Home Nieuws Doeboek Muzikaal Erfgoed

Doeboek Muzikaal Erfgoed

Het Doeboek muzikaal erfgoed is een publicatie van Resonant (nu CEMPER) om je op weg te helpen bij het beschrijven, toegankelijk maken, duurzaam bewaren en ter beschikking stellen van je erfgoed. Het helpt je ook op weg wanneer je op zoek bent naar een nieuwe bewaarplaats voor je archief of collectie.

Documenten en objecten zijn een vaste waarde binnen elke (vrijwillige of professionele) organisatie. Vanaf het moment dat je documenten of objecten creëert of aankoopt, worden ze diverse manieren ingezet om de activiteiten te ondersteunen: bladmuziek wordt ingestudeerd, programmaboekjes en affiches worden gedrukt, facturen worden betaald, foto’s en opnames worden aan de website toegevoegd, repetitieschema’s worden doorgemaild, beleidsplannen en subsidiedossiers worden geschreven, contracten worden ondertekend, de uniformen gestreken, de instrumenten opgeblonken.

De meeste organisaties sparen doorheen de jaren rekken en kasten vol met documenten en objecten: omdat ze toekomstige activiteiten inspireren en vorm geven, je blijvend informeren, juridisch van belang zijn, of omdat ze herinneren aan bijzondere personen of gebeurtenissen. Voortbouwend daarop kan je deze en andere documenten en objecten herwaarderen vanuit een nieuwe invalshoek: als erfgoed. Documenten en objecten worden dan sporen naar het verleden die je de moeite waard vindt om door te geven aan toekomstige generaties, omdat ze getuigen van de unieke plaats die jouw organisatie inneemt in het muziekleven. Ook de dingen die je morgen aanmaakt of koopt, kan je als erfgoed benaderen; zij zijn het erfgoed van de toekomst.

Ongetwijfeld draagt je organisatie vandaag al zorg voor haar archief en collecties. Heel vaak gaat het om kleinere acties die met de dagelijkse werking verweven zijn en daardoor niet zichtbaar zijn als erfgoedzorg’. Nochtans ligt erfgoedzorg grotendeels in het verlengde van die kleine acties, met dat verschil dat het erfgoedperspectief verwacht van organisaties dat ze op een duurzame manier en voor langere termijn zorg dragen voor documenten en objecten. De verwachting om documenten en objecten voor de eeuwigheid’ te bewaren, veronderstelt dat je bewuster omgaat met de zorg en dat je daar af en toe wat actiever in investeert. Met het Doeboek muzikaal erfgoed hopen we je te inspireren en ondersteunen.

31-10-2018

Ook interessant

05 dec. 2024

Game on: Welke linken hebben muziek en podiumkunsten met sport en spel?

Met de slagzin ‘Game on!’ staan sport en spel centraal tijdens Erfgoeddag 2025. Ook muziek en podiumkunsten hebben banden met dat thema.
Lees meer
21 okt. 2024

Breng muziek en podiumkunsten aan op FAAM

Het virtueel museum FAAM verwelkomt jouw erfgoed.
Lees meer
03 sep. 2024

Leer via instructievideo’s een draailier bouwen

Ontdek hoe je een luitvormige Franse draailier bouwt van a tot z in deze reeks van instructievideo’s en schaaf je kennis als vakmens al kijkend bij!
Lees meer
03 sep. 2024

Videoreeks leren archiveren: tips voor het bewaren van je kunstenerfgoed

Met de videoreeks 'Leren Archiveren' willen we muzikanten, theatermakers, dansers en andere kunstenaars helpen om hun erfgoed duurzaam te beheren. De…
Lees meer