Home Nieuws Onderzoek social dance (folk-, volks- en wereldda…

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

CEMPER doet onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties. We hopen zoveel mogelijk mensen die hierbij betrokken zijn te bevragen. Dit onderzoek kadert in het Europees project ‘Dance as ICH’.

Guus Herremans | © CEMPER

De enquête is afgesloten. Debora Plouy en Mieke Witkamp, stafmedewerkers immaterieel erfgoed bij CEMPER, staan in voor de verwerking van de enquête en terugkoppeling van de resultaten. Indien je vragen hebt over deze enquête, jouw deelname of immaterieel erfgoed in het algemeen, neem dan zeker contact met ons op.

We proberen zicht te krijgen op wat er volgens jou goed gaat en wat beter kan om de toekomst van folk- volks- en werelddans in Vlaanderen te borgen. We willen aan de hand hiervan concrete borgingsacties bepalen om het erfgoed door te geven aan toekomstige generatie.

Iedereen die op één of andere manier betrokken is bij social dance kon deze vragenlijst invullen: van danser tot liefhebber en van bestuurslid tot festivalorganisator. We gebruiken de term social dance’ (folk‑, volks- en werelddans) om zoveel mogelijk mensen in te sluiten. Met social dance bedoelen we alle dansvormen die vaak in groep worden uitgevoerd, die je vooral leert door het te doen samen met anderen en waar anderen relatief makkelijk aan kunnen deelnemen. 

Er is ook de mogelijkheid om na deze enquête deel te nemen aan een diepte-interview, een rondetafelgesprek of om in een werkgroep samen acties te bedenken die voor een duurzame toekomst van social dance in Vlaanderen kunnen zorgen. We peilen eveneens naar het draagvlak voor een inventarisaanvraag immaterieel erfgoed.

20-02-2024

Ook interessant

18 jul. 2024

13 Pilootprojecten voor nalatenschappen van kunstenaars

13 projecten ontvangen een subsidie, waaronder vijf uit de muziek en podiumkunsten.
Lees meer
31 mei 2024

Stagiaire Lena blikt terug op haar onderzoek naar kostuumerfgoed van muziek, theater en dans

Stagiaire Lena deed het afgelopen jaar onderzoek naar de betekenis van kostuums, ze bracht in kaart welke actoren kostuums bewaren, zocht good practi…
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
17 mei 2024

Onderzoek naar (verdwenen) theaters en cinema's

Hasselaar Jean-Paul Lambrichts is op zoek naar (verdwenen) theaters en cinema’s in de provincie Limburg. Hoe gaat hij te werk? En welke bronnen gebru…
Lees meer