Home Praktijkwijzer Beleid rond immaterieel erfgoed: UNESCO en Vlaand…

Beleid rond immaterieel erfgoed: UNESCO en Vlaanderen

UNESCO en immaterieel erfgoed

In 2003 zette UNESCO het belang van immaterieel erfgoed, naast roerend en onroerend erfgoed, op de kaart met de Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Deze conventie spreekt over vijf domeinen:

  1. verhalen en mondelinge tradities;
  2. muziek en podiumkunsten;
  3. sociale gewoonten, rituelen en feesten;
  4. natuur en universum;
  5. ambachten, techniek en vakmanschap.

De conventie benadrukt het belang van de mensen die het immaterieel erfgoed levend houden.

UNESCO heeft verschillende beleidsinstrumenten ontwikkeld die landen en erfgoedgemeenschappen ondersteunen. UNESCO heeft de volgende lijsten in het leven geroepen:

Lidstaten kunnen immaterieel erfgoed voordragen voor één van deze UNESCO-lijsten. Vlaanderen kan slechts om de twee jaar een praktijk voorstellen. Hiervoor moet deze praktijk eerst op de Inventaris Vlaanderen staan en een zorgvuldig proces doorlopen. De voordracht moet aantonen dat de gemeenschap zelf actief betrokken is bij het dossier en bij het borgen van de traditie. De beiaardcultuur werd in 2014 geselecteerd voor het Register van Goede Borgingspraktijken. Ook kunnen lidstaten ervoor kiezen om samen een praktijk voor te dragen als die in meerdere landen beoefend wordt. Zoals het geval was voor de muziekkunst van het jachthoornblazen, dat sinds 2020 op de Representatieve lijst van UNESCO staat.

Hoe ziet het beleid in Vlaanderen eruit?

UNESCO vraagt de lidstaten om een beleid rond immaterieel erfgoed te ontwikkelen op maat van het land. UNESCO moedigt hen aan om eigen lijsten te maken met hun immaterieel erfgoed, samen met de betrokken gemeenschappen. Dit helpt om inzicht te krijgen in de diversiteit van het erfgoed. België was bij de eerste landen die in 2006 de conventie ondertekende en legde – op maat van het land – de verantwoordelijkheid bij de regionale overheden. Zo ontstond er een apart beleid voor Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap. Vlaanderen ontwikkelde de volgende initiatieven:

Meer over immaterieel erfgoed

Wat is immaterieel erfgoed en de zorg ervoor?

Wat betekenen de termen immaterieel erfgoed’, borgen’ en erfgoedgemeenschap’?
Lees meer

Hoe kan je zorg dragen voor immaterieel erfgoed?

Borgen’ is bewust actie ondernemen zodat mensen je erfgoed kennen, zodat nieuwe generaties goesting krijgen om mee te doen en zodat meer mensen het onder de knie krijgen.
Lees meer

Wat doet CEMPER voor immaterieel erfgoed?

CEMPER biedt ondersteuning op maat aan erfgoedgemeenschappen bij het borgen van immaterieel muziek- en podiumerfgoed.
Lees meer