Home Nieuws Onderzoek social dance (folk-, volks- en wereldda…

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

CEMPER doet onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties. We hopen zoveel mogelijk mensen die hierbij betrokken zijn te bevragen. Dit onderzoek kadert in het Europees project ‘Dance as ICH’.

Guus Herremans | © CEMPER

De enquête is afgesloten. Debora Plouy en Mieke Witkamp, stafmedewerkers immaterieel erfgoed bij CEMPER, staan in voor de verwerking van de enquête en terugkoppeling van de resultaten. Indien je vragen hebt over deze enquête, jouw deelname of immaterieel erfgoed in het algemeen, neem dan zeker contact met ons op.

We proberen zicht te krijgen op wat er volgens jou goed gaat en wat beter kan om de toekomst van folk- volks- en werelddans in Vlaanderen te borgen. We willen aan de hand hiervan concrete borgingsacties bepalen om het erfgoed door te geven aan toekomstige generatie.

Iedereen die op één of andere manier betrokken is bij social dance kon deze vragenlijst invullen: van danser tot liefhebber en van bestuurslid tot festivalorganisator. We gebruiken de term social dance’ (folk‑, volks- en werelddans) om zoveel mogelijk mensen in te sluiten. Met social dance bedoelen we alle dansvormen die vaak in groep worden uitgevoerd, die je vooral leert door het te doen samen met anderen en waar anderen relatief makkelijk aan kunnen deelnemen. 

Er is ook de mogelijkheid om na deze enquête deel te nemen aan een diepte-interview, een rondetafelgesprek of om in een werkgroep samen acties te bedenken die voor een duurzame toekomst van social dance in Vlaanderen kunnen zorgen. We peilen eveneens naar het draagvlak voor een inventarisaanvraag immaterieel erfgoed.

20-02-2024

Ook interessant

21 okt. 2024

Breng muziek en podiumkunsten aan op FAAM

Het virtueel museum FAAM verwelkomt jouw erfgoed.
Lees meer
08 okt. 2024

Topstuk voorgesteld: Bundel toneelprogramma’s met het toneelstuk Athanes

De belangrijkste sporen van toneel in jezuïetencolleges zijn toneelteksten en -programma's. In de Antwerpse Universiteitsbibliotheek wordt een bundel…
Lees meer
08 okt. 2024

Een vernieuwd Letterenhuis

Het Letterenhuis, dat ook een huis voor theatererfgoed is, heropende afgelopen zomer met een nieuwe publieksruimte en een nieuw collectieplatform.
Lees meer
01 okt. 2024

Hoe een podiumtijdschrift zijn archief activeert – Simon Baetens over 40 jaar Etcetera

Het archief van 40 jaar Etcetera vormde de basis voor vier podcasts, die nog tot 31 oktober 2024 te beluisteren zijn in het Letterenhuis. Simon Baete…
Lees meer