Home Nieuws Jouw dans in de kijker?

Jouw dans in de kijker?

Van Argentijnse tango, burlesque en Vlaamse volksdans tot rolstoeldansen, Bulgaarse horo en freestyle dansen. Overal in Vlaanderen wordt gedanst. Elk van die dansstijlen heeft zijn eigen tradities, gewoontes en technieken. De dansen zitten in ons hoofd en lijf.

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op immaterieelerfgoed.be.

© Yogendra Singh

Dans op immaterieelerfgoed.be

Immaterieelerfgoed​.be is een website van de Vlaamse overheid die immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel in beeld brengt. Daarop verzamelt Werkplaats immaterieel erfgoed een rijkdom aan levende immaterieel-erfgoedpraktijken die doorgegeven worden aan de volgende generaties. Dat gaat van feesten, rituelen en sociale gebruiken tot mondelinge, culinaire of speltradities en ambachten. Momenteel staan er 13 dansen op de website. Enkele voorbeelden:

Rolstoeldansen is een sport waarbij dansers gebruikmaken van een rolstoel. Er zijn verschillende stijlen die gedanst kunnen worden, waaronder ballroom en latin. De stijlen waarop het rolstoeldansen gebaseerd is, bestaan al vele jaren. Het rolstoeldansen zelf ontstond in de jaren 60 – 70 in Europa. De basis van de ballroom en latin blijft de valide stijl, vertaald naar de rolstoel.

Dabke ontstond in de regio Levant in het Midden-Oosten. In de loop van de geschiedenis was het een belangrijke handelsregio. Migrantenarbeiders van verschillende landen kwamen naar daar om te werken. Mensen in de bouwsector dansten en zongen terwijl ze werkten. Aldus ontstond Dabke, dat in het Arabisch letterlijk stampen’ betekent. De leider van de dans houdt een sjaal, Lavaha of Masbaha genaamd, in de hand. De sierlijke bewegingen met deze sjaal maken de dans mooier en helpen om de groep te leiden. De choreografie is steeds een mengeling van cirkeldansen en linedancing.

Volksdansen in Vlaanderen zijn gegroeid vanuit het dagelijkse leven in de dorpen, gemeenten of steden. Over heel Vlaanderen zijn volksdansgroepen actief die dansen aanleren en naar buiten brengen bij evenementen en optredens in binnen- en buitenland. De rijkdom aan passen en figuren wordt overal erkend. In Vlaanderen danst men vlot door van cirkel tot rij, tot molenwieken en ketting. In de regio Kempen zijn typische passen de avekatsprong, de meiboompas en de heiluizerpas. Daarnaast zijn er de talloze lokale varianten.

Registreer jouw dans

Om de verzameling op immaterieelerfgoed​.be met diverse dansen aan te vullen, doen we graag een beroep op iedereen die dans in stand houdt.

Hoe doe je dat?

Bij het registreren van jouw immaterieel-erfgoedpraktijk dien je een tekst en foto in. Niet iedereen zal jouw dans kennen. Omschrijf dus goed wat het juist inhoudt. Wat is de dansstijl? Wat heb je erbij nodig? Hoe doe je het? Andere vragen die je kan beantwoorden zijn:

  • Waar komt deze dans vandaan?
  • Hoe evolueert het?
  • Hoe of waar wordt het overgedragen of aangeleerd?
  • Welke muziek hoort erbij?

Ondersteuning bij jouw registratie

Heb je graag hulp bij het registreren van jouw dans? Heb je nog vragen? CEMPER helpt je graag op weg.

27-05-2024

Ook interessant

03 sep. 2024

Leer via instructievideo’s een draailier bouwen

Ontdek hoe je een luitvormige Franse draailier bouwt van a tot z in deze reeks van instructievideo’s en schaaf je kennis als vakmens al kijkend bij!
Lees meer
02 sep. 2024

Dans als museale beleving – Platform K danst in STAM

Op 27 april 2024, Dag van de Dans, voerde Platform K een dansperformance uit in de inkomhal van het STAM (Stadsmuseum Gent). CEMPER ging met hen in g…
Lees meer
28 aug. 2024

VIBE-project neemt bibliotheekcollectie muziekerfgoed onder de loep

Het Orpheus Instituut onderzoekt de conditie van zijn collectie muziekerfgoed.
Lees meer
27 aug. 2024

Maak kennis met Birthe Verscuren

In augustus mochten we Birthe Verscuren in ons team verwelkomen. Maak kennis met onze nieuwe collega.
Lees meer