Home Nieuws Rondleidingen achter de schermen van de schouwburg

Rondleidingen achter de schermen van de schouwburg

Verschillende stadsschouwburgen zijn ware pareltjes van podiumkunstenerfgoed. Niet alleen het gebouw op zich, ook de historische theatermachinerie die er vaak nog verscholen ligt en de theatergeschiedenis die er geschreven wordt maken dat deze plekken het bezoek de moeite waard zijn. Sommige schouwburgen organiseren daarom ook met regelmaat of op vraag een rondleiding.

Bourla | © Yair Haklai, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
  • Tijdens de rondleiding in de Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge leidt een gids leidt je langs de zaal, het podium, de kleedkamers en de foyer en vertelt anekdotes over het dagelijkse leven in de schouwburg, de voorstellingen en de geschiedenis van het gebouw. Je ziet en hoort alles wat zich in de afgelopen 150 jaar in een van de best bewaarde stadstheaters van Europa heeft afgespeeld. Een rondleiding aanvragen kan op de website van Cultuurcentrum Brugge.
  • De Gentse schouwburg is een negentiende-eeuws gebouw in neo-renaissancestijl. NTGent organiseert rondleidingen rondleidingen voor alle leeftijden en interesses. Op aanvraag werken ze een rondleiding op maat uit. Aanvragen kan via publiekswerking@​ntgent.​be.
  • Ook Schouwburg Kortrijk biedt rondleidingen aan. Je ontdekt niet alleen de grote schouwburgzaal van top tot teen zien, maar brengt tevens een bezoekje achter de schermen: de backstageruimte, de decorzaal, de technische ruimtes. Je krijgt ook wat historische- en achtergrondinformatie mee. Een rondleiding kost € 2,5 per persoon (inclusief drankje) en wordt enkel in groepsverband voorzien. Maximum 20 personen per groep. Aanvragen van een rondleiding kan via schouwburg@​kortrijk.​be.
  • Bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel worden de rondleidingen verzorgd door de gidsenvereniging KOREI vzw. Met specifieke aandacht voor de architectuur, theatergeschiedenis en de link tussen de stad Brussel en KVS. Deze kosten € 85 voor max. 20 deelnemers. Reserveren kan op 02 380 22 09 of info@​korei.​be — www​.korei​.be.

Ook interessant

08 okt. 2024

Topstuk voorgesteld: Bundel toneelprogramma’s met het toneelstuk Athanes

De belangrijkste sporen van toneel in jezuïetencolleges zijn toneelteksten en -programma's. In de Antwerpse Universiteitsbibliotheek wordt een bundel…
Lees meer
30 sep. 2024

Erfgoed in de schijnwerpers: podiumtechnisch erfgoed als leermiddel in het beroepssecundair onderwijs

Met zijn masterproef 'Erfgoed in de schijnwerpers' ontwikkelde Elias Feys een lespakket dat podiumtechnisch erfgoed inzet als educatief middel in het…
Lees meer
30 aug. 2024

Muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024

Ontdek onze selectie van activiteiten gelinkt aan muziek en podiumkunsten op de Open Monumentendagen in 2024.
Lees meer
14 aug. 2024

De nachtelijke gezangen van Beatrijs: 13de-eeuws antifonarium ontsloten

Organist Iris Eysermans vertelt in een interview over de ontsluiting van een 13de-eeuws antifonarium uit de voormalige cisterciënzerinnenabdij van Na…
Lees meer