Home Nieuws Doetip: Leuven Jazz

Doetip: Leuven Jazz

Van 10 tot 20 maart 2022 vind Leuven Jazz plaats. Er staan niet alleen concerten op het programma, maar ook jazzdocu’s en films in Cinema ZED en de mix van livemuziek met beeldende kunst in M Museum. Hieronder zoomen we in op twee onderdelen van het programma.

Chasing Trane

Chasing Trane is een documentaire over de Amerikaanse jazzsaxofonist John Coltrane (19261967). Hij begon als jonge twintiger in de bigband van Dizzy Gillespie. Wanneer hij afstand nam van drugs, begon zijn grootste ontwikkeling als saxofonist. Zijn spel, ook op de sopraansax, werd vrijer en hij ontdekte zijn kwaliteiten als componist. De laatste jaren werd zijn werk nog woester en mystieker. Amper 40 was hij toen hij na een Japanse tournee bezweek aan leverkanker. Ondanks zijn veel te korte leven is zijn invloed op de muziekwereld tot op vandaag niet te onderschatten.

In Chasing Trane duiden Sonny Rollins, Bill Clinton, huidige stersaxofonist Kamasi Washington en vele anderen wat Coltrane zo bijzonder maakt, als muzikant en als mens. Ook Coltrane zelf komt indirect aan het woord: Oscarwinnaar Denzel Washington spreekt Coltrane’s teksten uit albumhoezen en interviews uit en brengt de saxofoongrootheid zo echt tot leven, als man en als artiest.

De documentaire speelt op 11 en 14 maart om 17u in Cinema ZED

Meer info en tickets.

Voorronde B‑Jazz International Contest 

Vrijdag 11 maart om 19u vindt de voorronde van B‑Jazz International Contest (vroeger: Jazz Hoeilaart) plaats in 30CC. Tijdens deze voorronde krijgen vier jonge bands de kans om zichzelf en hun repertoire in optimale omstandigheden te presenteren aan het publiek én aan de professionele jury. De jury zal twee deelnemers kiezen die zich later dit jaar kunnen meten met jonge internationale jazzbands tijdens de finale op het Gent Jazz Festival.

Jazz Hoeilaart werd gesticht door Albert Michiels in 1979 met als doel een podium te bieden aan jonge veelbelovende jazzmusici. Naast het archief van Jazz Hoeilaart bouwde Michiels een unieke en omvangrijke collectie uit die in woord (brieven, recensies, artikels, concertprogramma’s, boeken), beeld (affiches, foto’s, tekeningen) en muziek (partituren, opnamen) de geschiedenis van de Belgische en ook wel internationale jazz documenteert.

Albert Michiels’ archief wordt bewaard door de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Lees er meer over in hun webtentoonstelling.

Meer info over en tickets voor B‑Jazz.

Logoleuvenjazz oranje

Ook interessant

Lucvints
16 nov. 2023

Van het archief naar het podium - Luc Vints (KADOC) over de concertreeks ‘Muziek en erfgoed’

De 6de editie van ‘Muziek en erfgoed’ duikt in de muzikale erfenis van de ursulinen.
Lees meer
Cover Schipper Mag Ik Overvaren web
25 okt. 2023

Schipper mag ik overvaren? verschijnt op 14 november

Met 'Schipper mag ik overvaren?' wil CEMPER de rijkdom aan kinderliedjes die in Vlaanderen en Nederland gezongen worden laten zien. De lancering van …
Lees meer
Expo pkp linedup 50 web
11 okt. 2023

Debat - De paradox van populair muziekerfgoed

Als onderdeel van de erfgoeddebatten van het postgraduaat Cultureel Erfgoed ontvangen we je op woensdag 25 oktober voor een gastlezing en debat rond …
Lees meer
Open Monumentendag 2023 Affiche
08 aug. 2023

Muziek en podiumkunsten op Open Monumentendag 2023

Ontdek onze selectie uit het programma van Open Monumentendag 2023.
Lees meer