Home Nieuws Open Call Dansstroom: Amateurdansers duiken in re…

Open Call Dansstroom: Amateurdansers duiken in repertoire

Ben jij gepassioneerd door dans? Gefascineerd door een iconische choreografie, een voorstelling die nog nazindert of een dansstijl met een rijke geschiedenis? Wil je deze aanleren en verder ontdekken samen met een professionele coach? Dan is Dansstroom iets voor jou!

Dansstroom biedt niet-professionele dansers de kans om samen met een ervaren danscoach in dansrepertoire te duiken. We zien dansrepertoire’ breed: het is dans die jij en je groep nieuw leven willen inblazen. Dit kan diverse vormen aannemen, zoals het aanleren en heropvoeren van een scène van What the Body does not Remember van Wim Vandekeybus of Screws van Alexander Vantournhout, een deep dive in de K‑pop danstraditie, een herinterpretatie van een dans uit West Side Story of een duik in de geschiedenis van de Lindy Hop. Dansstroom wil dans in al zijn vormen en stijlen levend houden!

Hoe werkt het?

  • In het schooljaar 2025 – 2026 ga je met je dansgroep samen met de danscoach aan de slag met een door jullie gekozen repertoire. Op maat van het gekozen repertoire, ga je zelf op zoek naar de gepaste coach, repetitor of leraar.
  • Samen werken jullie toe naar een dansstuk van ongeveer 15 minuten, dat je presenteert tijdens het toonmoment in STUK (Leuven) op 25 en 26 april 2026, tijdens de tweede editie van Body of Work, festival voor levend danserfgoed.
  • Jullie organiseren een verdiepingsmoment om de dans of het repertoire beter te leren kennen of vanuit een andere invalshoek te bekijken. Dit kan variëren van een archiefbezoek, een filmavond tot het bijwonen van een voorstelling met een nagesprek met de makers.
  • Ten slotte doen jullie mee aan vernieuwend onderzoek over het doorgeven van dans! We willen samen ontdekken hoe dans evolueert en wordt doorgegeven. Daarom vragen we dat je je ervaringen documenteert aan de hand van een tool die Dansstroom aanbiedt.
  • Als je project geselecteerd wordt voor Dansstroom, krijg je een budget voor onder meer de vergoeding van een danscoach en de organisatie van het verdiepingsmoment.

Wil jij deel uitmaken van deze bijzondere editie van Dansstroom? Lees verder en ontdek hoe je kunt meedoen of schrijf je in voor de online infosessie op vrijdag 4 april om 14 uur of op zaterdag 5 april om 11 uur.

De deadline voor inzendingen is zondag 8 juni 2025.

Dansstroom is een samenwerking tussen STUK, Danspunt en CEMPER en is geïnspireerd op Danse en amateur et répertoire’, een Frans project georganiseerd door het Centre National de la Danse (Pantin). Dansstroom wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Voor wie is Dansstroom?

  • Dansstroom richt zich op dansgroepen met dansers van alle niveaus, achtergronden, leeftijden en lichamen die in hun vrije tijd actief zijn en gevestigd zijn in Vlaanderen of Brussel.
  • Verder moet de groep een rechtspersoonlijkheid hebben. Zo kunnen de financiële middelen op een correcte manier worden beheerd, de coach juist worden vergoed en zijn de deelnemers verzekerd.

Wie komt er niet in aanmerking? 

  • Groepen die uit professionele dansers bestaan of die als groep in opleiding zijn in een professionele dansopleiding
  • Projecten met commerciële doeleinden

Wat bieden we?

Een budget voor het financieren van:

  • De contactmomenten met de professionele danscoach (richtlijn: ca. 30 – 40 uur)
  • Kosten gerelateerd aan auteursrechten (indien van toepassing)
  • Het organiseren van het verdiepingsmoment
  • Vervoer naar het toonmoment in Leuven

Een podium: Toon jullie dansstuk op het podium van STUK binnen het Body of Work festival en deel jullie werk met een breder publiek. Dansstroom voorziet in verblijf en eten tijdens het slotweekend.

Reflectie, ontmoeting en uitwisseling: We bieden jullie waardevolle tools om over jullie proces te reflecteren en de kans om in contact te komen met diverse dansgroepen met wie je ervaringen en inzichten kan uitwisselen.

Praktische en zakelijke begeleiding: Krijg begeleiding bij de uitwerking van jullie project en budget via onze online infosessie, een open office en individueel advies.

Wat verwachten we van jou?

  • Je duikt met enthousiasme in dansrepertoire.
  • Je zoekt zelf een geschikte danscoach, maakt afspraken en zorgt voor een correcte vergoeding.
  • Je regelt de nodige afspraken rond auteursrechten (indien van toepassing).
  • Je organiseert een verdiepingsmoment om je repertoire verder te onderzoeken.
  • Je documenteert je ervaringen aan de hand van een tool die Dansstroom aanbiedt en vindt het prima dat een deel van deze documentatie achteraf ook in een korte reportage zal verschijnen.
  • Je stelt een budget op volgens de vooropgestelde richtlijnen en beheert de financiële middelen van je project.

Hoe aanmelden?

Om je kandidaat te stellen voor Dansstroom verwachten we dat je enkele vragen beantwoordt die peilen naar je motivatie, achtergrond en plan van aanpak. Alle vragen vind je in het aanmeldingsformulier.

Vul het aanmeldingsformulier in en bezorg het ons per mail, samen met volgende documenten:

  • Een budget van je project aan de hand van dit template.
  • Een intentieovereenkomst met je danscoach.

Deadline: zondag 8 juni 2025

Bekendmaking geselecteerde projecten: donderdag 19 juni 2025

Selectie

Een jury zal vijf projecten selecteren. De jury bestaat uit zeven leden, samengesteld vanuit hun expertise in amateurkunsten, kunsten en erfgoed, thuis in diverse dansgenres en divers in persoonlijke achtergronden.

De jury beoordeelt de ingediende voorstellen op basis van volgende criteria en overwegingen:

  • Bij de evaluatie staat jullie motivatie voorop: waarom willen jullie zich specifiek in dat repertoire verdiepen en wat hoop je via je deelname aan Dansstroom te realiseren?
  • Daarnaast moet de jury op basis van je aanmelding voldoende inzicht krijgen in jullie plannen en hoe jullie deze zullen uitwerken (o.a. Met welke coach gaan jullie aan de slag en welke afspraken zijn gemaakt? Wat plannen jullie als verdiepende activiteit en hoe pakken jullie dat aan? Hoe is je budget opgesteld en zullen de middelen op een correcte manier ingezet worden?).
  • Verder gaat er in het bijzonder aandacht uit naar de diversiteit van de vijf geselecteerde projecten, zowel in termen van de dansgroepen (o.a. leeftijd van de dansers, soort organisatie) als de aard van het repertoire dat jullie willen opnemen (verschillende tijdsperiodes, diverse dansgenres of ‑stijlen).

Ondersteuning in de uitwerking van je project

Een antwoord op veel van je vragen (o.a. over de verloning van de danscoach, het reflectiemoment en de zelfdocumentatie) vind je in de FAQ.

Verder organiseren we de volgende contactmomenten:

  • Een online infosessie op vrijdag 4 april om 14 uur en op zaterdag 5 april 2025 om 11 uur waarin we meer uitleg geven over het opzet van Dansstroom en je vragen kan stellen. Inschrijven voor de infosessie kan via dit formulier.
  • Een open office op vrijdag 9 mei bij Danspunt in Gent & zaterdag 17 mei 2025 bij STUK in Leuven waar we samen aan je plannen en je aanmeldingsdossier kunnen werken, ideeën kunnen uitwisselen, budgettering kunnen bespreken en meer algemene tips & tricks geven. (Later delen we concrete informatie over de open office. Hou onze social media en deze website in de gaten voor verdere updates!)

Ben je enthousiast om mee te doen en heb je de online infosessie gevolgd, maar weet je nog steeds niet of jouw plan haalbaar is of hoe eraan te beginnen? We zijn steeds bereikbaar via dansstroom@​stuk.​be en helpen je graag verder. Aarzel dus niet om je vragen te stellen!

Ook interessant

04 mrt. 2025

Repertoire passeert de revue bij 'U, nu!'

Samen met theater arsenaal brachten vijf toneelverenigingen een reeks korte scènes die samengebracht werden in een ‘theaterrevue’.
Lees meer
28 feb. 2025

Immaterieel erfgoed van theater in de kijker?

Theater in Vlaanderen is zowel voor als achter de schermen rijk aan immaterieel erfgoed. We zetten die theaterpraktijken dit jaar in de kijker.
Lees meer
27 feb. 2025

Dans in de kijker gezet als immaterieel erfgoed

Van popping tot de kadril, van Peruaanse dans tot swing. Het afgelopen jaar zetten we ons in om immaterieel danserfgoed beter zichtbaar te maken.
Lees meer
20 feb. 2025

Van ontwerp tot kostuum – In gesprek met Theatrale Elvira

Kostuums maken een belangrijk deel uit van podiumvoorstellingen. Het ontwerpen en maken van die kostuums wordt gedaan in ateliers.
Lees meer