Home Nieuws New York Philharmonic Digital Archives

New York Philharmonic Digital Archives

Sinds kort ontsluit het gerenommeerde New York Philharmonic haar archieven op archives​.nyphil​.org.

Dit stukje gedigitaliseerd muzikaal erfgoed wordt op een wel zeer interessante manier aan de geïnteresseerde aangeboden en illustreert de meerwaarde van alle soorten archiefmateriaal, hun onderlinge verbanden en betekenis. Je vindt zowel krantenartikels, programma’s, zakelijke documenten, bladmuziek, afbeeldingen, als audio- en videomateriaal. Maar er is meer…

Wat dit platform ook treffend bewijst, is dat de waarde van muzikaal erfgoed het muzikale overstijgt. Uiteraard kan een muzikant er bladmuziek vinden en de luisteraar kan er naar uitvoeringen luisteren maar wanneer je toegang hebt tot een archief dat meer dan drie eeuwen bestrijkt, biedt dit een zicht op een verleden dat veel meer omvat dan muziek alleen. Men ziet het orkest van een mannenbastion evolueren naargelang vrouwen lid worden; de hele opgang van New York als cultureel brandpunt nadat de traditionele Europese grootsteden deze positie moeten loslaten; de invloed van politiek op de muziek zoals de invloed van een subsidiebeleid, maar ook omgekeerd doordat het orkest als cultureel ambassadeur’ fungeerde in China of, recentelijk nog, in Noord-Korea. De invloed van massamedia als radio en televisie loopt doorheen de archieven. De invalshoeken, onderwerpen en disciplines zijn bijna eindeloos. Muziek hoeft geen eindpunt te zijn maar kan ook een begin zijn om naar de politieke, culturele of emancipatorische geschiedenis te kijken en ze te onderzoeken.

Het voordeel van een bewuste archiefpraktijk en een visie op erfgoed voor een nog bestaand orkest betekent zonder enige twijfel ook een verhoging van haar aanzien, uitstraling en relevantie en bij uitbreiding die van de muzikanten, orkestleiders, stad, land of bredere cultuur. Dit kan de marketingstrategie van een orkest alleen maar vruchten opleveren, zolang dit natuurlijk niet het alles zaligmakende doel is. 

Verdere duiding in onderstaand filmpje:



Ook interessant

22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer
28 feb. 2024

"Soms fotografeerde ik vierhonderd concerten per jaar" - Carline Vandercruyssen en haar uniek rockarchief

Carline Vandercruyssen beheert met Goedefroit Music een archief van vijftig jaar concertfotografie.
Lees meer