Home Nieuws VIBE-project neemt bibliotheekcollectie muziekerf…

VIBE-project neemt bibliotheekcollectie muziekerfgoed onder de loep

Het VIBE-project, voluit: Versterkt Inzicht in de staat en bewaring van Bibliothecaire Erfgoedcollecties, is een nieuw project van de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Het heeft tot doel om organisaties, met en zonder erfgoedomkadering, te ondersteunen in de zorg voor hun collecties bibliothecair erfgoed.

De methodiek van de schaderegistratie vormt hierbij de basis. Dankzij klimaatloggers, insectenvallen en een analyse van de bewaaromstandigheden krijgen de collectiebeheerders meer inzicht in de sterke kanten en verbeterpunten van de huidige bewaring. Daarnaast bekijken ze welke schade het meest voorkomt in de collectie en of die gelinkt is aan de bewaaromstandigheden. Zo kunnen ze prioriteiten stellen in het behoud en beheer. 

Concreet neemt Vlaamse Erfgoedbibliotheken samen met twaalf collectiebeheerders hun collectie boeken, kranten, tijdschriften en handschriften onder de loep. Daartoe behoren drie verenigingen van erfgoedvrijwilligers, een bedrijf, twee religieuze gemeenschappen, een openbare bibliotheek met een heemkundige collectie, een erfgoedstichting, twee regionale musea en een lokaal museum. 

Ook het Orpheus Instituut is een van de deelnemers. Het instituut beheert een belangrijke collectie bibliothecair muziekerfgoed. CEMPER is partner van dit projectonderdeel. 

In de bibliotheek worden twee steekproeven uitgevoerd: een op de historische collectie van de Nederlandse dirigent, musicus en pedagoog Ton Koopman; een tweede op de onderzoeksbibliotheek, die zeer divers is en boeken uit verschillende fondsen bevat. 

De resultaten en methodiek van het project zullen op een studiedag op 1 april 2025 voorgesteld worden. Je kan daar ook een sessie volgen over hoe je eerstelijnsconservering van bibliothecair erfgoed kan aanpakken. 

Wil je op de hoogte blijven van waar het VIBE-project vertoeft tijdens dit project of de studiedag? Volg dan de LinkedIn-pagina en de Facebookpagina van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. 

Het VIBE-project is een project van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. De partners van het project zijn: FARO, Histories, ETWIE, Centrum Agrarische Geschiedenis, CEMPER, VRB.Expertisehouders levensbeschouwelijke collecties en de Openbare Bibliotheek Brugge.

Muziekerfgoed uit de collectie van het Orpheus Instituut (foto: Vlaamse Erfgoedbibliotheken)

Ook interessant

16 sep. 2024

Noord-Indische klassieke muziek: een traditie van meester op leerling doorgegeven

Haroun Iqbal, jazzgitarist en componist, verdiepte zich samen met Asad Qizilbash in de wereld van Noord-Indische klassieke muziek dankzij een meester…
Lees meer
04 sep. 2024

CEMPER connect: Uitdagingen bij het inventariseren van muziek- en podiumerfgoed

Op dinsdag 12 november organiseren we voor het eerst CEMPER connect. Centraal staan het inventariseren en registreren van je erfgoed, en hoe je dat o…
Lees meer
03 sep. 2024

Videoreeks leren archiveren: tips voor het bewaren van je kunstenerfgoed

Met de videoreeks 'Leren Archiveren' willen we muzikanten, theatermakers, dansers en andere kunstenaars helpen om hun erfgoed duurzaam te beheren. De…
Lees meer
02 sep. 2024

Topstuk voorgesteld: Schets van Beethovens eerste pianosonate

In mei 2024 kocht de Vlaamse Gemeenschap compositieschetsen van de eerste pianosonate van Ludwig van Beethoven aan. Wij gingen in gesprek met Beethov…
Lees meer