Home Nieuws Nieuwe website voor ‘erfgoeddienstverleners’

Nieuwe website voor ‘erfgoeddienstverleners’

Welke landelijke erfgoeddienstverleners zijn er allemaal en wat doen ze juist? Wat houdt dienstverlening op het Vlaamse niveau in? Op deze vragen geeft het nagelnieuwe platform erfgoeddienstverleners​.be sinds vandaag een antwoord. Deze website is een eerste stap in het duidelijker profileren van alle erfgoeddienstverleners. 

In Vlaanderen zijn er verschillende erfgoeddienstverleners aan de slag. Elf ervan hebben een werking over heel Vlaanderen en zijn hiervoor erkend door de Vlaamse overheid. 

Sinds 2019 komen deze organisaties regelmatig samen om af te stemmen, gemeenschappelijke acties te ontwikkelen en kennis en expertise te delen. Om de groep van de landelijke erfgoeddienstverleners een duidelijker gezicht te geven, is de nieuwe website erfgoeddienstverleners​.be vandaag gelanceerd. 

De sector van de dienstverleners is de afgelopen jaren grondig veranderd. Er zijn nieuwe organisaties bijgekomen, fusies hebben zich voltrokken en nog andere dienstverleners hebben nieuwe accenten gelegd in de werking. Om de eigenheid en troeven van deze spelers onder de aandacht te brengen, wordt er nu een helder overzicht gepresenteerd van alle landelijke dienstverleners, met daarin aandacht voor de speerpunten in ieders werking. 

De nieuwe website maakt duidelijk dat erfgoeddienstverleners in alle maten en gewichten komen: soms concentreert de dienstverlening zich op een thema, soms op een specifiek type erfgoed of een bepaalde erfgoedgemeenschap. Ondanks die inhoudelijke verschillen ligt er een gemeenschappelijke basis aan de dienstverlening die alle organisaties verbindt. Allen zetten ze zich dagelijks met veel expertise en goesting in voor het erfgoed, ook als dit zich buiten de musea, archieven en bibliotheken bevindt, en voor de betrokken gemeenschappen. Het nieuwe platform maakt dit voor iedereen zeer duidelijk en toont aan hoe complementair ze werken.

26-08-2021

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer
11 jan. 2024

Jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn erkend als immaterieel erfgoed!

Op 10 januari 2024 werd het jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn door de minister van cultuur Jan Jambon opgenomen op de Inventaris Vlaa…
Lees meer