Home Projecten 'Schipper mag ik overvaren' - een publicatie met …

'Schipper mag ik overvaren' - een publicatie met 100 kinderliedjes

Cover Schipper Mag Ik Overvaren web

Een boek met 100 kinderliedjes

Kinderliedjes zijn van alle tijden en van overal ter wereld. Daarom stelt CEMPER op vraag van Uitgeverij Lannoo een kinderliedjesboek samen, getiteld Schipper mag ik overvaren? En 99 andere kinderliedjes van hier en elders om samen te ontdekken’. Het boek is het vervolg op Het lijkt wel een feestje’, een boek met 150 versjes voor kinderen. Voor dit project verzamelen we 100 liedjes die in Vlaanderen en Nederland gezongen worden voor en/​of door kinderen.

Vlaanderen en Nederland hebben een grote diversiteit; zo heeft ongeveer een derde van de Belgische bevolking een buitenlandse achtergrond of nationaliteit*. Zij zingen kinderliedjes van over heel de wereld, in verschillende talen. CEMPER wil het muzikale erfgoed in Vlaanderen laten zien, daarom streven we ernaar om die diversiteit te omarmen in het boek. Zo zal je in de liedjesbundel heel wat bekendere liedjes terugvinden, die al jaar en dag in Vlaanderen en Nederland gezongen worden. Denk hier bijvoorbeeld aan Ik zag twee beren’, Door de kamer vloog een vlieg’ en De kop van de kat’. Daarnaast gingen we op zoek naar liedjes die door diverse gemeenschappen gezongen worden. Zo kan iedereen kennis maken met liedjes als Papa to whé gbé ya’ uit Benin, het Turkse slaapliedje Dandini’ en het Congolese Amawolé’.

Om de liedjes te selecteren, werkten we samen met een klankbordgroep; gingen we in gesprek met o.a. ouders, leerkrachten en verschillende organisaties; en doken we in onze eigen herinneringen, om zo het immaterieel erfgoed van de kinderliedjes die vandaag in Vlaanderen en Nederland gezongen worden te verzamelen.

Al deze liedjes zullen samenkomen in een mooi geïllustreerd boek, elk met een dubbele pagina. Daarop zal een partituur te vinden zijn zodat iedereen makkelijk kan meezingen of meespelen. Naast een partituur en de oorspronkelijke tekst zullen er weetjes instaan. Zo kom je bijvoorbeeld te weten waar het lied Zeg, ken jij de Mosselman’ vandaan komt. Op deze pagina zal je met een code uit het boek de melodieën van de liedjes kunnen beluisteren. 

Het boek wordt — net als Het lijkt wel een feestje’ — geïllustreerd door Puck Koper.

De publicatie van Schipper mag ik overvaren?’ staat gepland in het najaar van 2023. Hou zeker de nieuwsbrief van CEMPER in de gaten om op de hoogte te blijven van deze publicatie. 


* Myria. (2021, 1 januari). Bevolking en migratiebewegingen.

Cover Schipper Mag Ik Overvaren web

2022 Anais edited2 web
Immaterieel erfgoed Anaïs Verhulst Mail Anaïs Verhulst
2022 Debora 01 edited2 web
Immaterieel erfgoed Debora Plouy Mail Debora Plouy
2022 Sarah edited2 web
Communicatie Sarah Masson Mail Sarah Masson