Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2025
Op zondag 27 april 2025 zet Erfgoeddag met de slagzin ‘Game on!’ sport en spel centraal. Wij selecteerden per provincie activiteiten waarbij muziek en podiumkunsten aan bod komen. Het volledige programma vind je op www.erfgoeddag.be.

Muziek in provincie Antwerpen
- In 2025 bestaat de Koninklijke Fanfare Sinte-Margarita Wintam 130 jaar. Naar aanleiding daarvan wordt er tijdens de Erfgoeddag een tentoonstelling over georganiseerd in de Museumkerk van Wintam, met een gratis matineeconcert om 15 uur.
- In de Sint-Andrieskerk (Antwerpen) brengt zangeres Lutje Visterin met haar dameskoor Wijklawijt een ode aan Antwerpen, met volksliedjes en zelfgeschreven nummers, waaronder een bijzonder lied over Trijntje Cornelis.
- Op Erfgoeddag opent Hof van Busleyden (Mechelen) uitzonderlijk de toegang naar het smalle torentrapje van de Museumtoren en kan je enkele studenten van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn aan het werk zien. Kijk, luister en stel al je beiaardvragen!
- Ontdek in Orgelmuseum Westerlo hoe draaiorgels niet alleen muziek maken, maar ook een speels samenspel van techniek en beweging vormen. De kinderen kunnen zich uitleven met leuke animatie en zelf een orgel draaien.
- Geniet van de muzikale animatie in het Klompenmuseum (Veerle), met onder andere een optreden van de Gilde van Veerle.
- Ontdek in de Soundscape City Expo de verloren geluiden van Mechelen.
- Laat je — tussen thematische lezingen over filosofie, poëzie en spel in de Yangkamer van filosofiehuis Het zoekend hert (Antwerpen) door — betoveren door klassieke en speelse gezangen door Raphaëlla Flam, kleindochter van de Belgische filosoof Leopold Flam.

Dans in provincie Antwerpen
- Hoe kan je dans bewaren en doorgeven? Ontdek in het Letterenhuis (Antwerpen) samen met performer en choreografe Zoë Demoustier (°1994) hoe dansarchieven tot leven komen. De workshop vertrekt vanuit beeldmateriaal uit het archief van danspionier Jeanne Brabants. Samen verken je verschillende methodes om danserfgoed te documenteren én activeren.
- De dansvoorstelling Ginderdrift opent de d r o o m |t| h u i s — wandelroute aan Merksplas Kolonie. Geïnspireerd door deze bijzondere locatie en verhalen van mensen op zoek naar een nieuwe thuis maakten ze een beeldende dansvoorstelling in samenwerking met jongeren uit de streek.
- Hou je van dansen, freerunning, acro of turnen? Koninklijke Kring der Mechelse Turners (KKMT) geeft een spectaculaire demonstratie, gevolgd door een interactieve workshop waar jij zelf de moves kan leren (Mechelen).
- Laat je meevoeren door traditionele volksdansen bij de Sint-Sebastiaansgilde van Westerlo.
- Doe mee met een dansinitiatie burlesque of paaldansen in de Antwerp Burlesque Academy.
- De dansers van volkskunstgroep Mie Katoen laten je kennismaken met authentieke choreografieën en levendige kostuums die de rijke tradities van volkeren van over heel België weerspiegelen. Bewonder hun volksdansen en leer ze zelf dansen tijdens een workshop (Hoboken).
- Stap in de Sint-Pauluskerk (Antwerpen) binnen in de wereld van de Renaissance en ontdek de elegante hofdansen die ooit de hoven van Europa sierden! Geniet van demonstraties renaissancedans en leer de authentieke bewegingen van deze tijd, geïnspireerd door de Italiaanse dansmeesters.
- Ontdek de ritmes van Peru met Yawar Mistty in het MAS (Antwerpen). Mistty wil je laten kennismaken met de diverse traditionele dansstijlen uit verschillende regio’s van Peru. Met hun optredens delen ze de rijke culturele diversiteit van het land, waarbij authentieke dansen uit diverse Peruaanse streken centraal staan. Na de voorstelling geven ze een dansworkshop, waar iedereen kan en mag meedoen.
- Dompel je in ’t Werkhuys (Borgerhout) onder in verschillende dansstijlen. Volg een initiatie flamencodans waar je met enkele basisbewegingen een korte choreografie leer, gevolgd door een korte performance van de docente. Laat je meevoeren door de sensuele en vloeiende bewegingen van Braziliaanse Zouk (koppeldans), gevolgd door een demonstratie. Of laat je meevoeren door de kleurrijke en energieke wereld van Bollywooddans tijdens een dansvoorstelling, waarna je zelf de eerste stappen zet in een laagdrempelige dansinitiatie Bollywooddans.
- Dansend spelen! Hoe veranderen spelbewegingen en opdrachten in dans? Ontdek het op Erfgoeddag bij Dansstudio Arabesque (Deurne).

Theater in provincie Antwerpen
- Kom een kijkje nemen in de historische Brusselpoort (Mechelen) waar speelvogels Paul Contryn en Katinka Heremans van theater DE MAAN je doorheen het grootste poppenarchief van het land fluiten (demonstratie).
- Kom luisteren naar de verhalen van het Kamishibai-verteltheater! Kamishibai, de populaire vorm van verteltheater, komt oorspronkelijk uit Japan maar vind je op Erfgoeddag ook op de Kolonie van Merksplas. Elias en Manou van vertELMAar wekken verhalen tot leven over sport en spel, huis en thuis, verlangen en loslaten.
- Maak kennis met 60 jaar toneelgeschiedenis in Borsbeek door toneelkring Sint-Jan Berchmans. Ontdek het ruim archief met o.a. foto’s, affiches, decorschetsen en interessante krantenartikels. Wil je meer inzicht in het opmaken van een decor? Daarvoor staat de maquettenbak op maat klaar.
- Ervaren poppenspeler Robert Van Caekenberghe ontvangt je in de authentieke Poesjenellenkelder (Antwerpen) en vertelt je over de geschiedenis van de Poesje en het spel.
- Kom naar OPENDOEK (Antwerpen) tijdens erfgoeddag en duik in de wereld van improvisatie.
- Bewonder, tijdens een rondleiding op de Onze-Lieve-Vrouw Begraafplaats (Borgerhout), de exclusieve smaakmaker voor een toneelstuk over Stan Ockers door Dirk Dobbeleers.

Circus en goochelkunst in provincie Antwerpen
- Ontdek de magische wereld van goochelen bij de Koninklijke Vlaamse Goochelaars van België (Hoboken), met demonstraties van close-up goochelen.
- Geniet van de voordracht Meesters van verwondering door Kobe Van Herwegen over de boeiende geschiedenis van de goochelarij in Deurne. Maak kennis met het verhaal van opmerkelijke Belgische figuren: de eerste goochelaar die begin 1800 het goochelen internationaal op de kaart wist te zetten, magie in het koningshuis, internationale vedetten, de blunder van Houdini, de vrouwelijke wereldkampioen en de bijzonderheden op de foor. Geïllustreerd met foto’s, zeldzaam filmmateriaal en demonstraties.
- Bekijk het bewegingsspektakel Ripple Boom van TeaTime Company (Boom), waarbij drie acrobaten balanceren op een metalen spiraal van 5 meter breed en 3 meter hoog.
- Ontdek de magische wereld van circus bij Ell Circo D’ell Fuego (Antwerpen). Volg de workshop ouder-kind, voor (groot)ouders en kinderen vanaf 4 jaar. Ontdek een brede waaier aan luchtacrotechnieken. Doe een circusworkshop voor volwassenen of een vrije workshop voor kinderen. En sluit de dag af met de circusvoorstelling The Great Escape.
- Magic Jaimy haalt in de nieuwe tuin van het Rubenshuis (Antwerpen) zijn strafste goocheltrucs boven.

Achter de schermen in provincie Antwerpen
- Kom de geschiedenis van de Bourlaschouwburg te weten tijdens een van de rondleidingen. Je kan zelf in het negentiende-eeuwse gebouw rondslenteren of een korte rondleiding volgen met een van de gidsen.
- Ook DE SINGEL opent tijdens Erfgoeddag de deuren voor een unieke blik achter de schermen. Tijdens een rondleiding ontdek je de plekken waar kunstenaars spelen, experimenteren en het publiek uitdagen om deel te worden van hun artistieke spel. Bovendien loopt in deze periode het festival Digitize Me!, waarin technologie en performance versmelten en waarin de grens tussen realiteit en virtualiteit wordt opgezocht.

Muziek in provincie Limburg
- Ontdek het boeiende verhaal van fietsende fanfares, en in het bijzonder de velofanfare van Beringen, tijdens een lezing door Geert Vanmaeckelberghe. Nadien trekt velofanfare van Neanias voor het eerst in lange tijd weer door de straten van Beringen.
- In het kader van de tentoonstelling Rococo Reboot! organiseert Modemuseum Hasselt in samenwerking met knst. Hasselt BAROCOCO. Dit multidisciplinaire evenement dompelt je onder in de sfeer van een concertavond anno 1750.
- Beleef Museum De Mindere (Sint-Truiden) eens op een andere manier: al hinkelend! Volg de aanwijzingen, bestudeer de kunstwerken en voer de opdrachten uit. Na afloop van dit parcours ben jij een heuse Zonnelied-expert.
- Die Ghespeelkens is een muzikale groep onder de vleugels van volkskunstgroep Pierlala. Met een knipoog naar de Schutterij spelen ze op Erfgoeddag in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk (Sint-Truiden) een aantal liederen uit hun volksmuziekrepertoire: Gildebroeders, Schutterslied, De blauwvoet, Drie schuintamboers, Jezus en Sint-Janneken … zijn er enkele van.
- Van ‘Zakdoek leggen’ tot ‘Fortnite’. Vanuit de toren van de Genkse Sint-Martinuskerk klinkt op Erfgoeddag muziek van speelplaatsspelletjes tot games. Beklim de toren, maak kennis met een bijzonder muziekinstrument, laat je rondleiden en ontdek alles over het muzikale erfgoed.
- In de kindertijd worden ons veel kinderliedjes aangeleerd. Wat zegt je Iene miene mutte, Zakdoek leggen of Vogeltje, gij zijt gevangen? Probeer het juiste ritme, de melodie en de bijhorende bewegingen te achterhalen in het Pastorijpark Houthalen-Centrum.
- Bespeel de beiaard op de museumsite van het Teseum in Tongeren.
- Leer over immaterieel muziekerfgoed en kijk naar het optreden van een troubadour in Alden Biesen (Hoeselt).
- Laat je betoveren door een voorstelling tijdens het Internationaal Kinderfeest in Cultuurhuis Casino (Houthalen).
- Luister naar de Sint-Martinus drumband bij Schutterij Sint-Martinus (Sint-Martens-Voeren).

Muziek in provincie Vlaams-Brabant
- De Alamire Foundation (Leuven) toont op Erfgoeddag de integrale documentaire Een canon voor Maria van Hongarije, waarin de prachtige canon van Benedictus Appenzeller uit 1548 weer tot leven wordt gebracht. De canon werd op een bijzondere manier gedrukt, namelijk op een linnen tafelkleed. Van dit uitzonderlijke stuk maakte de Alamire Foundation een facsimile en verzorgde een wetenschappelijk onderbouwd docu-concert waarin de historische context van de canon ontrafeld wordt.
- Tijdens Erfgoeddag staat het orgel centraal in de Predikherenkerk (Leuven). Gooi dobbelstenen om unieke stukken te componeren, geniet van spannende duels en dialogen tussen twee orgels, en hoor verhalen tot leven komen door muziek. Verken meeslepende luisterruimtes en speel zelf mee om je eigen klanken te creëren.
- Maak kennis met verschillende volksinstrumenten in De Cam (Gooik). Draailier, hommel, trekzak … Het zijn maar enkele van de gekke benamingen die je in het echt kan bewonderen. Misschien mag je zelfs eens een van deze instrumenten uittesten?
- Concertband Theobaldus uit Groot-Pepingen vierde in 2023 zijn 150-jarig bestaan. De hoogste tijd om naar aanleiding van Erfgoeddag 2025 hun archief te openen en je mee te nemen naar het dynamische verleden van de plaatselijke muziekvereniging (Bellingen).
- De beroemde Speelgoedsymfonie wordt uitgevoerd door leerlingen van de Sancta Maria Basisschool in Leuven. Zij bespelen een aantal speelgoedinstrumenten op het Ladeuzeplein. Tegelijk klinkt de orkestpartij vanuit de hoogte: die wordt uitgevoerd door Luc Rombouts op de beiaard van de universiteitsbibliotheek. Daarnaast worden op muziek van de beiaard een aantal kinderdansspelletjes uitgevoerd: zakdoek leggen, schipper mag ik overvaren…
- Ook de Halse stadsbeiaardier Eddy Mariën stelt speciaal voor Erfgoeddag 2025 een playlist samen van ‘speelse’ nummers.
- De Jeugdconcertband De Heren van Zichem neemt je tijdens hun kioskconcert mee op een muzikale reis met een gevarieerd programma vol vrolijke deuntjes en bekende melodieën.
- Hear Here neemt je mee op een wandeling langs geluidskunst in Leuven. Vijftien kunstwerken over geluid of stilte klinken op historische Leuvense erfgoedlocaties.

Dans in provincie Vlaams-Brabant
- Ga aan in bibliotheek Tweebronnen (Leuven) de slag met Re.Dancing: een participatieve installatie van Contredanse die je uitnodigt om korte filmfragmenten uit de dansarchieven op een nieuwe manier te bekijken en een unieke compositie te creëren. De spelconsoles bevatten beeld- en bewegingsmateriaal van de dansvoorstelling Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich van Rosas.
- Bekijk in de expo Van Akarova tot Thevenet. Halle in de kunsten werken van o.a. danseres en kunstenares Akarova (Halle).
Theater in provincie Vlaams-Brabant
- Het Leuvense Stadsarchief staat op Erfgoeddag in het teken van voetbal. Maar wist je dat voetbalclubs vroeger vaak coöperatieve vennootschappen waren? Zo was er naast voetbal ook een tennis- of zelfs toneelvereniging aangesloten.

Muziek en podiumkunsten in Brussel
- Stap mee in de wereld van opera, muziek en geschiedenis in het Koninklijk Conservatorium Brussel. Kruip in de rol van bekende operapersonages of componisten met behulp van onze make-up artieste Elena. Doe mee aan de zoektocht naar muzikale schatten in het labyrint dat het conservatoriumgebouw is. Bezoek de muzikale tentoonstelling geïnspireerd door sport en spel of volg de rondleiding en ontdek nog meer over het conservatoriumgebouw en de collectie. Aansluitend kan je luisteren naar ‘speelse’ muziek, gebracht door studenten van het Koninklijk Conservatorium.
- Bewonder Football x Fashion: The Performance op het voetbalpleintje voor het AMVB, waarin kunstenaar, choreograaf en oud-voetballer Ahilan Ratnamohan de werelden van de populaire cultuur van voetbal en de exclusieve wereld van haute couture samenbrengt. Deze gechoreografeerde modeshow bestaat uit 100% geüpcyclede silhouetten gemaakt door ontwerpers van verschillende horizonten en gedragen door Brusselse voetballers. De modellen bewegen op het ritme van de beats van dj Cheb Runner, in een decor ontworpen door studenten scenografie van ENSAV La Cambre.
- Kijk naar stille films met live pianobegeleiding in CINEMATEK.

Muziek in provincie Oost-Vlaanderen
- Op Erfgoeddag opent het Orpheus Instituut (Gent) de deuren van zijn schatkamer, de Ton Koopmancollectie in Koetshuis d’Hane-Steenhuyse. Omringd door schitterende handschriften, zeldzame boeken en unieke objecten ontdek je hoe muziek en spel altijd hand in hand gaan, van de middeleeuwen tot nu. Je leert er bijvoorbeeld hoe software oude spelletjes kan omzetten in partituren en klinkende muziek. Hoe je zowel dansjes van Mozart als avant-gardemuziek van Kagel en Cage kan bijeendobbelen. En hoe onderzoekers spelenderwijs omgaan met de digitale uitdagingen van morgen
- Op vraag van Muziekcentrum De Bijloke dook Desguin Kwartet in de bibliotheek van het Gentse conservatorium. Daar ontdekten ze strijkkwartetmuziek van Gentse componisten. Op Erfgoeddag brengen ze die verborgen pareltjes, soms al meer dan honderd jaar niet meer opgevoerd, in de Concertzaal van De Bijloke (Gent). Zo ontdek je onder meer Irène Fuerison en Georges Lonque.
- Zakdoekje leggen, niemand zeggen… Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen… Zeg ken jij de mosselman… Keer terug naar je kindertijd en dans mee met deze speelplaatsliedjes bij vzw De School van Toen (Gent).
- Ga op het Speelplein van Huis van Alijn (Gent) zelf aan de slag om onder begeleiding van archeologen een snorrebot in elkaar te knutselen. Dat is een oud soort muziekinstrument dat je in enkele minuutjes fixt. Je maakt er een typisch ratelend geluid mee dat je tientallen meters verder nog kan horen.
- Het Logos Robotorkest, een erfgoedcollectie van experimentele muziekinstrumenten staat voor je klaar. Je gaat aan de slag met knoppen, sensoren, fietswielen of je eigen stembanden en stuurt zo de unieke muziekrobots aan. Intuïtief, en improviserend, in solo of als groep. Laat je spel- en muziektalent alvast de vrije loop.
- Bewandel via de geocaching app het Tinelpad (4,5km): van het geboortehuis van de componist Edgar Tinel tot Duizend Appels waar zijn zuster een bloemisterij had. Vind jij alle 7 caches op het pad? In het Edgar Tinelmuseum zijn er doorlopend rondleidingen.
- Dikke Bertha, schipper mag ik overvaren, 1 – 2‑3 piano, zakdoek leggen, vogeltje gij zijt gevangen … Welk kind heeft deze spelletjes vroeger niet gespeeld op de speelplaats? Op Erfgoeddag brengt Gemeentelijke Basisschool Schatteneiland (Burst) deze speelplaatsspelletjes opnieuw onder de aandacht.
- In WZC Huize Vincent (Temse) werden muziek en spel gecombineerd om generaties te verbinden en erfgoed te vieren. Kamerkoor Cor@cor zingt nostalgische kinderliedjes zoals Schipper mag ik overvaren en Zakdoekje leggen, terwijl de jongste groepen van Chiro Overal Temse de bijhorende spelletjes spelen, samen met de rusthuisbewoners. Daarnaast biedt OKRA Temse een reeks traditionele volksspelen aan.
- Stap door het labyrint in de Sint-Pieterskerk (Gent) op de klanken van het Peteghem-orgel.
- Beleef een sprankelend optreden van Het Orkest van de Rode Muizen in Kasteel Wissekerke (Bazel).
- Ga naar het concours met lokale harmonieorkesten en fanfares op de Markt van Oudenaarde.

Dans en vendelen in provincie Oost-Vlaanderen
- Na de lezing van Luc Van Der Helst in Utopia bibliotheek (Aalst), kan je er terecht voor een spektakel van de vlaggenzwaaiers van Alkuone.
- Bekijk het dans- en drumduet THE TIME IT TAKES {nomadic} van Izah Hankammer in convent nr. 15 van het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg.
- De Antwerp Burlesque Academy geeft ook in Planeet Mars (Gent) een dansinitiatie burlesque.
- Op de Vlaamse Ardennendag in de Onze-Lieve-Vrouw La Salettekerk (Maarke-Kerkem) is er in de vooravond een optreden met uitnodiging tot dans van de middeleeuwse volksdansgroep Les Pestelleux. Aansluitend zorgt Flamboyant voor een muzikaal vervolg in dezelfde sfeer.

Theater in provincie Oost-Vlaanderen
- Theaterpoppen van vroeger en nu, van hier en elders. De Wolk (Gent) heeft een paar Pierkes in de collectie, maar er is veel meer. Je kan de hele dag langskomen, en krijgt een rondleiding op maat, met animatie, demonstratie, kleine voorstellingen … Een unieke kans om zelf je pop-en-spel-talent te ontdekken. Poppen die je mag vastnemen en bespelen.
- Laat je meevoeren door een betoverende poppenvoorstelling vol humor en spanning in Pastorij Haaltert. De Taartdief is een meeslepend verhaal waarin mysterieuze verdwijningen en grappige personages samenkomen in een heerlijke familievoorstelling.
- Ontdek in Cultuurhuis Herbakker (Eeklo) met Skriewer de magie van schaduw en licht. Experimenteer met oude materialen zoals overheadprojectoren, vintage oogartsgereedschap en andere bijzondere recuperatie objecten. Meng kleuren, breng schaduwfiguren tot leven, en creëer eigen verhalen in een zelfbedacht schimmenspel. Dit is een activiteit in kader van Erfgoeddag ‘Game on!’ en een randprogramma bij de voorstelling Hoosje van Tal en Thee.
- Maak kennis met het poppenspel van de Brugse Poort (Gent), waar veel liefdesverhalen met Pierke begonnen. Ga in gesprek met poppenspelers en ga naar de poppenkastvoorstelling Pedrolino.
- Poppentoneel Festival (Gentbrugge) houdt in Ledeberg de traditie van het poppenspel in stand. Neem een kijkje achter de schermen van deze wondere poppenwereld! Kom naar deze opendeur, met een tentoonstelling, demonstraties poppen maken en poppen bespelen, en een voorstelling van een ‘klucht’.

Circus in provincie Oost-Vlaanderen
- Clown Eddy geeft enkele opmerkelijke circusdemonstraties voor jong en oud bij Circus Paradisio (Herzele).
- Eindig je wandeling in de buurt van Ekkergem en de Brugsepoort met circustrucs in de Circuskerk van Malem.
Achter de schermen in provincie Oost-Vlaanderen
- Ontdek de industriële erfgoedparel waarin De centrale (Gent) huist, en die dit jaar 100 jaar bestaat. Doorheen de rondleiding ontdek je de turbinezaal, de stookvloer, maar ook typische gebruiken die we muzikaal immaterieel erfgoed zijn gaan heten: Nowruz, Hidirellez, Dia de los Muertos.…
- Muziekcentrum De Bijloke in Gent is vandaag een state-of-the-art concertzaal met uitmuntende akoestiek. Oorspronkelijk was het een middeleeuwse ziekenzaal: sinds de 13e eeuw werden er mensen verzorgd. We laten je graag kennismaken met het rijke verleden van het burgerlijk hospitaal, andere historische gebouwen en de evolutie tot state-of-the-art muziekcentrum.
- Tijdens een avontuurlijke wandeling ontdek je de echte backstage van De Vooruit (Gent): vanuit de diepste bierkelder tot de hoogste zolder. De vele speelplekken staan hierbij centraal. Vanuit de scènetoren geniet je van een panoramisch uitzicht over het iconische speelveld van de Theaterzaal.

Muziek in provincie West-Vlaanderen
- Speel mee met de beiaardbingo aan het Belfort van Brugge.
- Anima Eterna verwelkomt je in de Ezelpoort (Brugge) voor een dag vol muzikale en orkestrale spelletjes. Speel een spel rond orkestlogistiek, of speel muzikale spelletjes waarbij je jouw eigen blaasinstrument met groenten maakt, deelneemt aan een blaaswedstrijd of raadt waar Anima Eterna op tour gaat met vogelenpiek.
- Ben je nieuwsgierig naar spelletjes uit de tijd van de Grieken en Romeinen? Heb je zin om te puzzelen met oude landkaarten? Of ben je geïnteresseerd in kinderliedjes en ‑spelen uit de 19de eeuw? Duik dan in de rijke erfgoedcollectie van Cultuurbibliotheek Brugge en laat je verassen!
- Na een grondige onderhoudsbeurt gaat de IJzertoren (Diksmuide) binnenkort weer uit de stellingen, wat betekent dat de 37 klokken, aangestuurd met een klavier, weer bespeelbaar worden. Om dit te vieren, is iedereen welkom om de beiaard van de IJzertoren te bespelen en uit te pakken met hun muzikale repertoire. Ook enkele stadsbeiaardiers zullen er zijn om hun melodieën de wereld in te sturen.
- Het Uilenspiegelmuseum (Damme) is een van de locaties tijdens DAMMUZE, een muzikale wandeling door Damme-Centrum met meer dan 30 optredens op 18 locaties.
- Het geluid van klokken, zoals de beiaard in de Halletoren, bepaalt voor een groot deel de klank van Brugge. Vanaf het begin van de 16de eeuw al weerklinkt dit klokkenspel over de stad. Maar er zijn nog veel meer klokken in Brugge, met elk hun eigen verhaal. Laat je tijdens de lezing Klokkengeluiden in Brugge: een uniek hoorspel onderdompelen in het unieke klankspel van Brugse klokkenspelen en hun geschiedenis.
- Luister naar het boeiende verhaal van fietsende fanfares in een lezing door Geert Vanmaeckelberghe, die het bijzondere verhaal van 40 velofanfares vertelt in zijn boek Fietsen & Trompen. Kom naar de lezing in het Stedelijk Conservatorium van Brugge, of in Bibliotheek Oostende. Of bezoek de fototentoonstelling Velofanfares, een uniek en knotsgek verhaal die van 4 april t.e.m. 4 juni 2025 loopt in de Nieuwe Gaanderijen (Koning Boudewijnpromenade) in Oostende.

Dans, vendelen en bewegen in provincie West-Vlaanderen
- (Oud-)leden van KLJ Waregem geven in het Margarethapark Nieuwenhove demonstraties en initiaties in het vendelen en wimpelen (vlaggenzwaaien) met grote en kleine vlaggen. Verder is er een fototentoonstelling die de evolutie door de jaren heen toon, een display van uniformen, leuke anekdotes enz.
- Geniet speciaal voor Erfgoeddag van de demonstraties van volksdansgroepen de Oud-IJslandvaarders en de Juttertjes in NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum (Koksijde). Deze volksdansgroepen houden de volksdanstradities uit hun streek levendig. De link met de visserij en de zee zit hem niet alleen in hun namen, maar ook in de kledij, muziekkeuze en natuurlijk de dansen zelf.
- Proef van middeleeuwse dans in Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde). De Gentse dansgroep Capriool neemt je mee op een historische reis en leert je de verfijnde danspassen die ooit de hoven van Europa sierden.
- In de beweegsessie bij Biekorf (Brugge) word je op weg gezet voor figuren uit manuscripten van onder andere Hildegard von Bingen.

Theater in provincie West-Vlaanderen
- Kakkekoelemeien, twisted games is een woordeloze, levendige voorstelling die op grappige en interactieve wijze de wereld van macht en vrijheid blootlegt. Bekijk deze voorstelling van Compagnie Curious in CC Blankenberge.
Circus in provincie West-Vlaanderen
- G‑Circus: Heb je altijd al eens willen jongleren, met de diabolo gooien of op een ton lopen? Op Erfgoeddag leer je bij WOESH (Brugge) de kneepjes van het circusvak van ervaren docenten. Deze workshop is op maat van kinderen met een fysieke of mentale beperking, maar ook ouders, verzorgers of broers en zussen mogen meedoen, als de ruimte het toelaat.
Achter de schermen in provincie West-Vlaanderen
- Ontdek de gewelfde verdieping onder de zaal van Stadsschouwburg Brugge, die vroeger werd gebruikt als stookruimte en opslagplaats. Je kan deze ruimte, meestal verborgen voor het publiek, doorlopend bezoeken op Erfgoeddag. Of leer tijdens een rondleiding de theatertechniek door de eeuwen heen keen.
- Samen met een gids ontdek je de geschiedenis van de Ezelpoort (Brugge) en de omgeving, over ‘t Stil Ende en de weg naar Oostende, maar ook over een bijzondere functie voor het Stedelijke Zwembad even verderop. Binnenin de poort bezoek je de kantoren van Anima Eterna in de torens en de bovenkamer, inclusief het imposante eiken dakgebinte en hoor je het verhaal van het orkest.

Ook interessant

Doe mee met #OokDitIsDans op Dag van de Dans

Atemporal: een cross-over tussen hedendaagse dans en Chopi-muziek

U, nu! Aan de slag met het vrijetijdstoneel in Mechelen
