Home Nieuws 100 jaar in 100 voorwerpen

100 jaar in 100 voorwerpen

In 2022 bestaat Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke een eeuw. Naar aanleiding van dit jubileum publiceert het orkest het boek getiteld 100 jaar Harmonie Vooruit in 100 objecten. Auteurs zijn de onderzoekers Dr. Elwin Hofman, postdoctoraal onderzoeker en trombonist binnen het orkest, en Leendert Acke, praktijkassistent en trompettist. Beide historici zijn verbonden aan de vakgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 aan KU Leuven.

Vroeger en nu: Harmonieorkest Vooruit in Harelbeke

In het boek komen honderd voorwerpen aan bod die diverse aspecten van het orkest belichten. Elk voorwerp – foto, object, getuigenis … – is uniek voor Harmonieorkest Vooruit. De objecten staan op zichzelf, maar nog meer herbergen ze een herinnering, een interessant verhaal of een unieke eigenschap van het orkest en haar leden. Zo wordt er niet alleen gefocust op muzikale hoogtepunten, maar ook op het verenigingsleven en het profiel van de betrokkenen. Maar vooral wordt de geschiedenis gekaderd binnen de maatschappelijke en politieke context in het Harelbeekse en (ver) daarbuiten. Deze aanpak laat toe om een diverse, maar toch samenhangende geschiedenis op een toegankelijke manier te brengen.

Van de voorwerpen in het boek wordt in mei en juni een selectie tentoongesteld in de bibliotheek van Harelbeke en de foyer van CC Het Spoor. De tentoonstelling brengt de geschiedenis van de harmonie op interactieve wijze tot leven. Dit project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van Erfgoed Zuidwest, en met de samenwerking van het archief van Harelbeke, AMSAB, CEMPER, Bibliotheek Harelbeke en Het Spoor.

Meer info: http://​harmonievooruit​.be/nl/1

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer