Home Nieuws Videoreeks leren archiveren: tips voor het beware…

Videoreeks leren archiveren: tips voor het bewaren van je kunstenerfgoed

Als muziek- of podiumkunstenaar creëer je bij elke repetitie, voorstelling of productie waardevolle materialen: van schetsen en scripts tot kostuums en contracten. Hoe ga je om met deze documenten en voorwerpen zodat ze bewaard blijven voor de toekomst? Goed archiveren is niet alleen belangrijk voor het bewaren van je werk voor toekomstige generaties, maar ook voor praktische doeleinden zoals hergebruik, promotie of juridische kwesties. Met de videoreeks Leren Archiveren willen we muzikanten, theatermakers, dansers en andere kunstenaars helpen om hun erfgoed duurzaam te beheren. We sloegen hiervoor de handen in elkaar met de Nederlandse collega’s van podiumkunst​.net. De videoreeks Leren Archiveren biedt handige tips voor iedereen die aan de slag wil met archiefzorg in de kunstensector. Hieronder vind je een kort overzicht van de video’s en de adviezen die ze bieden.

Overzicht maken

Archiefzorg begint bij het creëren van overzicht. Hoe kun je weten welke stappen je moet ondernemen als je niet eens weet wat je hebt? In deze eerste video laten we je zien hoe je een overzicht kunt maken van je archiefmaterialen. Dit vormt de basis voor verdere acties zoals conserveren, digitaliseren of beschrijven.

Waarderen 

Dagelijkse activiteiten binnen de podiumkunsten genereren een schat aan archiefstukken: e‑mails, compositieschetsen, dansnotaties, contracten, facturen, vergaderverslagen, en nog veel meer. Maar welke documenten en objecten zijn de moeite waard om te bewaren? En welke kun je beter weggooien? In de video Waarderen bespreken we hoe je kunt bepalen welke archiefstukken essentieel zijn voor jouw archief.

Duurzaam papieren archief bewaren

Het bewaren van papieren archiefmateriaal vraagt om een zorgvuldige aanpak. In deze video geven we praktische tips over hoe je jouw papieren documenten het beste kunt bewaren. Denk aan zaken als temperatuur, vochtigheid en opslagmethoden. Deze zorg hangt af van het soort materiaal waarmee je te maken hebt.

Kostuums 

Kostuums spelen vaak een iconische rol in podiumkunsten. Maar hoe zorg je ervoor dat deze kostuums ook achter de schermen goed bewaard blijven? In de video Kostuums bespreken we duurzame manieren om met kostuums om te gaan. Naast het maken van een overzicht en het fotograferen van kostuums, geven we ook richtlijnen voor het langdurig bewaren van textiel.

Archiveren lijkt misschien een lastig karweitje, maar met de juiste begeleiding wordt het een waardevolle investering in de toekomst van je werk. De videoreeks Leren Archiveren biedt je de kennis en tools die je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan. Ontdek dus de video’s en begin vandaag nog met het organiseren van jouw erfgoed!”

Ook interessant

04 sep. 2024

CEMPER connect: Uitdagingen bij het inventariseren van muziek- en podiumerfgoed

Op dinsdag 12 november organiseren we voor het eerst CEMPER connect. Centraal staan het inventariseren en registreren van je erfgoed, en hoe je dat o…
Lees meer
03 sep. 2024

Leer via instructievideo’s een draailier bouwen

Ontdek hoe je een luitvormige Franse draailier bouwt van a tot z in deze reeks van instructievideo’s en schaaf je kennis als vakmens al kijkend bij!
Lees meer
28 aug. 2024

VIBE-project neemt bibliotheekcollectie muziekerfgoed onder de loep

Het Orpheus Instituut onderzoekt de conditie van zijn collectie muziekerfgoed.
Lees meer
27 aug. 2024

Maak kennis met Birthe Verscuren

In augustus mochten we Birthe Verscuren in ons team verwelkomen. Maak kennis met onze nieuwe collega.
Lees meer