Home Nieuws 150 jaar Joseph Ryelandt: muzikaal stadsfestival …

150 jaar Joseph Ryelandt: muzikaal stadsfestival in Brugge

De stad Brugge organiseert een muzikaal stadsfestival ter ere van 150 jaar Joseph Ryelandt van 7 maart tot 7 april 2020.

De Brugse componist Joseph Ryelandt werd 150 jaar geleden geboren, en dat vieren de Brugse cultuurhuizen. Zijn muziek werd in binnen- en buitenland gespeeld en ook vandaag staat hij te boek als een van de voornaamste componisten van het Belgische fin de siècle. Dat hij innig met de stad Brugge verbonden is, staat als een paal boven water. Het is niet alleen zijn geboortestad, maar hij woonde er ook, was er directeur van het Conservatorium, stierf er en ligt er begraven. Zowat zijn integrale oeuvre is momenteel in het bezit van de stad en in Brugge is er zelfs een straat en een concertzaal die zijn naam dragen. 

De stad Brugge organiseert daarom een muzikaal stadsfestival van 7 maart tot 7 april, waarin 9 concerten, een tentoonstelling en enkele rondleidingen, wandelingen en voordrachten de rol en de betekenis van deze componist zullen onthullen. Wij kijken in het bijzonder uit naar de boekvoorstelling Joseph Ryelandt. Een culturele biografie van een romantisch componist in het fin-de-siècle Brugge door David Vergauwen op 21 maart in het Concertgebouw in Brugge.

Historicus en musicoloog David Vergauwen werkte vier jaar lang aan een culturele biografie over de Brugse componist Joseph Ryelandt. De Bruggeling was een uitzonderlijk begaafd componist, die zich rond 1900 ontpopte tot een vaandeldrager van de late Romantiek in België. Dit boek evoceert het fin-de-siècle Brugge van Guido Gezelle, Fernand Khnopff en Georges Rodenbach. Joseph Ryelandt wordt aldus een unieke gids in het culturele leven in België en Brugge vanaf het fin-de-siècle tot aan de Tweede Wereldoorlog.

Meer info

Ook interessant

30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer