Home Nieuws De grote decorverhuis

De grote decorverhuis

De Kortrijkse Schouwburg beschikt over een unieke collectie repertoiredecors. Dertig complete decors: fonddoeken en zetstukken in trompe-l’oeil techniek, bleven bewaard. De collectie bevat algemene repertoiredecors maar ook sets voor opera’s als Aïda, Carmen, La Bohème en Rigoletto. Enkele stukken daarvan, geschilderd door Albert Dubosq (1863 — 1940) werden opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst.

In de schouwburg konden de stukken echter niet kwalitatief bewaard worden. Daarom werden ze begin oktober 2018 verhuisd naar TREZOOR, het nieuwe erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen. In totaal werden 150 onderdelen verhuisd. Dit was geen sinecure… Verhuizers en technici werden daarom bijgestaan door projectcoördinator historische decors bij Het Firmament (nu CEMPER) Bruno Forment.

Het doel is om een deel van de decors tegen 2020 te restaureren. Dan zal er een tentoonstelling voor het 100-jarige bestaan van de schouwburg georganiseerd worden. Na restauratie kunnen de decors bovendien opnieuw gebruikt worden in theatervoorstellingen. De decors maken eveneens deel uit van het pilootproject Naar een generieke methode voor het cross-collections waarderen van muziek- en podiumkunstenerfgoed’ van Het Firmament en Resonant. Dit waarderingsproject is van start gegaan in oktober 2018.

Meer info

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer
11 jan. 2024

Jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn erkend als immaterieel erfgoed!

Op 10 januari 2024 werd het jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn door de minister van cultuur Jan Jambon opgenomen op de Inventaris Vlaa…
Lees meer