Home Nieuws Lancering StageTube: verhalen uit de podiumkunste…

Lancering StageTube: verhalen uit de podiumkunsten in woord en beeld

Toneeltoren Trekken NT Gent

De Vlaamse podiumkunsten staan internationaal bekend om artistieke kwaliteit en een grote diversiteit aan spelers, instellingen en soorten huizen. Het wemelt er van fascinerende verhalen. Bewijs daarvan vinden we bij meemoo: vele podiumkunstenorganisaties lieten beeld en geluid digitaliseren en vertrouwden deze content toe aan het meemoo-archiefsysteem. Samen met Kunstenpunt en meemoo staan wij te springen om met dit rijke materiaal aan de slag te gaan. StageTube is geboren!

Het concept lijkt eenvoudig: samen met een podiumkunstenexpert duiken we in het archief en zoeken we naar de perfecte beelden om een verhaal uit te werken en te stofferen. Onderweg botsen we echter op allerlei uitdagingen: hoe alle rechten klaren, hoe de weg vinden in het uitgebreide archiefsysteem en hoe alles in een verhaal gieten dat een breed publiek kan bekoren?

Met het eerste verhaal zoomen we in op podiumtechnisch vakmanschap in Vlaanderen. Daarnaast maken we je binnenkort ook deelgenoot in onze zoektocht om de uitdagingen in dit project het hoofd te bieden. Verwacht dus nog enkele lessons learned’ rond de selectie van archiefmateriaal, onze samenwerking en het klaren van rechten.

We hebben ervoor gekozen om het verhaal te embedden op onze website en ook jij kan dat doen. Voor een optimale beleving zet je het verhaal op schermvullende weergave. Voor een lijst met het gebruikte archiefmateriaal ga je naar het einde van het verhaal. Daar lijsten we op waar je het beeld geluid kan vinden op hetarchief​.be en op YouTube.

Laat je nu alvast verbazen door innovatieve en vindingrijke podiumtechnici!
Lees, kijk en deel of embed deze piloot van StageTube:


StageTube kon gemaakt worden dankzij de digitalisering van het audiovisueel materiaal in de podiumkunsten van Kunstenpunt, Packed vzw (thans meemoo) en Het Firmament (thans CEMPER) en VIAA (thans meemoo).

Ook interessant

Inspiratiedag PTE
11 aug. 2023

Inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed

CEMPER en Cultuurcentrum Brugge nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de inspiratiedag over podiumtechnisch erfgoed in de Stadsschouwburg van…
Lees meer
Archief cecilia kanne
08 mrt. 2022

Erfgoed Haspengouw en CEMPER aan het werk voor het erfgoed van de amateurverenigingen - deel 1

Reprise is een grootschalig project voor de amateurverenigingen in Zuid-Limburg.
Lees meer
Toneeltoren Trekken NT Gent
02 mrt. 2021

Lessen trekken uit StageTube

CEMPER, Kunstenpunt en meemoo maakten een mini-documentaire over podiumtechnisch erfgoed binnen het gezamenlijke project StageTube.
Lees meer
Liturgisch Muziekmanuscript Turnhout
26 sep. 2015

Turnhouts muzikaal topstuk uit begijnhof gedigitaliseerd

De digitalisering van het processionale uit het Turnhouts begijnhof, een van Vlaanderens erkende muzikale topstukken, is afgerond.
Lees meer