Home Nieuws Erfgoed Challenge

Erfgoed Challenge

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) nomineerde de balletkostuums van James Ensor als een van de zes deelnemers aan hun Erfgoed Challenge. Bezorg Ensors balletkostuums de mooiste opvoering. Stem voor de restauratie van dit erfgoed en win een eeuwig geldend ticket.

Wat is de Erfgoed Challenge?

De Erfgoed Challenge is een krachtig initiatief om kunstschatten en monumenten uit ons verleden onder de aandacht te brengen en via een breed draagvalk een betere zorg te bieden. Om het erfgoed vandaag te laten schitteren en zo door te geven aan de volgende generaties, nodigt het KIK iedereen uit om tot 21 november te stemmen op zijn of haar favoriet uit de Erfgoed Challenge.

Het doel van de Challenge? Tegen 2030 de toekomst van minstens tien erfgoedschatten verzekeren. Zo vieren we de 200ste verjaardag van België en de 50ste verjaardag van de deelstaten in stijl.

James Ensor en zijn balletkostuums

James Ensor (18601949) is een van de meest invloedrijke Belgische schilders. De fantastische en kleurrijke schilderijen, tekeningen en prenten van deze Oostendenaar zijn verspreid over kunstcollecties in heel de wereld. Minder gekend zijn de theater- en muzikale composities van zijn hand.

In de beroemde blauwe kamer’ van het Ensorhuis staat tot op vandaag het harmonium dat hij in 1906 cadeau kreeg van het verzamelaarskoppel Albin en Emma Lambotte. Het is op dit instrument dat Ensor verschillende muziekfragmenten heeft gecomponeerd die later werden samengevoegd tot het ballet La Gamme d’Amour. Voor deze voorstelling componeerde Ensor niet alleen de muziek, maar schreef hij ook het scenario en ontwierp hij de feestelijke decors en kleurrijke balletkostuums. Het ballet verbeeldt het liefdesverhaal tussen twee personages: Miamia, dochter van de uitbaters van een speelgoedwinkel, en Fifrelin. Het stuk werd in 1911 vervolledigd en twee jaar later voor het eerst opgevoerd in Oostende.

De theaterkostuums van Ensor in Oostende Mu.ZEE, Oostende. (c) Mu.ZEE, foto Danny de Kievith


Van dit ballet en de opvoering zijn nog verschillende stukken bewaard gebleven: de muziek, de voorontwerpen voor de decors en personages, verschillende posters en de balletkostuums. Nadat deze bijzondere kledingstukken een tijd lang in een privécollectie zaten, zijn ze sinds 1995 eigendom van de stad Oostende, waar ze vandaag worden bewaard in Mu.ZEE. In totaal gaat het hier om 6 kostuumstukken vervaardigd uit katoen dat met waterverf is beschilderd: 2 jurken, 1 blouse met korte mouwen, 1 blouse met lange mouwen, 1 rok en 1 broek. Een aantal van deze theaterkostuums bevindt zich momenteel in een bijzonder verzwakte toestand omwille van enkele mysterieuze vlekken die een grote impact hebben op de langdurige bewaring ervan.

In het kader van het opkomende Ensorjaar in 2024 is een herwaardering van deze unieke kostuums zeker op zijn plaats! Naast een conservatiebehandeling zou ook een materiaaltechnisch en historisch onderzoek naar de herkomst van deze mysterieuze vlekken bijzonder waardevol zijn. Misschien is de oorsprong van de vlekken wel te vinden in de opvoering van het ballet zelf? Daarnaast zou een analyse van de verfsamenstelling gebruikt voor deze kostuums meer duidelijkheid kunnen geven over hun ontwerpproces: beschilderde Ensor deze kostuums zelf? Tot slot zijn er ook nog verschillende vragen rond de geheimzinnige persoonsnamen die in enkele van deze stukken terug te vinden zijn… Van wie zijn ze? Schreef Ensor deze zelf in de kostuums? Nog veel vraagtekens dus!


Breng jouw stem uit en zorg ervoor dat deze vragen niet onbeantwoord blijven.

Ook interessant

Kantuta
08 mrt. 2016

Inventarisatie kostuums Boliviaanse muziek- en dansgroep uit Halle

Het Centro Folklorico Boliviano Kantuta is een Halse vereniging die de Boliviaanse muziek en dansen uitdraagt. De kostuums spelen een grote rol in hu…
Lees meer
PBF Portrait PB5 Photo Ulli Weiss c Pina Bausch Foundation72
02 mrt. 2022

Online archief van Pina Bausch en het Tanztheater

Het Pina Bausch Archief dat meer dan 300.000 foto's en 9.000 video's omvat is nu online beschikbaar.
Lees meer
Ensor
14 jan. 2016

Balletkostuums van James Ensor bij Mu.ZEE

James Ensor (1860 – 1949) was een bekende Belgische kunstschilder van het symbolisme. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van d…
Lees meer
Shirt-1902602_1920
29 aug. 2019

Negen tips voor het bewaren van je kostuumcollectie

Ben jij je kostuumcollectie soms liever kwijt dan rijk? De zorg ervoor is geen sinecure. Kostuums zijn lastig op te bergen, ze zijn kwetsbaar en mott…
Lees meer