Home Nieuws Debat - De paradox van populair muziekerfgoed

Debat - De paradox van populair muziekerfgoed

Het muziekfestival Pukkelpop kent een jarenlange geschiedenis als een van de grootste festivals in België. Toch bestempelen we festivals en andere populaire muziekinstituten niet zo snel als cultureel erfgoed. Wie houdt het erfgoed van de rijke Belgische popmuziekgeschiedenis bij?

Expo pkp linedup 50 web
© Sanne Rouma

De voorbije jaren kwam er meer aandacht voor verspreide, moeilijk te consulteren of zelfs verloren collecties van geluidsdragers, affiches en andere objecten. Hoe is de huidige situatie ontstaan? Welk momentum ligt er voor populair muziekerfgoed? En hoe kunnen bestaande praktijken in het veld optimaal worden ondersteund? Dat is de insteek van deze gastlezing, die doorgaat te midden van de expo PKP Lined Up in Bibliotheek Hasselt Limburg op woensdag 25 oktober 2023.

Erfgoeddebatten

Deze gastlezing maakt deel uit van een reeks erfgoeddebatten die studenten van het postgraduaat Cultureel Erfgoed aan de KU Leuven organiseren in kader van hun opleiding. Iedereen is welkom, ook niet-studenten. 

Uitzonderlijk gaat het debat door op locatie in Hasselt, als extra bij de expo PKP Lined Up van de Bibliotheek Hasselt Limburg en Pukkelpop.

Gastspreker Didier Goossens

Didier Goossens is onderzoeker bij VI​.BE, het steunpunt voor niet-klassieke artiesten en de muzieksector in Vlaanderen en Brussel. Daarvoor was hij stafmedewerker erfgoedregistratie en onderzoeksondersteuning bij CEMPER. Daarnaast is hij gastonderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij zich specialiseert in metalmuziek en ‑cultuur, identiteit en lokaliteit – wat hem de bijnaam metalprofessor heeft opgeleverd.

Didier c Lucinde Wahlen web
© Lucinde Wahlen

Programma

19.00: Deuren open
19.15: Lezing Didier Goossens
20.00: Debat
20.15: Mogelijkheid tot bezoeken van PKP Lined Up

Dit erfgoeddebat is een samenwerking van CEMPER met:

Logos Erfgoeddebat

Ook interessant

Kris dierckx 2
04 sep. 2023

"Vroeger werd ik uitgelachen, nu wordt er gevochten voor een singeltje" - pionier Kris Dierckx over ons muzikaal poperfgoed

Kris Dierckx organiseerde tal van platenbeurzen en bouwde een indrukwekkende verzameling Belpopplaten op.
Lees meer
Visual Domein2 Vierkant web
16 aug. 2023

Domein 2-Overleg

Op 18 oktober organiseren we voor het eerst een Domein 2-overleg, een netwerkmoment voor erfgoedactoren binnen het domein van de muziek- en podiumkun…
Lees meer
Draailierdag visual
11 aug. 2023

Draailierdag

Op 30 september organiseren we een draailierdag als netwerkmoment voor draailierspelers, -bouwers en –liefhebbers.
Lees meer
Inspiratiedag PTE
11 aug. 2023

Inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed

CEMPER en Cultuurcentrum Brugge nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de inspiratiedag over podiumtechnisch erfgoed in de Stadsschouwburg van…
Lees meer