uit noten, maar uit prenten, teksten of kleurrijke schema’s op doorzichtig plastic, of ze werden geconcipieerd in de vorm van een bordspel. MATRIX onderzoekt hoe dergelijke partituren in en met hun breder (ontstaans-)kader bewaard, gecatalogeerd, gedocumenteerd, ontsloten en gevaloriseerd kunnen worden.

Om het artistiek archief van TRANSIT beter toegankelijk te maken, ontwierp MATRIX een flexibele website waarop partituren, audiovisuele fragmenten, uitvoeringsinstructies, technische fiches, programmaboekteksten enz. direct of indirect te vinden zijn. De website wordt in twee fasen uitgebouwd: in een eerste fase richtte MATRIX haar blik op de documenten die voortvloeien uit de educatieve projecten binnen TRANSIT; in een later stadium wordt het overige artistiek archief aan de website toegevoegd.

Voor het online plaatsen van de muziekfragmenten en partituren moesten eerst alle rechten worden geklaard. Op TRACKS lees je meer over hij MATRIX dit aanpakte.

De website TRANSIT collectie werd uitgewerkt in samenwerking met het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant en met de steun van de Stad Leuven.

Ook interessant

Schermopname 27
11 dec. 2016

Terugblikken op 20 jaar Theater Aan Zee met een online tentoonstelling

Naar aanleiding van de twintigste editie van Theater Aan Zee (TAZ) in 2016 wilde het Oostendse theaterfestival terugblikken op haar geschiedenis. Met…
Lees meer
Expo pkp linedup 2 web
06 sep. 2023

“Ik denk wel dat het belangrijk is dat het als erfgoed bestempeld wordt, dat het zo vaak niet gezien wordt.”

CEMPER sprak met de mensen achter de expo PKP Lined Up over populair muziekerfgoed en haar uitdagingen.
Lees meer
Jef tinel det
25 jun. 2014

Gedigitaliseerde bladmuziek van Jef Tinel op IMSLP

Het IMSLP is een wiki om partituren en geluidsfragmenten te publiceren. Om de composities van de dit jaar 130 jaar geleden geboren Jef Tinel kenbaar …
Lees meer
Bernstein with TV Camera
15 jan. 2011

New York Philharmonic Digital Archives

Sinds kort ontsluit het gerenommeerde New York Philharmonic haar archieven op het wereldwijde web.
Lees meer