Home Nieuws Antwerpse conservatoriumbibliotheek verwelkomt da…

Antwerpse conservatoriumbibliotheek verwelkomt dansbibliotheek Jeanne Brabants

Op 25 januari 2017, de 97ste verjaardag van de geboortedag van Jeanne Brabants (25 januari 1920 – 2 januari 2014) ondertekenden haar zoon Koen Van Kerkhoven, haar kleinkinderen en Pascale De Groote (algemeen directeur van de AP Hogeschool) een overeenkomst die de waardevolle en uitgebreide bibliotheek van de ‘oermoeder van de Vlaamse dans’ onderbrengt in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Het betreft een prachtige verzameling van zowat 650 boeken die de nationale en internationale dans- en theaterwereld documenteert en becommentarieert. De collectie is ondertussen geïnventariseerd en via de bibliotheekcatalogus online te consulteren. De ontsluiting van deze collectie kan een stimulans zijn tot wetenschappelijk en artistiek onderzoek over dans in Vlaanderen.

Het Firmament (nu CEMPER) adviseerde de familie over de verschillende herbestemmingsmogelijkheden en begeleidde hen bij het leggen van verschillende contacten. 

Dat haar dansbibliotheek’ een veilig onderkomen zou vinden, was één van haar laatste wensen. Lees meer hierover in het artikel Testament Jeanne Brabants legt falend erfgoedbeleid bloot, dat verscheen in Apache op 10 januari 2014.

Ook interessant

18 jul. 2024

13 Pilootprojecten voor nalatenschappen van kunstenaars

13 projecten ontvangen een subsidie, waaronder vijf uit de muziek en podiumkunsten.
Lees meer
07 jun. 2024

Onderzoeksrapport folk-, volks- en werelddans

Een enquête, individuele interviews en een rondetafelgesprek gaven ons inzicht in folk-, volks- en werelddans in Vlaanderen en belichten wat volgens …
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer