100 jaar in 100 voorwerpen

In 2022 bestaat Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke een eeuw. Naar aanleiding van dit jubileum publiceert het orkest het boek getiteld 100 jaar Harmonie Vooruit in 100 objecten. Auteurs zijn de onderzoekers Dr. Elwin Hofman, postdoctoraal onderzoeker en trombonist binnen het orkest, en Leendert Acke, praktijkassistent en trompettist. Beide historici zijn verbonden aan de vakgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 aan KU Leuven.

Vroeger en nu: Harmonieorkest Vooruit in Harelbeke

In het boek komen honderd voorwerpen aan bod die diverse aspecten van het orkest belichten. Elk voorwerp – foto, object, getuigenis … – is uniek voor Harmonieorkest Vooruit. De objecten staan op zichzelf, maar nog meer herbergen ze een herinnering, een interessant verhaal of een unieke eigenschap van het orkest en haar leden. Zo wordt er niet alleen gefocust op muzikale hoogtepunten, maar ook op het verenigingsleven en het profiel van de betrokkenen. Maar vooral wordt de geschiedenis gekaderd binnen de maatschappelijke en politieke context in het Harelbeekse en (ver) daarbuiten. Deze aanpak laat toe om een diverse, maar toch samenhangende geschiedenis op een toegankelijke manier te brengen.

Van de voorwerpen in het boek wordt in mei en juni een selectie tentoongesteld in de bibliotheek van Harelbeke en de foyer van CC Het Spoor. De tentoonstelling brengt de geschiedenis van de harmonie op interactieve wijze tot leven. Dit project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van Erfgoed Zuidwest, en met de samenwerking van het archief van Harelbeke, AMSAB, CEMPER, Bibliotheek Harelbeke en Het Spoor.

Meer info: http://​harmonievooruit​.be/nl/1

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen