Home Nieuws Nog eens 1,15 miljoen euro voor het doorgeven van…

Nog eens 1,15 miljoen euro voor het doorgeven van vakmanschap!

IMG_4102

Voor een tweede maal werden in Vlaanderen beurzen toegekend die meesters en leerlingen de kans geven om een vakmanschap te leren in meester-leerling-trajecten. De minister van Cultuur maakte een totaalbedrag van 1.150.000 euro vrij voor 35 beurzen.

De minister geeft hiermee een vervolg aan het subsidiereglement dat in 2018 voor het eerst werd gelanceerd. De beurzen passen binnen het beleid rond immaterieel erfgoed: ook niet-tastbaar erfgoed dat in hoofden en handen van mensen zit is immers erg waardevol, maar ook kwetsbaar.

Het doorgeven van dit vakmanschap is een voorwaarde om het levend te houden. Vaak gaat het om intensieve en tijdrovende processen. Deze beurzen geven vakmensen ruimte en adem om een aantal maanden tot twee jaar intensief te gaan samenwerken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel de meester als de leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand. — Vlaams minister van cultuur Sven Gatz

De geselecteerde trajecten vinden plaats over heel Vlaanderen en Brussel illustreren de aanwezigheid van een heel divers vakmanschap in deze regio. Zowel de knowhow achter klassieke’ ambachten als smeden, borduren, of drukken, als technieken in functie van nieuwe creaties, zoals het maken van juwelen of in mode komen aan bod.

De minister ziet vakmanschap cultuurbreed, met opvallende trajecten rond het zetten van tatoeages of het werken met Brabantse trekpaarden op onze velden. Ook podiumkunsten komen aan bod, zoals met het vakmanschap van de scenograaf, of het maken van oude muziekinstrumenten als hakkeborden. Tot slot kan ook vakmanschap dat nieuwkomers naar Vlaanderen meebrengen, leiden tot boeiende interculturele samenwerking, zoals het spelen van Marokkaanse instrumenten en muziekstijlen, of Roma-muziek.

© Beeld: Pieter Blondelle — Meester binnen het traject Bouwen van een traditioneel hakkebord en initiatie tot het bespelen’

© Artikel: Departement Cultuur, Jeugd & Media. (2019). Nog eens 1,15 miljoen euro voor het doorgeven van vakmanschap. 

Ook interessant

Erfgoeddag 2024 Thuis
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer
Lena Sylvie
06 dec. 2023

Maak kennis met Lena en Sylvie

In oktober mochten we stagiair Lena De Wolf in ons team verwelkomen. Sylvie de Weze vervoegde ons in november als zakelijk medewerker.
Lees meer
Toolbox Focus Vakmanschap web
05 dec. 2023

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Op 25 november werd Focus Vakmanschap afgesloten met een congres waarop de toolbox werd voorgesteld.
Lees meer
Resprise slot 1
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer