Doetip: Leuven Jazz

25-02-2022

Van 10 tot 20 maart 2022 vind Leuven Jazz plaats. Er staan niet alleen concerten op het programma, maar ook jazzdocu’s en films in Cinema ZED en de mix van livemuziek met beeldende kunst in M Museum. Hieronder zoomen we in op twee onderdelen van het programma.

Chasing Trane

Chasing Trane is een documentaire over de Amerikaanse jazzsaxofonist John Coltrane (19261967). Hij begon als jonge twintiger in de bigband van Dizzy Gillespie. Wanneer hij afstand nam van drugs, begon zijn grootste ontwikkeling als saxofonist. Zijn spel, ook op de sopraansax, werd vrijer en hij ontdekte zijn kwaliteiten als componist. De laatste jaren werd zijn werk nog woester en mystieker. Amper 40 was hij toen hij na een Japanse tournee bezweek aan leverkanker. Ondanks zijn veel te korte leven is zijn invloed op de muziekwereld tot op vandaag niet te onderschatten.

In Chasing Trane duiden Sonny Rollins, Bill Clinton, huidige stersaxofonist Kamasi Washington en vele anderen wat Coltrane zo bijzonder maakt, als muzikant en als mens. Ook Coltrane zelf komt indirect aan het woord: Oscarwinnaar Denzel Washington spreekt Coltrane’s teksten uit albumhoezen en interviews uit en brengt de saxofoongrootheid zo echt tot leven, als man en als artiest.

De documentaire speelt op 11 en 14 maart om 17u in Cinema ZED

Meer info en tickets.

Voorronde B‑Jazz International Contest 

Vrijdag 11 maart om 19u vindt de voorronde van B‑Jazz International Contest (vroeger: Jazz Hoeilaart) plaats in 30CC. Tijdens deze voorronde krijgen vier jonge bands de kans om zichzelf en hun repertoire in optimale omstandigheden te presenteren aan het publiek én aan de professionele jury. De jury zal twee deelnemers kiezen die zich later dit jaar kunnen meten met jonge internationale jazzbands tijdens de finale op het Gent Jazz Festival.

Jazz Hoeilaart werd gesticht door Albert Michiels in 1979 met als doel een podium te bieden aan jonge veelbelovende jazzmusici. Naast het archief van Jazz Hoeilaart bouwde Michiels een unieke en omvangrijke collectie uit die in woord (brieven, recensies, artikels, concertprogramma’s, boeken), beeld (affiches, foto’s, tekeningen) en muziek (partituren, opnamen) de geschiedenis van de Belgische en ook wel internationale jazz documenteert.

Albert Michiels’ archief wordt bewaard door de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Lees er meer over in hun webtentoonstelling.

Meer info over en tickets voor B‑Jazz.

Logoleuvenjazz oranje
25-02-2022

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen