Home Thema's Zorg voor het roerend erfgoed van het figurenthea…

Zorg voor het roerend erfgoed van het figurentheater

47 H Fdepot4 c Rudy Gadeyne web

Hoe kan je figurentheatercollecties zichtbaar en vindbaar maken?

Online een algemene beschrijving of registratie’ publiceren van een archief of collectie als geheel, is een noodzakelijke stap op de weg naar een totaaloverzicht van het figurentheatererfgoed. Geen beschrijving van elk object afzonderlijk dus, maar een globale beschrijving van het roerend figurentheatererfgoed per archief of collectie (met hoger beschreven onderdelen archief, theaterpoppen, …). Dit noemen we een registratie op collectieniveau’ of collectieregistratie’. Zo weten we min of meer wat zich waar bevindt. Op basis van dit overzicht kan beslist worden voor welke (deel)collecties het interessant is om over te schakelen op objectregistratie’ of registratie op objectniveau’.

De registratie van een collectie gebeurt het best via Archiefbank Vlaanderen (de databank van Archiefpunt), dat internationale standaarden hanteert. Hier vind je een overzicht van het reeds geregistreerde figurentheatererfgoed. Corrigeer dit, of vul het aan met nieuwe collecties. Op de website van Archiefbank Vlaanderen vind je een handleiding hiervoor.

Voor de registratie van objecten kan je dit Word-sjabloon gebruiken om af te drukken en met de hand in te vullen. Contacteer CEMPER voor een Excel-sjabloon om de gegevens meteen op de computer in een tabel op te lijsten.

Registratie op collectie- én objectniveau gebeurt best samen met mondelinge interviews met spelers en vervaardigers om ook het immaterieel erfgoed dat verbonden is met de collectie te documenteren.

Hoe kan je zorg dragen voor een figurentheaterarchief en -collectie?

Algemene richtlijnen en concrete tips voor de zorg voor (podium)kunstenarchieven en –collecties vind je op de online toolbox TRACKS.

Structureel gesubsidieerde gezelschappen zijn verplicht te voldoen aan de richtlijnen voor basiszorg (aangeduid op de TRACKS-website met een vinkje’). Daarbij wordt niet gespecificeerd wat je precies moet bijhouden, wel hoe je ervoor moet zorgen. Maar we willen al wie kunstenerfgoed bewaart aanraden om deze toolbox grondig te bestuderen.

Op TRACKS vind je ook tips voor een goed beheer van theaterpoppen.

Foto: Poppen uit de voormalige collectie van Het Firmament | © Rudy Gadeyne