Schipper mag ik overvaren? verschijnt op 14 november
Met Schipper mag ik overvaren? En 99 andere kinderliedjes van hier en elders te ontdekken wil CEMPER de rijkdom aan kinderliedjes die in Vlaanderen en Nederland gezongen worden laten zien. Het boek wordt uitgegeven op 14 november 2023 door Uitgeverij Lannoo en dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan.
Schipper mag ik overvaren?
Het boek is een bonte verzameling van honderd liedjes in 33 talen die door en voor kinderen in Vlaanderen en Nederland gezongen worden. De rijkdom aan kinderliedjes in deze regio’s is veel groter dan de honderd liedjes die we een plek konden geven in dit boek. Om een keuze te maken, vroegen we verschillende mensen naar liedjes die zij belangrijk vinden. We klopten aan bij erfgoed- en cultuurorganisaties. Een klankbordgroep van muziekexperts en leerkrachten hielp ons bij de uiteindelijke selectie. Dankzij hun hulp dragen we met Schipper mag ik overvaren? ons steentje bij aan het borgen van dit immaterieel erfgoed.
Een muzikale ontdekkingstocht
De liedjesbundel bevat heel wat bekende, maar ook een aantal minder gekende liedjes. Zo valt er voor iedereen wel iets te ontdekken. We zorgden ervoor dat de liedjes makkelijk te leren zijn; ze werden genoteerd met partituur en via een QR-code in het boek kan je de melodieën beluisteren.
Kinderliedjes zingen is immaterieel erfgoed. De liedjes zijn onlosmakelijk verbonden aan de uitvoering ervan; ze worden vaak op heel specifieke momenten gezongen of ze willen iets vertellen. Ook die informatie kreeg een plek in het boek. In korte maar krachtige weetjes vertellen we je meer over variaties van liedjes en de onderliggende betekenissen van liedjesteksten. We geven uitleg over bijbehorende bewegingen of leuke spelletjes. Je krijgt tips om de teksten juist uit te spreken en je komt meer te weten over de culturele of historische context van de liedjes.
Dit alles wordt opgevrolijkt met de speelse en herkenbare tekeningen van bekroond illustrator Puck Koper. Met een stevige portie humor moedigt ze je aan om de liedjes uit volle borst mee te zingen.
Ook voor de vier auteurs die vanuit CEMPER meewerkten aan het boek was het project een ware ontdekkingstocht. We groeven in ons geheugen naar liedjes die we al lang niet meer hoorden en leerden in interviews nieuwe liedjes kennen. We leerden over talen, culturen en tradities. We zochten naar de beste manier om de muziek neer te schrijven, herwerkten de weetjes totdat alle puntjes op de i stonden, en gaven feedback op de tekeningen.
In wisselwerking met Uitgeverij Lannoo en de illustrator kwamen we tot een resultaat waar we trots op zijn. Dat Schipper mag ik overvaren? binnenkort in de rekken ligt, mag dus gevierd worden! Daarom organiseren we een lanceringsmoment op 19 november in Mechelen en speelt beiaardier Luc Rombouts op 22 november een aangepast programma in Leuven.
Boekvoorstelling op 19 november
Schipper mag ik overvaren? En 99 andere kinderliedjes van hier en elders om samen te ontdekken wordt voorgesteld op 19 november in het Speelgoedmuseum in Mechelen. De deuren van het museum gaan open om 10 uur. De eerste boekvoorstelling gaat van start om 10u30 (tot 12u00). Vanwege de grote belangstelling voor het evenement wordt er een tweede lanceringsmoment georganiseerd op 19 november om 13u30 (tot 15u).
Na een woordje uitleg brengen accordeonist Vincent Verhelst en kinderkoor Kolor liedjes uit het boek. De Mechelse boekhandel Salvator voorziet een standje in het museum waar je het boek kan aankopen. Na het lanceringsmoment is het Speelgoedmuseum vrij te bezoeken.
De inschrijvingen voor het lanceringsmoment zijn afgesloten.
Kinderliedjes op beiaard op 22 november
Tijdens zijn beiaardbespeling van woensdag 22 november aan de Universiteitsbibliotheek van de KU Leuven zal beiaardier Luc Rombouts een selectie van liedjes uit Schipper mag ik overvaren? spelen. Hij doet dit samen met het kinderkoor van de Leuvense basisschool Sancta Maria.
Boekhandel Boekarest voorziet een standje onder de buitengalerij van de Universiteitsbibliotheek, waar je het boek kan aankopen. De auteurs van het boek zullen hier ook aanwezig zijn en vertellen je graag in geuren en kleuren over het boek.
Aan de beiaardbespeling hangt ook een wedstrijd vast. Herken je een of meerdere liedjes die gespeeld worden? Stuur de titels dan voor 30 november door naar beiaard@kuleuven.be of gebruik het invulformulier bij de boekenstand onder de buitengalerij van de Universiteitsbibliotheek. Uit de juiste antwoorden worden drie winnaars geloot die een exemplaar van het boek winnen. Bovendien tellen jouw antwoorden mee voor de maandelijkse wedstrijd van de Leuvense beiaard en maak je kans op een Fnac-bon.
Kom meegenieten van de beiaard en het koor op woensdag 22 november van 13u tot 13u45. De bespeling kan ter plekke beluisterd worden vanop het Ladeuzeplein in Leuven en de nabije omgeving of online, via het YouTube-kanaal van Luc Rombouts. Inschrijven is niet nodig.
Erfgoedklasbakken in 2024
Tijdens de erfgoedweek van 15 tot 26 april 2024 gaat Debora Plouy met het boek naar scholen om kinderen al zingend te leren over immaterieel erfgoed. Zo leren kinderen op een toegankelijke manier over culturen, diversiteit en duurzaamheid.
En daarna?
Kan je niet naar het lanceringsmoment of de beiaardbespeling komen? Koop je boek via Uitgeverij Lannoo of je lokale boekhandelaar, zodat ook jij de liedjes kan blijven zingen.