Home Nieuws New York Philharmonic Digital Archives

New York Philharmonic Digital Archives

Sinds kort ontsluit het gerenommeerde New York Philharmonic haar archieven op archives​.nyphil​.org.

Dit stukje gedigitaliseerd muzikaal erfgoed wordt op een wel zeer interessante manier aan de geïnteresseerde aangeboden en illustreert de meerwaarde van alle soorten archiefmateriaal, hun onderlinge verbanden en betekenis. Je vindt zowel krantenartikels, programma’s, zakelijke documenten, bladmuziek, afbeeldingen, als audio- en videomateriaal. Maar er is meer…

Wat dit platform ook treffend bewijst, is dat de waarde van muzikaal erfgoed het muzikale overstijgt. Uiteraard kan een muzikant er bladmuziek vinden en de luisteraar kan er naar uitvoeringen luisteren maar wanneer je toegang hebt tot een archief dat meer dan drie eeuwen bestrijkt, biedt dit een zicht op een verleden dat veel meer omvat dan muziek alleen. Men ziet het orkest van een mannenbastion evolueren naargelang vrouwen lid worden; de hele opgang van New York als cultureel brandpunt nadat de traditionele Europese grootsteden deze positie moeten loslaten; de invloed van politiek op de muziek zoals de invloed van een subsidiebeleid, maar ook omgekeerd doordat het orkest als cultureel ambassadeur’ fungeerde in China of, recentelijk nog, in Noord-Korea. De invloed van massamedia als radio en televisie loopt doorheen de archieven. De invalshoeken, onderwerpen en disciplines zijn bijna eindeloos. Muziek hoeft geen eindpunt te zijn maar kan ook een begin zijn om naar de politieke, culturele of emancipatorische geschiedenis te kijken en ze te onderzoeken.

Het voordeel van een bewuste archiefpraktijk en een visie op erfgoed voor een nog bestaand orkest betekent zonder enige twijfel ook een verhoging van haar aanzien, uitstraling en relevantie en bij uitbreiding die van de muzikanten, orkestleiders, stad, land of bredere cultuur. Dit kan de marketingstrategie van een orkest alleen maar vruchten opleveren, zolang dit natuurlijk niet het alles zaligmakende doel is. 

Verdere duiding in onderstaand filmpje:Ook interessant

IMG 7583 web
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer
Erfgoeddag 2024 Thuis
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer
Resprise slot 1
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer
Graduale 1515 Universiteitsbib Gent web
22 nov. 2023

Topstuk in de kijker: Twee Dominicaanse gradualia

Twee gradualia uit 1515 en 1520 van de hand van dominicaan Nicolaas van Rosendael werden in 2007 erkend als Vlaamse topstukken.
Lees meer