Home Nieuws Zorg dragen voor je oeuvre met de brochure 'Archi…

Zorg dragen voor je oeuvre met de brochure 'Archiefzorg voor componisten'

Voor wie een creatief beroep uitoefent, is het bijhouden en ordenen van het artistiek archief vaak een lastige klus die slechts node gedaan wordt.

Het artistieke werk kost immers al zoveel energie. Daarom schreven Matrix en Resonant speciaal voor componisten de brochure Archiefzorg voor componisten’; een hulp en leidraad bij de zorg voor hun oeuvre.

De voordelen van een artistiek archief dat geordend en gesorteerd is, zijn evident vanuit het standpunt van de erfgoedsector. Daar draait het allemaal om behoud en beheer, ordening en ontsluiting. Toch heeft de kunstenaar zelf (of componist in dit geval) nog het meeste baat bij een goed bewaard artistiek archief. Het is immers het geheugen van het persoonlijke oeuvre.

De brochure Archiefzorg voor componisten’ richt zich specifiek tot componisten en behandelt zoveel mogelijk aspecten die bij hun activiteiten komen kijken: partituren en geluidsdragers beheren, een archief van een collega-componist beheren, afstand doen van het eigen archief. Telkens wordt daarbij gewezen op het voordeel van een goede archiefzorg voor de componist en zijn composities. 

De brochure heeft hoofdstukken over de problematiek rond selectie (wat te bewaren? Wat kan weg?), over ordenen en sorteren, over bewaring van diverse documenten en objecten, over overdracht van een archief, over het beheren van een archief van een andere componist. Elk hoofdstuk besluit met verwijzingen naar (zo veel mogelijk) online documenten en websites met verdere informatie.

Je kan de brochure hier downloaden.

Ook interessant

05 dec. 2023

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Op 25 november werd Focus Vakmanschap afgesloten met een congres waarop de toolbox werd voorgesteld.
Lees meer
24 nov. 2023

MusicBrainz gebruiken bij de inventarisatie van je audiocollectie | Deel 1

Welke inhoud is welkom op MusicBrainz? Hoe kan je informatie hergebruiken? En hoe ziet de metadatastructuur eruit?
Lees meer
25 mei 2023

Aan de slag met je verenigingsarchief! Een vormingenreeks in Leuven

Gespreid over 2023 en 2024 organiseren erfgoedcel Leuven en CEMPER vormingenreeksen voor amateurverenigingen van de stad.
Lees meer
23 mei 2023

Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons archief?

CEMPER was van de partij op de eerste Theaterdag van OPENDOEK en gaf praktische tips and tricks over archiefzorg aan het publiek.
Lees meer