Home Nieuws New York Philharmonic Digital Archives

New York Philharmonic Digital Archives

Sinds kort ontsluit het gerenommeerde New York Philharmonic haar archieven op archives.nyphil.org.

Leonard Bernstein met leden van de Philharmonic die repeteren voor een televisie-uitzending, ca. 1958 | © Bert Bial, New York Philharmonic Archives | CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Dit stukje gedigitaliseerd muzikaal erfgoed wordt op een wel zeer interessante manier aan de geïnteresseerde aangeboden en illustreert de meerwaarde van alle soorten archiefmateriaal, hun onderlinge verbanden en betekenis. Je vindt zowel krantenartikels, programma’s, zakelijke documenten, bladmuziek, afbeeldingen, als audio- en videomateriaal. Maar er is meer …

Wat dit platform ook treffend bewijst, is dat de waarde van muzikaal erfgoed het muzikale overstijgt. Uiteraard kan een muzikant er bladmuziek vinden en de luisteraar kan er naar uitvoeringen luisteren maar wanneer je toegang hebt tot een archief dat meer dan drie eeuwen bestrijkt, biedt dit een zicht op een verleden dat veel meer omvat dan muziek alleen. Men ziet het orkest van een mannenbastion evolueren naargelang vrouwen lid worden; de hele opgang van New York als cultureel brandpunt nadat de traditionele Europese grootsteden deze positie moeten loslaten; de invloed van politiek op de muziek zoals de invloed van een subsidiebeleid, maar ook omgekeerd doordat het orkest als cultureel ambassadeur’ fungeerde in China of, recentelijk nog, in Noord-Korea. De invloed van massamedia als radio en televisie loopt doorheen de archieven. De invalshoeken, onderwerpen en disciplines zijn bijna eindeloos. Muziek hoeft geen eindpunt te zijn maar kan ook een begin zijn om naar de politieke, culturele of emancipatorische geschiedenis te kijken en ze te onderzoeken.

Het voordeel van een bewuste archiefpraktijk en een visie op erfgoed voor een nog bestaand orkest betekent zonder enige twijfel ook een verhoging van haar aanzien, uitstraling en relevantie en bij uitbreiding die van de muzikanten, orkestleiders, stad, land of bredere cultuur. Dit kan de marketingstrategie van een orkest alleen maar vruchten opleveren, zolang dit natuurlijk niet het alles zaligmakende doel is. 

Verdere duiding in onderstaand filmpje:

Ook interessant

Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
28 mei 2024

SCAPIN: een LOD-databank voor de podiumkunsten

AML lanceerde vorig jaar SCAPIN, een databank die gegevens over dans- en theatervoorstellingen bundelt en herbruikbaar maakt. CEMPER sprak met de ini…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer