Home Nieuws 600.000 euro voor ondersteuning van vakmanschap

600.000 euro voor ondersteuning van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 21 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Daarmee ondersteunt hij 21 meesters-vaklui en 35 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.

© Bart Van Troyen

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap alleen levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.

Er zijn vijf vakmanschappen binnen muziek en podiumkunsten wiens aanvraag gehonoreerd werden:

  • Meester Remy Dubois zal leerling Bart Van Troyen leren over het onderzoeken, restaureren en bespelen van historische achttiende-eeuwse musettes.
  • Meester Tim Duerinck zal leerling Bram De Man introduceren in het vakmanschap rond het maken van een contrabas uit nieuwe duurzame materialen.
  • Meester Samuel LePetit en leerlingen Maarten Janssens en Joris Janssens zullen aan de slag gaan rond het ambacht van het bouwen van een marionet.
  • Meester Marc Reymen ontvangt in deze ronde voor een tweede keer een meester-leerling beurs waarbij hij als opvolging van zijn eerste traject aan de slag gaat met Robin Hendrickx, Sascha Grimm, Linus De Smet en Thomas Broes rond het ontwerpen en bouwen van de draailier.
  • Meester Marc Maillard zal de leerlingen wegwijs maken in het poppen maken en de bijhorende technieken voor verbeelding en verwondering doorgeven aan zijn leerling Annelies Poppe.

Deze vijf vaklui gaan vanaf volgend jaar aan de slag met de beurzen om gedurende een langere periode – een paar maanden tot twee jaar – intensief samen te werken met hun leerling(en) zodat hun unieke vakmanschap levend gehouden wordt.

Meer info over de meester-leeringbeurzen en een overzicht van alle toegekende beurzen vind je op de website van Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Ook interessant

18 jul. 2024

13 Pilootprojecten voor nalatenschappen van kunstenaars

13 projecten ontvangen een subsidie, waaronder vijf uit de muziek en podiumkunsten.
Lees meer
30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer
24 mei 2024

Al zingend leren over immaterieel erfgoed

Tijdens de erfgoedweken trok onze collega Debora Plouy als erfgoedklasbak door Vlaanderen en Brussel. Hoe verliepen de lessen? En welke tips heeft ze…
Lees meer