Home Nieuws Een fortuinlijke vondst: een opera van Grétry her…

Een fortuinlijke vondst: een opera van Grétry herontdekt

Ook in eigen land duiken af en toe nieuwe vondsen op. In december 2011 raakte bekend dat L’officier de fortune, een opera van André Erneste Modeste Grétry (1741-1813) werd teruggevonden door de conservator van het Luikse Musée Grétry. Het stuk krijgt in Luik zijn wereldcreatie tijdens seizoen 2012-2013 als startschot van het feestjaar dat het tweehonderdjarige overlijden van de componist herdenkt.

Portret van André Ernest Modeste Grétry door Élisabeth Vigée-Le Brun | Publiek domein, via Wikimedia Commons

In 1790 kreeg Grégry van de Comédie-Italienne de opdracht voor het componeren van L’officier de fortune. Het libretto van de drieakter was van een zekere Edmond Guillaume François de Favières. Door de Frans-Oostenrijkse oorlog (ook bekend als de Eerste Coalitieoorlog, 1792 – 1797) werd het werk echter niet uitgevoerd. Hoofdpersonage Verner wordt immers vrijwilliger in het leger op voorwaarde dat hij na drie jaar dienst met zijn geliefde Lisbeth mag huwen, maar drie jaar later weigert zijn overste hem te laten gaan. Tot de liefde overwint, natuurlijk – wat had u gedacht? Wellicht werd het onbetamelijk geacht om een opera op de scène te brengen die de liefde laat zegevieren boven de militaire plicht.

Het bestaan van het werk was bekend, maar van de partituur ontbrak tot dusver elk spoor, tot begin december 2011 de autograaf weer opdook in de collectie van het Luikse Grétrymuseum. De ontdekker-conservator, Patrick Dheur, maakte een volledige transcriptie om het werk lees- en speelbaar te maken. Het resultaat is te beluisteren vanaf 20 oktober.

Ook interessant

27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer
13 mei 2024

Vacature Stafmedewerker Archiefzorg & Erfgoedregistratie

Wil jij je inzetten voor de duurzame zorg voor en bewaring van muziek- en podiumerfgoed in Vlaanderen en Brussel? CEMPER is op zoek naar een stafmede…
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Topstuk in de kijker: Grisildis gedicht en liederen

In 1517-1518 verzamelde Antonius Ghijselers 25 van zijn gedichten en liederen in een handschrift. Dat werd in 2007 erkend als Vlaams topstuk.
Lees meer