Home Nieuws Rondleidingen achter de schermen van de schouwburg

Rondleidingen achter de schermen van de schouwburg

Verschillende stadsschouwburgen zijn ware pareltjes van podiumkunstenerfgoed. Niet alleen het gebouw op zich, ook de historische theatermachinerie die er vaak nog verscholen ligt en de theatergeschiedenis die er geschreven wordt maken dat deze plekken het bezoek de moeite waard zijn. Sommige schouwburgen organiseren daarom ook met regelmaat of op vraag een rondleiding.

Bourla | © Yair Haklai, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
  • Tijdens de rondleiding in de Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge leidt een gids leidt je langs de zaal, het podium, de kleedkamers en de foyer en vertelt anekdotes over het dagelijkse leven in de schouwburg, de voorstellingen en de geschiedenis van het gebouw. Je ziet en hoort alles wat zich in de afgelopen 150 jaar in een van de best bewaarde stadstheaters van Europa heeft afgespeeld. Een rondleiding aanvragen kan op de website van Cultuurcentrum Brugge.
  • De Gentse schouwburg is een negentiende-eeuws gebouw in neo-renaissancestijl. NTGent organiseert rondleidingen rondleidingen voor alle leeftijden en interesses. Op aanvraag werken ze een rondleiding op maat uit. Aanvragen kan via publiekswerking@​ntgent.​be.
  • Ook Schouwburg Kortrijk biedt rondleidingen aan. Je ontdekt niet alleen de grote schouwburgzaal van top tot teen zien, maar brengt tevens een bezoekje achter de schermen: de backstageruimte, de decorzaal, de technische ruimtes. Je krijgt ook wat historische- en achtergrondinformatie mee. Een rondleiding kost € 2,5 per persoon (inclusief drankje) en wordt enkel in groepsverband voorzien. Maximum 20 personen per groep. Aanvragen van een rondleiding kan via schouwburg@​kortrijk.​be.
  • Bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel worden de rondleidingen verzorgd door de gidsenvereniging KOREI vzw. Met specifieke aandacht voor de architectuur, theatergeschiedenis en de link tussen de stad Brussel en KVS. Deze kosten € 85 voor max. 20 deelnemers. Reserveren kan op 02 380 22 09 of info@​korei.​be — www​.korei​.be.

Ook interessant

24 jun. 2024

Topstuk voorgesteld: Archief van de Oud Sint-Lucasgilde en van de Oud Koninklijke Academie van Antwerpen

Na de ontbinding van de Sint-Lucasgilde bleef het archief - met documenten over de gilde, de rederijkerskamers De Violieren en Den Olijftak, en de An…
Lees meer
22 mei 2024

Topstuk voorgesteld: De Blijde Inkomste van Margareta van York

Rederijker Anthonis de Roovere schreef een uitvoerig verslag van de gebeurtenissen rond het huwelijk van Margareta van York en Karel de Stoute. In 20…
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer
22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer