Home Thema's Zorg voor het roerend erfgoed van het figurenthea…

Zorg voor het roerend erfgoed van het figurentheater

Hoe kan je figurentheatercollecties zichtbaar en vindbaar maken? En hoe kan je zorg dragen voor een figurentheaterarchief en -collectie? In dit artikel geven we je enkele tips.

Poppen uit de voormalige collectie van Het Firmament | © Rudy Gadeyne

Hoe kan je figurentheatercollecties zichtbaar en vindbaar maken?

Online een algemene beschrijving of registratie’ publiceren van een archief of collectie als geheel, is een noodzakelijke stap op de weg naar een totaaloverzicht van het figurentheatererfgoed. Geen beschrijving van elk object afzonderlijk dus, maar een globale beschrijving van het roerend figurentheatererfgoed per archief of collectie (met hoger beschreven onderdelen archief, theaterpoppen, …). Dit noemen we een registratie op collectieniveau’ of collectieregistratie’. Zo weten we min of meer wat zich waar bevindt. Op basis van dit overzicht kan beslist worden voor welke (deel)collecties het interessant is om over te schakelen op objectregistratie’ of registratie op objectniveau’.

De registratie van een collectie gebeurt het best via Archiefbank Vlaanderen (de databank van Archiefpunt), dat internationale standaarden hanteert. Hier vind je een overzicht van het reeds geregistreerde figurentheatererfgoed. Corrigeer dit, of vul het aan met nieuwe collecties. Op de website van Archiefbank Vlaanderen vind je handleidingen hiervoor.

Voor de registratie van objecten kan je dit Word-sjabloon gebruiken om af te drukken en met de hand in te vullen. Contacteer CEMPER voor een Excel-sjabloon om de gegevens meteen op de computer in een tabel op te lijsten.

Registratie op collectie- én objectniveau gebeurt best samen met mondelinge interviews met spelers en vervaardigers om ook het immaterieel erfgoed dat verbonden is met de collectie te documenteren.

Hoe kan je zorg dragen voor een figurentheaterarchief en -collectie?

Algemene richtlijnen en concrete tips voor de zorg voor (podium)kunstenarchieven en –collecties vind je in onze praktijkwijzer en op de online toolbox TRACKS.

In onze praktijkwijzer vind je ook specifieke tips voor het bewaren van theaterpoppen.