Home Nieuws Een fortuinlijke vondst: een opera van Grétry her…

Een fortuinlijke vondst: een opera van Grétry herontdekt

Ook in eigen land duiken af en toe nieuwe vondsen op. In december 2011 raakte bekend dat L’officier de fortune, een opera van André Erneste Modeste Grétry (17411813) werd teruggevonden door de conservator van het Luikse Musée Grétry. Het stuk krijgt in Luik zijn wereldcreatie tijdens seizoen 2012 – 2013 als startschot van het feestjaar dat het tweehonderdjarige overlijden van de componist herdenkt.

In 1790 kreeg Grégry van de Comédie italienne in Parijs de opdracht voor het componeren van dit werk. Het libretto van de drieakter was van een zekere Edmond Guillaume François de Favières. Door de Frans-Oostenrijkse oorlog (ook bekend als de Eerste Coalitieoorlog, 1792 – 1797) werd het werk echter niet uitgevoerd. Hoofdpersonage Verner wordt immers vrijwilliger in het leger op voorwaarde dat hij na drie jaar dienst met zijn geliefde Lisbeth mag huwen, maar drie jaar later weigert zijn overste hem te laten gaan. Tot de liefde overwint, natuurlijk – wat had u gedacht ? Wellicht werd het onbetamelijk geacht om een opera op de scène te brengen die de liefde laat zegevieren boven de militaire plicht.

Het bestaan van het werk was bekend, maar van de partituur ontbrak tot dusver elk spoor, tot begin december 2011 de autograaf weer opdook in de collectie van het Luikse Grétrymuseum. De ontdekker-conservator, Patrick Dheur, maakte een volledige transcriptie om het werk lees- en speelbaar te maken. Het resultaat is te beluisteren vanaf 20 oktober.

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
21 mrt. 2024

Topstuk in de kijker: Judith ende Holifernes

In 1577 schreef de Roeselaarse rederijker Robert Lawet een toneelspel over Judith en Holifernes, een geliefd thema in de dramatiek. In 2014 werd het …
Lees meer
26 feb. 2024

Jef Van Boven maakt reconstructie van veelhoekig virginaal van Karest uit 1548

We nemen je mee in het verhaal van Jef Van Boven en het bouwproces van zijn laatste virginaal.
Lees meer
20 feb. 2024

Topstuk in de kijker: Grisildis gedicht en liederen

In 1517-1518 verzamelde Antonius Ghijselers 25 van zijn gedichten en liederen in een handschrift. Dat werd in 2007 erkend als Vlaams topstuk.
Lees meer