Home Nieuws CEMPER te gast op WOMEX

CEMPER te gast op WOMEX

Womex (World Music Expo) is een showcasefestival met als doel wereldmuziek en traditionele muziek internationaal te promoten. Naast concerten en filmvertoningen zijn er conferenties en netwerksessies. Dit jaar vond het festival plaats in A Coruña (Spanje).

Nod Knowles, Network Administrator van het European Folk Network, leidde het panelgesprek Archives: Living Heritage or History? op 27 oktober. Bij dit gesprek gaven Miklós Both (Hungarian Heritage House), Prof. Simon McKerrell (Glasgow Caledonian University/​European Folk Network) en Mariet Calsius inzichten over hoe de muzikanten vandaag gebruik kunnen maken van het rijke muziekerfgoed dat bewaard wordt in archieven. 

Tijdens het gesprek werd ingegaan op de vraag of archieven ook toegankelijk zijn voor artiesten. Een laatste topic betrof de manier waarop hedendaagse festivals, organisatoren en promotoren kunnen bijdragen aan en gebruik maken van archieven.

De bijhorende vragenronde leerde dat er heel wat toehoorders zich terecht zorgen maken over het erfgoed van beoefenaars van traditionele muziek en dat er heel wat parallellen zijn met de situatie in Vlaanderen.

Ook interessant

Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
24 mei 2024

Al zingend leren over immaterieel erfgoed

Tijdens de erfgoedweken trok onze collega Debora Plouy als erfgoedklasbak door Vlaanderen en Brussel. Hoe verliepen de lessen? En welke tips heeft ze…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer