Home Nieuws Doeboek Muzikaal Erfgoed

Doeboek Muzikaal Erfgoed

Het Doeboek muzikaal erfgoed is een publicatie van Resonant (nu CEMPER) om je op weg te helpen bij het beschrijven, toegankelijk maken, duurzaam bewaren en ter beschikking stellen van je erfgoed. Het helpt je ook op weg wanneer je op zoek bent naar een nieuwe bewaarplaats voor je archief of collectie.

Documenten en objecten zijn een vaste waarde binnen elke (vrijwillige of professionele) organisatie. Vanaf het moment dat je documenten of objecten creëert of aankoopt, worden ze diverse manieren ingezet om de activiteiten te ondersteunen: bladmuziek wordt ingestudeerd, programmaboekjes en affiches worden gedrukt, facturen worden betaald, foto’s en opnames worden aan de website toegevoegd, repetitieschema’s worden doorgemaild, beleidsplannen en subsidiedossiers worden geschreven, contracten worden ondertekend, de uniformen gestreken, de instrumenten opgeblonken.

De meeste organisaties sparen doorheen de jaren rekken en kasten vol met documenten en objecten: omdat ze toekomstige activiteiten inspireren en vorm geven, je blijvend informeren, juridisch van belang zijn, of omdat ze herinneren aan bijzondere personen of gebeurtenissen. Voortbouwend daarop kan je deze en andere documenten en objecten herwaarderen vanuit een nieuwe invalshoek: als erfgoed. Documenten en objecten worden dan sporen naar het verleden die je de moeite waard vindt om door te geven aan toekomstige generaties, omdat ze getuigen van de unieke plaats die jouw organisatie inneemt in het muziekleven. Ook de dingen die je morgen aanmaakt of koopt, kan je als erfgoed benaderen; zij zijn het erfgoed van de toekomst.

Ongetwijfeld draagt je organisatie vandaag al zorg voor haar archief en collecties. Heel vaak gaat het om kleinere acties die met de dagelijkse werking verweven zijn en daardoor niet zichtbaar zijn als erfgoedzorg’. Nochtans ligt erfgoedzorg grotendeels in het verlengde van die kleine acties, met dat verschil dat het erfgoedperspectief verwacht van organisaties dat ze op een duurzame manier en voor langere termijn zorg dragen voor documenten en objecten. De verwachting om documenten en objecten voor de eeuwigheid’ te bewaren, veronderstelt dat je bewuster omgaat met de zorg en dat je daar af en toe wat actiever in investeert. Met het Doeboek muzikaal erfgoed hopen we je te inspireren en ondersteunen.

31-10-2018

Ook interessant

21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
28 feb. 2024

"Soms fotografeerde ik vierhonderd concerten per jaar" - Carline Vandercruyssen en haar uniek rockarchief

Carline Vandercruyssen beheert met Goedefroit Music een archief van vijftig jaar concertfotografie.
Lees meer
05 dec. 2023

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Op 25 november werd Focus Vakmanschap afgesloten met een congres waarop de toolbox werd voorgesteld.
Lees meer
24 nov. 2023

MusicBrainz gebruiken bij de inventarisatie van je audiocollectie | Deel 1

Welke inhoud is welkom op MusicBrainz? Hoe kan je informatie hergebruiken? En hoe ziet de metadatastructuur eruit?
Lees meer