Rondleidingen achter de schermen van de schouwburg

Verschillende stadsschouwburgen zijn ware pareltjes van podiumkunstenerfgoed. Niet alleen het gebouw op zich, ook de historische theatermachinerie die er vaak nog verscholen ligt en de theatergeschiedenis die er geschreven wordt maken dat deze plekken het bezoek de moeite waard zijn. Sommige schouwburgen organiseren daarom ook met regelmaat of op vraag een rondleiding.

 • Toneelhuis gunt je graag een blik achter de schermen van de Bourla. Je komt meer te weten over de geschiedenis van de het gebouw, de theaterconstructies en de ontwikkeling van het theater sinds de 19e eeuw.
  10 per persoon, min. 15 personen, max. 25 personen
  Reserveren voor een school of voor een groep kan op de website van Toneelhuis. 
 • Tijdens de rondleiding in de Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge leidt een gids leidt je langs de zaal, het podium, de kleedkamers en de foyer en vertelt anekdotes over het dagelijkse leven in de schouwburg, de voorstellingen en de geschiedenis van het gebouw. Je ziet en hoort alles wat zich in de afgelopen 150 jaar in een van de best bewaarde stadstheaters van Europa heeft afgespeeld. Een rondleiding aanvragen kan op de website van Cultuurcentrum Brugge.
 • De Gentse schouwburg is een negentiende-eeuws gebouw in neo-renaissancestijl. NTGent organiseert rondleidingen voor €5. Aanvragen kan via publiekswerking@​ntgent.​be.
 • Ook Schouwburg Kortrijk biedt rondleidingen aan. Een rondleiding kost € 5 per persoon (inclusief drankje) en wordt enkel in groepsverband voorzien. Maximum 20 personen per groep.
  In Kortrijk kan je ook opteren voor een Audio Walk. Gewapend met een zaklamp en hoofdtelefoon word je in duo de Schouwburg ingestuurd. Onder begeleiding van de stem van Katharina Smets en de muziek van Inne Eysermans ga je op geluidstocht door het gebouw. Een unieke manier om voor en achter de schermen de Schouwburg te verkennen, op de grens tussen fictie en realiteit. De Audio Walk duurt zo’n 30 minuten en wordt in duo afgelegd. Tussen elk duo zit 5 minuten tijd (€ 5 per persoon, inclusief één drankje, maximum 20 personen per groep).
  Aanvragen van een rondleiding of Audio Walk kan via schouwburg@​kortrijk.​be.
 • Bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel worden de rondleidingen verzorgd door de gidsenvereniging KOREI vzw. Met specifieke aandacht voor de architectuur, theatergeschiedenis en de link tussen de stad Brussel en KVS. Deze kosten €85 voor max. 20 deelnemers. Reserveren kan op 02 380 22 09 of info@​korei.​be — www​.korei​.be

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen