Publicatie kinderliedjes

Boek Lannoo Het Lijkt Wel Een Feestje

Een boek met 100 kinderliedjes

Kinderliedjes zijn van alle tijden en van overal ter wereld. Daarom stelt CEMPER op vraag van Uitgeverij Lannoo een kinderliedjesboek samen. Het boek is het vervolg op Het lijkt wel een feestje’, een boek met 150 versjes voor kinderen. Voor dit project verzamelen we 100 liedjes die in Vlaanderen en Nederland gezongen worden voor en/​of door kinderen.

Vlaanderen en Nederland hebben een grote diversiteit; zo heeft ongeveer 1/​3e van de Belgische bevolking een buitenlandse achtergrond of nationaliteit*. Zij zingen kinderliedjes van over heel de wereld, in verschillende talen. CEMPER wil het muzikale erfgoed in Vlaanderen laten zien, daarom streven we ernaar om die diversiteit te omarmen in het boek. Zo zal je in de liedjesbundel heel wat bekendere liedjes terugvinden, die al jaar en dag in Vlaanderen en Nederland gezongen worden. Denk hier bijvoorbeeld aan Ik zag twee beren’, Door de kamer vloog een vlieg’ en De kop van de kat’. Daarnaast gingen we op zoek naar liedjes die door diverse gemeenschappen gezongen worden. Zo kan iedereen kennis maken met liedjes als Papa to whé gbé ya’ uit Benin, het Turkse slaapliedje Dandini’ en het Congolese Amawolé’.

Om de liedjes te selecteren werkten we samen met een klankbordgroep; gingen we in gesprek met o.a. ouders, leerkrachten en verschillende organisaties; en doken we in onze eigen herinneringen, om zo het immaterieel erfgoed van de kinderliedjes die vandaag in Vlaanderen en Nederland gezongen worden te verzamelen.

Al deze liedjes zullen samenkomen in een mooi geïllustreerd boek, elk met een dubbele pagina. Daarop zal een partituur te vinden zijn zodat iedereen makkelijk kan meezingen of meespelen. Naast een partituur en de oorspronkelijke tekst zullen er weetjes instaan. Zo kom je bijvoorbeeld te weten waar het lied Zeg, ken jij de Mosselman’ vandaan komt. Het boek zal geïllustreerd worden door Puck Koper.

Hou zeker de nieuwsbrief van CEMPER in de gaten om op de hoogte te blijven wanneer het boek gepubliceerd wordt.


* Myria. (2021, 1 januari). Bevolking en migratiebewegingen.

Immaterieel erfgoed Anaïs Verhulst Mail Anaïs Verhulst
Immaterieel erfgoed Debora Plouy Mail Debora Plouy
Communicatie Sarah Masson Mail Sarah Masson

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen