Home Nieuws Rondleidingen achter de schermen van de schouwburg

Rondleidingen achter de schermen van de schouwburg

Verschillende stadsschouwburgen zijn ware pareltjes van podiumkunstenerfgoed. Niet alleen het gebouw op zich, ook de historische theatermachinerie die er vaak nog verscholen ligt en de theatergeschiedenis die er geschreven wordt maken dat deze plekken het bezoek de moeite waard zijn. Sommige schouwburgen organiseren daarom ook met regelmaat of op vraag een rondleiding.

 • Toneelhuis gunt je graag een blik achter de schermen van de Bourla. Je komt meer te weten over de geschiedenis van de het gebouw, de theaterconstructies en de ontwikkeling van het theater sinds de 19e eeuw.
  10 per persoon, min. 15 personen, max. 25 personen
  Reserveren voor een school of voor een groep kan op de website van Toneelhuis. 
 • Tijdens de rondleiding in de Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge leidt een gids leidt je langs de zaal, het podium, de kleedkamers en de foyer en vertelt anekdotes over het dagelijkse leven in de schouwburg, de voorstellingen en de geschiedenis van het gebouw. Je ziet en hoort alles wat zich in de afgelopen 150 jaar in een van de best bewaarde stadstheaters van Europa heeft afgespeeld. Een rondleiding aanvragen kan op de website van Cultuurcentrum Brugge.
 • De Gentse schouwburg is een negentiende-eeuws gebouw in neo-renaissancestijl. NTGent organiseert rondleidingen voor €5. Aanvragen kan via publiekswerking@​ntgent.​be.
 • Ook Schouwburg Kortrijk biedt rondleidingen aan. Een rondleiding kost € 5 per persoon (inclusief drankje) en wordt enkel in groepsverband voorzien. Maximum 20 personen per groep.
  In Kortrijk kan je ook opteren voor een Audio Walk. Gewapend met een zaklamp en hoofdtelefoon word je in duo de Schouwburg ingestuurd. Onder begeleiding van de stem van Katharina Smets en de muziek van Inne Eysermans ga je op geluidstocht door het gebouw. Een unieke manier om voor en achter de schermen de Schouwburg te verkennen, op de grens tussen fictie en realiteit. De Audio Walk duurt zo’n 30 minuten en wordt in duo afgelegd. Tussen elk duo zit 5 minuten tijd (€ 5 per persoon, inclusief één drankje, maximum 20 personen per groep).
  Aanvragen van een rondleiding of Audio Walk kan via schouwburg@​kortrijk.​be.
 • Bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel worden de rondleidingen verzorgd door de gidsenvereniging KOREI vzw. Met specifieke aandacht voor de architectuur, theatergeschiedenis en de link tussen de stad Brussel en KVS. Deze kosten €85 voor max. 20 deelnemers. Reserveren kan op 02 380 22 09 of info@​korei.​be — www​.korei​.be

Ook interessant

Inspiratiedag PTE
11 aug. 2023

Inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed

CEMPER en Cultuurcentrum Brugge nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de inspiratiedag over podiumtechnisch erfgoed in de Stadsschouwburg van…
Lees meer
Theysbaert Fragment web
28 jun. 2023

Topstuk voorgesteld: Verzameling Theysbaert

De Verzameling Theysbaert werd in 2014 erkend als Vlaams topstuk. Het is een handboek dat in de 16de eeuw toebehoorde aan de familie Theysbaert uit W…
Lees meer
46 Venetie Show Tex
08 jun. 2023

Schilderen van decordoeken in de kijker

Sandra Fischer vertelt hoe decordoeken vroeger en nu geschilderd worden
Lees meer
Puinentroost ieper detail
06 jun. 2023

Puinentroost en Snoezepoezen

Het stadsarchief van Ieper dook in het theatererfgoed en vond een rijke geschiedenis.
Lees meer