Home Nieuws Onderzoek social dance (folk-, volks- en wereldda…

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

CEMPER doet onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties. We hopen zoveel mogelijk mensen die hierbij betrokken zijn te bevragen. Dit onderzoek kadert in het Europees project ‘Dance as ICH’.

Guus Herremans | © CEMPER

De enquête is afgesloten. Debora Plouy en Mieke Witkamp, stafmedewerkers immaterieel erfgoed bij CEMPER, staan in voor de verwerking van de enquête en terugkoppeling van de resultaten. Indien je vragen hebt over deze enquête, jouw deelname of immaterieel erfgoed in het algemeen, neem dan zeker contact met ons op.

We proberen zicht te krijgen op wat er volgens jou goed gaat en wat beter kan om de toekomst van folk- volks- en werelddans in Vlaanderen te borgen. We willen aan de hand hiervan concrete borgingsacties bepalen om het erfgoed door te geven aan toekomstige generatie.

Iedereen die op één of andere manier betrokken is bij social dance kon deze vragenlijst invullen: van danser tot liefhebber en van bestuurslid tot festivalorganisator. We gebruiken de term social dance’ (folk‑, volks- en werelddans) om zoveel mogelijk mensen in te sluiten. Met social dance bedoelen we alle dansvormen die vaak in groep worden uitgevoerd, die je vooral leert door het te doen samen met anderen en waar anderen relatief makkelijk aan kunnen deelnemen. 

Er is ook de mogelijkheid om na deze enquête deel te nemen aan een diepte-interview, een rondetafelgesprek of om in een werkgroep samen acties te bedenken die voor een duurzame toekomst van social dance in Vlaanderen kunnen zorgen. We peilen eveneens naar het draagvlak voor een inventarisaanvraag immaterieel erfgoed.

20-02-2024

Ook interessant

04 sep. 2024

Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen – Werksessie Netwerk Danserfgoed

Ben jij begaan met het doorgeven van dans en danskennis? Werk mee aan een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen tijdens onze werksessies op 19 okt…
Lees meer
02 sep. 2024

Dans als museale beleving – Platform K danst in STAM

Op 27 april 2024, Dag van de Dans, voerde Platform K een dansperformance uit in de inkomhal van het STAM (Stadsmuseum Gent). CEMPER ging met hen in g…
Lees meer
28 aug. 2024

VIBE-project neemt bibliotheekcollectie muziekerfgoed onder de loep

Het Orpheus Instituut onderzoekt de conditie van zijn collectie muziekerfgoed.
Lees meer
27 aug. 2024

Maak kennis met Birthe Verscuren

In augustus mochten we Birthe Verscuren in ons team verwelkomen. Maak kennis met onze nieuwe collega.
Lees meer