Home Nieuws Documentaire 'YouYou in Brussel'

Documentaire 'YouYou in Brussel'

De zaghareed of youyou is de benaming voor een trilkreet die door vrouwen wordt geuit bij huwelijken en feestelijke gebeurtenissen, maar die ook gebruikt wordt bij begrafenissen van ongehuwden en martelaren. De kreet vindt zijn oorsprong in diverse culturen in het Midden-Oosten, Noord- en Subsaharaans Afrika, en zelfs in het Baskenland. Naargelang de regionale herkomst wordt hij zaghareed, kululu, tsahalulim, irrintzi, etc genoemd. Telkens gaat het om een langgerekte schrille toon die gemoduleerd wordt (door de keelwand, glottis of met snelle tongbewegingen). De zindering die hiervan uitgaat is tot ver te horen én te voelen.

De YouYou Groep uit Brussel maakt aangrijpende voorstellingen, bouwde een artistiek laboratorium en een overleveringspraktijk op die de stem als emanciperend en verbindend voertuig centraal stelt. Dat verhaal wordt verteld door Lotte Knaepen. In opdracht van de Erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie volgde de documentairemaakster in 2021 de groep een jaar lang. Ze werpt een blik achter de schermen van de borgingspraktijk en de artistieke creaties waarmee de groep in volle pandemie het isolement zoekt te doorbreken. Ze peilt naar motivaties en werkmethodes en rijgt de vele getuigenissen van de leden tot een veelstemmig relaas. Op dinsdag 7 juni 2022 gaat de documentaire in première. 

De avond omvat verder ook de premières van twee Brusselse makers die dezelfde gebeurtenissen vanuit een andere blik benaderen, en daarbij gebruik maken van de film als medium of de cinemazaal als klankkast. Cineast Luca Mattei roept in zijn poëtische docu-film de integrale voorstelling van MARS op. De Brusselse opvoering in Kanal werd een happening op een van de drukste verkeerspunten in de stad. Geluidskunstenaar Christophe Albertijn hercreëert dan weer de Parijse opvoering van hetzelfde stuk in Centre Pompidou op het surroundgeluidssysteem van de cinemazaal. Een puur auditief werk waarbij de gelaagde en dynamische klankcompositie volop tot zijn recht komt.

Op de website van Erfgoedcel Brussel vind je meer info en kan je gratis reserveren.

Ook interessant

11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer
05 dec. 2023

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Op 25 november werd Focus Vakmanschap afgesloten met een congres waarop de toolbox werd voorgesteld.
Lees meer