Home Nieuws Een eerste ordening en plaatsingslijst voor het a…

Een eerste ordening en plaatsingslijst voor het archief van Theater Antigone

In 2015 verhuisde Theater Antigone naar een kantoorruimte naast hun speelzaal in de Overleiestraat in Kortrijk. Het archief werd, na een eerste selectie, mee overgebracht naar het nieuwe kantoor. Net voor de verhuis kreeg het gezelschap nog 17 dozen archief en documentatie te verwerken die niet langer bewaard konden worden door het VTi, nu Kunstenpunt. Het volledige archief werd ongestructureerd verzameld in een polyvalente ruimte. In april 2016 brachten de medewerkers van Theater Antigone, met ondersteuning van Het Firmament (vandaag: CEMPER), structuur in de chaos en het archief in kaart. Dit was een noodzakelijke stap om de verdere aanpak van het archief te bepalen, met het oog op de uitbouw van een volwaardige archiefruimte en leeszaal.

Aanleiding

Doorheen de jaren — in 2016 viert Theater Antigone zijn 60-jarige bestaan — heeft het theaterproductiehuis een omvangrijk archief gecreëerd dat bestaat uit een enorme hoeveelheid foto’s en dia’s, drukwerk, audiovisueel materiaal, productiemapjes, persarchief, archief van de sociaal-artistieke & educatieve werking, theaterteksten met annotaties, enz… Naast deze unieke archiefstukken troffen we ook een verzameling krantenknipsels per theaterauteur, verschilende tijdschriftenreeksen, dozen vol theaterteksten en relevante publicaties aan. Kortom, een schat aan informatie die mits goede ontsluitng waardevol ingezet kan worden in de werking van Theater Antigone. Het Kortrijkse theaterhuis overweegt dan ook om de ruimte waarin het archief en collecties nu bewaard worden om te toveren tot een volwaardige archiefruimte en leeszaal. Dat vereist een grondige aanpak van het archief!

De omvang van het archief en de collecties werd na de twee verhuisbewegingen zo groot dat de moed je voor minder in de schoenen zou zinken. De archiefrekken stonden klaar om in elkaar te steken, maar het ontbrak de medewerkers van Theater Antigone aan tijd. Het zo nodige extra duwtje in de rug kwam er naar aanleiding van de survey die Het Firmament (nu CEMPER), Kunstenpunt en PACKED vzw uitstuurden om een zicht te krijgen op het aanwezige audiovisuele materiaal in de podiumkunstensector. De medewerkers van Theater Antigone wisten dat er audiovisueel archief aanwezig was, maar hadden geen idee waar het zich precies bevond. En dus restte er geen andere optie dan alle dozen te openen op zoek naar het audiovisueel archief. Het moment bij uitstek om het volledige archief aan te pakken. En dat is exact wat Theater Antigone met hulp van Het Firmament deed.

Gewenste resultaten

De medewerkers van Theater Antigone en Het Firmament trokken één dag uit om een reeks resultaten te bereiken:

  • Opsporen en inventariseren van audiovisueel archief
  • Identiceren van archief, bibliotheek en collecties
  • Een eerste intellectuele en fysieke ordening op niveau van bij elkaar horende archiefstukken
  • Overzicht in excel van het geïdentificeerde en geordende materiaal
  • Opruimen van de ruimte om plaats te genereren

Ook interessant

TDM collage voor uit zonder uitlaat jpg
10 feb. 2020

Mechels theaterarchief van vergetelheid gered door Theater De Moedertaal

CEMPER werd gecontacteerd door het Koninklijk Theater De Moedertaal (TDM) uit Mechelen. Dit gezelschap - gesticht in 1874 – kan terugkijken op een la…
Lees meer
2022 Banner schooltoneel KADOC
25 mei 2022

Schooltoneel in de kijker

Op vraag van KADOC-KU Leuven hielpen we bij de verwezenlijking van een tentoonstelling rond schooltoneel en een tekst voor het magazine Koorts.
Lees meer
20211028 Global Disconnections Sibmas
14 okt. 2021

'Global Disconnections: Performing Arts Collections in the time of a Pandemic'

Sibmas en het Pools Theaterinstituut bekijken de impact van de COVID-crisis op het beheer van podiumcollecties.
Lees meer
Schermopname 27
11 dec. 2016

Terugblikken op 20 jaar Theater Aan Zee met een online tentoonstelling

Naar aanleiding van de twintigste editie van Theater Aan Zee (TAZ) in 2016 wilde het Oostendse theaterfestival terugblikken op haar geschiedenis. Met…
Lees meer