Home Nieuws Doetip: Leuven Jazz

Doetip: Leuven Jazz

Van 10 tot 20 maart 2022 vind Leuven Jazz plaats. Er staan niet alleen concerten op het programma, maar ook jazzdocu's en films in Cinema ZED en de mix van livemuziek met beeldende kunst in M Museum. Hieronder zoomen we in op twee onderdelen van het programma.

Chasing Trane

Chasing Trane is een documentaire over de Amerikaanse jazzsaxofonist John Coltrane (19261967). Hij begon als jonge twintiger in de bigband van Dizzy Gillespie. Wanneer hij afstand nam van drugs, begon zijn grootste ontwikkeling als saxofonist. Zijn spel, ook op de sopraansax, werd vrijer en hij ontdekte zijn kwaliteiten als componist. De laatste jaren werd zijn werk nog woester en mystieker. Amper 40 was hij toen hij na een Japanse tournee bezweek aan leverkanker. Ondanks zijn veel te korte leven is zijn invloed op de muziekwereld tot op vandaag niet te onderschatten.

In Chasing Trane duiden Sonny Rollins, Bill Clinton, huidige stersaxofonist Kamasi Washington en vele anderen wat Coltrane zo bijzonder maakt, als muzikant en als mens. Ook Coltrane zelf komt indirect aan het woord: Oscarwinnaar Denzel Washington spreekt Coltrane’s teksten uit albumhoezen en interviews uit en brengt de saxofoongrootheid zo echt tot leven, als man en als artiest.

De documentaire speelt op 11 en 14 maart om 17u in Cinema ZED

Meer info en tickets voor Chasing Trane.

Voorronde B‑Jazz International Contest 

Vrijdag 11 maart om 19u vindt de voorronde van B‑Jazz International Contest (vroeger: Jazz Hoeilaart) plaats in 30CC. Tijdens deze voorronde krijgen vier jonge bands de kans om zichzelf en hun repertoire in optimale omstandigheden te presenteren aan het publiek én aan de professionele jury. De jury zal twee deelnemers kiezen die zich later dit jaar kunnen meten met jonge internationale jazzbands tijdens de finale op het Gent Jazz Festival.

Jazz Hoeilaart werd gesticht door Albert Michiels in 1979 met als doel een podium te bieden aan jonge veelbelovende jazzmusici. Naast het archief van Jazz Hoeilaart bouwde Michiels een unieke en omvangrijke collectie uit die in woord (brieven, recensies, artikels, concertprogramma’s, boeken), beeld (affiches, foto’s, tekeningen) en muziek (partituren, opnamen) de geschiedenis van de Belgische en ook wel internationale jazz documenteert.

Albert Michiels’ archief wordt bewaard door de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Lees er meer over in hun webtentoonstelling.

Meer info over en tickets voor B‑Jazz.

Ook interessant

30 mei 2024

Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Op 20 mei 2023 voer de rivierboot De Ark van Brussel naar Antwerpen om de bouzouki van George Dalaras af te leveren aan Museum Vleeshuis. De ‘Bouzouk…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer