Home Nieuws Een eerste ordening en plaatsingslijst voor het a…

Een eerste ordening en plaatsingslijst voor het archief van Theater Antigone

In 2015 verhuisde Theater Antigone naar een kantoorruimte naast hun speelzaal in de Overleiestraat in Kortrijk. Het archief werd, na een eerste selectie, mee overgebracht naar het nieuwe kantoor. Net voor de verhuis kreeg het gezelschap nog 17 dozen archief en documentatie te verwerken die niet langer bewaard konden worden door het VTi, nu Kunstenpunt. Het volledige archief werd ongestructureerd verzameld in een polyvalente ruimte. In april 2016 brachten de medewerkers van Theater Antigone, met ondersteuning van Het Firmament (vandaag: CEMPER), structuur in de chaos en het archief in kaart. Dit was een noodzakelijke stap om de verdere aanpak van het archief te bepalen, met het oog op de uitbouw van een volwaardige archiefruimte en leeszaal.

Aanleiding

Doorheen de jaren — in 2016 viert Theater Antigone zijn 60-jarige bestaan — heeft het theaterproductiehuis een omvangrijk archief gecreëerd dat bestaat uit een enorme hoeveelheid foto’s en dia’s, drukwerk, audiovisueel materiaal, productiemapjes, persarchief, archief van de sociaal-artistieke & educatieve werking, theaterteksten met annotaties, enz… Naast deze unieke archiefstukken troffen we ook een verzameling krantenknipsels per theaterauteur, verschilende tijdschriftenreeksen, dozen vol theaterteksten en relevante publicaties aan. Kortom, een schat aan informatie die mits goede ontsluitng waardevol ingezet kan worden in de werking van Theater Antigone. Het Kortrijkse theaterhuis overweegt dan ook om de ruimte waarin het archief en collecties nu bewaard worden om te toveren tot een volwaardige archiefruimte en leeszaal. Dat vereist een grondige aanpak van het archief!

De omvang van het archief en de collecties werd na de twee verhuisbewegingen zo groot dat de moed je voor minder in de schoenen zou zinken. De archiefrekken stonden klaar om in elkaar te steken, maar het ontbrak de medewerkers van Theater Antigone aan tijd. Het zo nodige extra duwtje in de rug kwam er naar aanleiding van de survey die Het Firmament (nu CEMPER), Kunstenpunt en PACKED vzw uitstuurden om een zicht te krijgen op het aanwezige audiovisuele materiaal in de podiumkunstensector. De medewerkers van Theater Antigone wisten dat er audiovisueel archief aanwezig was, maar hadden geen idee waar het zich precies bevond. En dus restte er geen andere optie dan alle dozen te openen op zoek naar het audiovisueel archief. Het moment bij uitstek om het volledige archief aan te pakken. En dat is exact wat Theater Antigone met hulp van Het Firmament deed.

Gewenste resultaten

De medewerkers van Theater Antigone en Het Firmament trokken één dag uit om een reeks resultaten te bereiken:

  • Opsporen en inventariseren van audiovisueel archief
  • Identiceren van archief, bibliotheek en collecties
  • Een eerste intellectuele en fysieke ordening op niveau van bij elkaar horende archiefstukken
  • Overzicht in excel van het geïdentificeerde en geordende materiaal
  • Opruimen van de ruimte om plaats te genereren

Ook interessant

21 mrt. 2024

Topstuk in de kijker: Judith ende Holifernes

In 1577 schreef de Roeselaarse rederijker Robert Lawet een toneelspel over Judith en Holifernes, een geliefd thema in de dramatiek. In 2014 werd het …
Lees meer
25 jan. 2024

Topstuk in de kijker: ’t Dor wert groeyende

Hubert Meeus en Timothy De Paepe vertellen over ‘t Dor wert groeyende, een verzamelhandschrift van de Lierse rederijkerskamer De Groeiende Boom.
Lees meer
12 okt. 2023

Topstuk in de kijker: Verzamelhandschrift rederijkerskamer De Roode Roos Hasselt

Het Register Comans, in 2014 erkend als Vlaams topstuk, geeft een volledig beeld van het repertorium van een rederijkerskamer in een langere periode …
Lees meer
28 jun. 2023

Topstuk voorgesteld: Verzameling Theysbaert

De Verzameling Theysbaert werd in 2014 erkend als Vlaams topstuk. Het is een handboek dat in de 16de eeuw toebehoorde aan de familie Theysbaert uit W…
Lees meer