De grote decorverhuis

Decoverhuis

De Kortrijkse Schouwburg beschikt over een unieke collectie repertoiredecors. Dertig complete decors: fonddoeken en zetstukken in trompe-l’oeil techniek, bleven bewaard. De collectie bevat algemene repertoiredecors maar ook sets voor opera’s als Aïda, Carmen, La Bohème en Rigoletto. Enkele stukken daarvan, geschilderd door Albert Dubosq (1863 — 1940) werden opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst.

In de schouwburg konden de stukken echter niet kwalitatief bewaard worden. Daarom werden ze begin oktober 2018 verhuisd naar TREZOOR, het nieuwe erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen. In totaal werden 150 onderdelen verhuisd. Dit was geen sinecure… Verhuizers en technici werden daarom bijgestaan door projectcoördinator historische decors bij Het Firmament (nu CEMPER) Bruno Forment.

Het doel is om een deel van de decors tegen 2020 te restaureren. Dan zal er een tentoonstelling voor het 100-jarige bestaan van de schouwburg georganiseerd worden. Na restauratie kunnen de decors bovendien opnieuw gebruikt worden in theatervoorstellingen. De decors maken eveneens deel uit van het pilootproject Naar een generieke methode voor het cross-collections waarderen van muziek- en podiumkunstenerfgoed’ van Het Firmament en Resonant. Dit waarderingsproject is van start gegaan in oktober 2018.

Meer info

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen